Pikaisesti: Digipalvelupiste joka kylään?

Heikki Karjalaisen taannoisen blogauksen kommenteissa nousi esille wanha keskustelu – mitäpä jos joka kylässä olisi ns. digipalvelupiste josta saisi apua ja paikan hoitaa aivan kaikki netitse hoidettavat palvelut, pankista verkkokauppaan ja terveystiedoista kansalaisaloitteisiin.

Olisiko tämä jotain mitä kannattaisi työstää koherentiksi ideaksi ja laajemmaksi keskusteluksi? Huolin mielipiteitä, sitten tiedän käytänkö tämän suunnitteluun ihan oikeaa aikaa.

7 vastausta artikkeliin “Pikaisesti: Digipalvelupiste joka kylään?”

 1. Idea on hyvä. Mutta toteutus saattaa kohdata monia ongelmia.
  Ensinnäkin monen ikäihmisen kiinnostus ja halu käyttää ko. palveluja on olematon. Olen yrittänyt monen vuoden ajan tarjota apuani mm. palvelutalossa, jossa asun, mutta kun ei, niin ei.
  Kannettu vesi ei kaivossa pysy.
  Mutta jos ideaa kokeilisi aluksi rajoitetusti, sitten selviäisi olisiko idealla menestystä laajemmin.
  On syytä muistaa, että nyt on tulossa sankoin joukoin ns. suurten ikäluokkien ihmiset eläkkeelle ja heidän asenteensa tietotekniikkaan on vamasti myönteisempi, kuin sotia ennen syntyneiden.

 2. Olisihan se ajatuksena ihan hyvä. Sen toteuttaminen vaan saattaa olla enemmän kuin vaikeaa. Onhan niitä nyt jo olemassa kaikenlaisia ”kansalaispalvelu” sivustoja, jotka ovat enemmän ja vähemmän sekavia.

  Miten ne voisivat auttaa diginä, kun ihminen pitäisi silti saada istumaan tietokoneen viereen ja siinä se kynnys juuri onkin.

  Siihen kun keksit keinon, niin se on se tuhannen taalan ratkaisu.

 3. Tampere koeareenana on hyvä, koska täällä on asiaan valtavasti aktiivisuutta. Se voisi olla keskusta-alueilla helposti tavoitettavissa kuten Sampola, jossa on jo tietty infra olemassa. Metso voisi olla toinen. Sitten aikataulutettu ”palvelubussi” täydentäisi.
  Kannattasi olla yhteydessä suoraan Lauri Lylyyn ja apo Johanna Loukaskorpeen.

  https://www.tampere.fi/smart-tampere/digiohjelma.html

  ps. autan mielelläni

 4. Kyuu, kuka sen lystin maksaisi?

  Tilat, niiden siivous, jne.

  Tietokoneet, ohjelmistot, verkkomaksut, ylläpito, jne.

  Oppaiden turvaselvitykset, kulukorvaukset, jne.

  Palvelun mainonta, että sinne osaisi ja uskaltaisi tulla, jne.

  —–

  Ettei vaan menisi taas veronmaksajien pussista?

 5. Meillä on Tammelassa jo useita vuosia kirjaston yhteydessä ollut palvelupiste. Siellä saa apua virkailijoilta tarvitessa. Ainoastaan tietämys palvelusta hieman ontuu.
  No tämä piste tosiasiassa sijaitsee keskustaajamassa mutta kyllähän siellä väki tietenkin asioi.
  Kunnantalolla myöskin virastoaikaan tämän tyyppinen homma hoituu.

 6. Kustannus on aika skaalautuva.

  Ihan pienessä kylässä se olisi jossain kunnanviraston tilassa yksi nurkkaus ja pari vakihenkilöä talossa olisi koulutettu oppaiksi.

  Vähän isommassa kylässä esimerkiksi kirjasto ja siellä voisi olla yksi tähän hommaan palkattu henkilö ja pari muuta jotka voivat paikata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *