Ylläpidon tiedote – keskustellaan kommenteista

Kuten varoittelin, kommentointijärjestelmästä olisi tarkoitus keskustella. Avaan nyt keskustelun tähän ja totean että keskusteluaikaa on. Olen itse matkalla torstaista reilu viikon ja kentältä käsin en aio lähteä tekemään suuria muutoksia. Pohtikaa, miettikää, pallotelkaa, kysykää.

Optio 1: nykyjärjestelmä

Nykyinen kommentointijärjestelmä ei ole rakenteellisesti rikki. Pääperiaate on että blogin kirjoittaja hallitsee kommentit. On mahdollista että omien kommenttien muokkaukseen muissa blogauksissa löytyy asetusmuutos. Muilta osin tutut asiat ovat esim. taannoin lisätyt muistutukset ja kommenttien seuranta (oikean ylänurkan puhekuplanappi). Uusi henkilö voi pikarekisteröityä somen kautta, mutta ensimmäinen kommentti käy aina moderoinnin kautta.

  • Tuttu
  • Selkeä kynnys kommentointiin – vähemmän sivullisia mietteitä, mutta toisaalta turvallisempi keskusteluympäristö
  • Blogin sisäinen kommenttien seuranta-automaatti

Optio 2: nykyjärjestelmä + Jetpack-kommentit

Toinen optio on laajentaa nykyjärjestelmää niin, että myös ulkopuolinen voi kommentoida sometunnuksilla, ilman rekisteröintiä. Malli löytyy Jetpackin sivuilta. Jetpack on tämän blogialustan virallinen laajennus, joka hoitaa nytkin esim. muistutukset ja tilastot.

  • Blogin nykykäyttäjille tuttu; mikään ei muutu nykyisille käyttäjille
  • Potentiaalisesti lisää keskusteluvolyymiä – enemmän mielipiteitä, mutta myös enemmän yllättäviä tilanteita ja kenties moderoinnin tarvetta
  • Voi kasvattaa blogin suosiota myös muutoin – samat hyvät ja pahat puolet siinäkin
  • Teknisesti helppo muutos jonka voi myös perua

Optio 3: ulkopuolinen kommentointijärjestelmä Disqus

Blogikommentointi on aihe joka on kerännyt vaihtoehtoisia tekniikoita. Yksi varsin suosittu on Disqus, jota voidaan myös harkita. Kumpi on parempi, siitä on monia mielipiteitä. Joillekin disqus on kenties ennestään tuttu esimerkiksi Tivi-verkkosivustolta.

Tämä optio on täysi muutos, aloitamme kommentoinnin nollasta. Vanhat kommentoit voi varauksin siirtää uuteen, mutta jotain detaljeja voi hävitä. Kommentointi vaatii aina sometunnukset (Google, Twitter tai Facebook). Paljon lisää kikkoja ja ominaisuuksia tulee saataville. Kommentit muuttuvat vain kirjoittajan ja koko alustan moderaattorien hallittavaksi.

  • Täydellinen teknologiamuutos
  • Suosittu järjestelmä, varsin monipuolinen, mutta edellyttää myös opettelua
  • Blogaaja ei voi enää nykytavoin moderoida kommentteja (optioita tutkittava)

Muita mietteitä

Kommentointijärjestelmän mahdollisen muutoksen lisäksi mainittakoon että olen houkutellut palveluumme mukaan erään taiteilijapersoonan, jolta olen myös tilannut logon. Aiheena tulee olemaan Pirkanmaan maakuntaluonto. Luemme hänen mietteitäkin varmasti blogeista jossain kohtaa. Myös muuta ”täsmärekrytointia” on vähän harjoitettu. Logon avulla tulee pieni markkinointi mahdolliseksi jota voidaan tietyissä yhteisöissä toteuttaa YYA-hengessä. Rahaa en aio markkinointiin pistää, se on mediafirmojen hommaa se.

Ja viimeisenä muistutan siis, että minäkin tarvitsen välistä kuntoutusta ja sen myötä olen torstaista heikommin tavoitettavissa viikot päivät. Metsä hoitaa. Vilkaisen toki tänne ja reagoin kiireellisiin tarpeisiin, kirjoittelen jos jotain mieleen tulee. Kollegat pitävät alustan taustatekniikkaa pystyssä. Koitetaanpa kuitenkin olla kilttejä toisillemme, kuten tähänkin asti, jookosta?

11 vastausta artikkeliin “Ylläpidon tiedote – keskustellaan kommenteista”

  1. En missään oloissa kannata optiota 3.
    En ole somepelleilyissä mukana enkä aio sitä blogin takiakaan tehdä.
    Minusta se rajoittaa liikaa pakottamalla liittymään johonkin, mitä ei halua.
    Optio 2 saattaisi olla mahdollinen, vaikka tuota riskiäkin on.
    Siitähän voi kuitenkin luopua, jos juttu menee mahdottomaksi.

  2. 1 vaihtoehtoisesti 2. Päätavoitehan olisi, että oman kommentin virheet pääsisi muiden blogilla korjaamaan.

    Ehkäpä se blogien numeerinen katseluseuranta mukava, ei välttämätön.

    Turha lähteä kovasti konstailemaan, ei siitä seuraa muuta kuin murheita. Esimerkiksi minä poistin, tai en edes kunnolla aloittanut sitä kommenttien seurantaa. Jotenkin vaan se ei sopinut mobiilikäyttöön, en muista enää. Tässä mobiilissa on moni muu asia eri tavalla, mitä perinteiseen on totuttu.

    Ei muuta kun hyvää kuntoutusta ja rentoa menoa.

  3. Somepelleilyä se on tämäkin blogialusta, jos nyt sellaista termiä haluaa käyttää. Ehkä noissa optioissa kannattaa lähteä siitä mihin moderoinnin resurssit riittävät.

    1. Ovat aivan eri asia tämä blogi ja tinderit, naamakirjat ja vastaavat, joihin ei vahingossakaan halua itseään sotkea.
      Tästä eivät omat tiedot leviä kelle tahansa haittapuuhastelijalle tai mainostajalle, mikä puolestaan on aivan varmaa noissa jutuissa.

  4. Tunnustan että en osaa sanoa mikä mobiilissa on paras optio, kun en sitä käytä. Mutta Pentille voisin suositella WordPressin virallista mobiiliappia, joka saattaa tarjota keinoja seurata kommentteja fiksummin. En osaa tästä muuta sanoa kun sen mikä sivulla lukee ja sen että se on alustan tekijän oma sovellus, johon minä ainakin uskaltaisin luottaa, ks. apps.wordpress.com/mobile/

  5. Optio 2 vaikuttaa hyvältä uudistukselta jos vielä huomiodaan se, että uudistuksia kannattaa tehdä askel kerrallaan.

    On hyvä muistaa, että paras on hyvän pahin vihollinen.

  6. 1 ja 2 olisi ehkä se hyvä.
    Ja ainahan voi jetpackin perua jos se menee metsään.

  7. Tämän yhteydessä luvatusti uudistan hieman ohjesivua, eli yhdistän kaksi yläreunan linkkiä yhteen.

    Voit katsoa ja kommentoida uutta ”ohjeet ja säännöt” sivua osoitteessa https://www.pirkanblogit.fi/ohjeet-ja-snnt-beta/. Säännöissä ei ole mitään muutosta. Ohjevinkkejä on lisätty pari uutta. Lisättynä on myös maininta rekisteröinnin maarajoituksesta sekä kommentoinnista ilman rekisteröintiä.

  8. Okei, eipä se toiminut kun päälle pistin. Tuli hieno kommenttiboksi mutta mitään tekstiä se ei huolinut. Minulla on epäilys syyllisestä joka liittyy hieman muotoilun asetuksiin jossa tarvitaan päivitystä.

    Minä selvittelen. Muutama päivä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *