Pekka Haaviston vihreä totuus

https://www.hs.fi/nyt/art-2000006044593.html

Haaviston mukaan lyijytöntä bensiiniä kehitettiin ensin Suomessa ja muu maailma seurasi perässä – tarkistimme tämän ja muut faktat [ Tarkistus on tarpeen kun vihreä poliitikko puhuu]. Ylen tentistä, tässä parhaat palat giffeinä

Ote jäljempää:

Lyijyn syrjäyttäminen Yhdysvalloista, josta sääntely ja lopulta erilaiset kiellot levisivät Japaniin ja muualle maailmaan.

 

*

Tentti julkaistiin myös josta poimimme keskeisimmät väittämät giffeiksi.

Haavisto ei sortunut varsinaisiin asiavirheisiin [Eikö?], vaikka poliitikkona sanoikin olevansa eri mieltä esimerkiksi laskelmista, joiden mukaan vihreiden vaihtoehtobudjetti lisää työttömyyttä.

*

Haavisto myös näytti liioittelevan Suomen roolia lyijyttömän bensiinin käyttöönotossa.

[ Täysin perätön väittämä ei ole liottelua.]

”Kaikissa ilmastotoimissa ja muussa ympäristöpolitiikassa jonkun täytyy aloittaa, jonkun täytyy tehdä avauksia, jonkun täytyy viedä eteenpäin ja sitten ne leviävät maailmanlaajuisesti.”

*

[Pekka Haaviston harhainen kuvitelma: ] ”Ja näinhän on tapahtunut esimerkiksi lyijyttömälle bensalle, jota ensin Suomessa kehitettiin ja sitten se lähti täältä leviämään [ja] tuli Euroopan unionin normiksi.”

Väite pitää paikkansa siinä, että Suomi oli edelläkävijä lyijyttömän bensiinin käyttöönotossa. Suomi siirtyi lyijyttömään bensiiniin ensimmäisten Euroopan valtioiden joukossa 1990-luvun alkupuolella.

Suomalainen teollisuus oli puolestaan edelläkävijä tuotekehityksessä. Neste korvasi jo 1980-luvun alussa bensiinin valmistuksessa käytettyä lyijy-yhdistettä itse tuottamallaan lisäaineella. Teboil toi markkinoille kaikkiin autoihin sopivan lyijyttömän bensiinin jo vuonna 1992.

Haavisto kuitenkin liioittelee Suomen roolia. Suomi ei ollut lyijyttömän bensiinin kehityksessä ensimmäinen, kuten saattoi tulkita. [ HS muuntaa valehtelun liotteluksi.]

Lyijyn syrjäyttäminen Yhdysvalloista, josta sääntely ja lopulta erilaiset kiellot levisivät Japaniin ja muualle maailmaan.

*

Google:

Unleaded gasoline was introduced in the 1970s when health problems from lead became apparent. In the United States, leaded gasoline for use in on-road vehicles was completely phased out as of January 1, 1996. … Retail gasoline is now usually sold in three grades of gasoline.30.4.2018

*

http://www.hvonstorch.de/klima/pdf/blei/berwick1987.pdf

Phys Techno1 18 (1987) Printed in the UK

For over fifty years organic lead compounds have found worldwide applications as additives to boost the quality of petrol. Their use has made a major contribution to the improved efficiency of the spark ignition engine and the efficient use of fuels. Now there is a commitment in all the major petrol markets in the world to the reduction and eventual abandonment of the use of lead additives in petrol. There are, however, wide variations in the rate of progress in different countries. Japan, some twelve years after unleaded petrol was first introduced, has just become the first country to complete the changeover with the disappearance of all leaded petrol. The USA, which first offered unleaded motor fuel in mid-1974, had by early 1987 reached a market split of around 75% unleaded and 25% leaded. On the other hand Europe is only just starting on the introduction of unleaded petrol. Why this reversal of policy with regard to lead? Why the delay in the European approach? What are the implications of forgoing the addition of lead to petrol?

9 vastausta artikkeliin “Pekka Haaviston vihreä totuus”

  1. Olipa naurettava väite. Vihreät ovat porvareita.. MUtta te porvarithan harrastatte populismia ja totuudenvastisia heittoja, joista ette tiedä mitään.

 1. USAssa janoiset leikkuupuimurin moottorilla varustetut dollarihymyt myrkyttivät tienvarret lyijyllä. Pakko oli jotakin keksiä.

  Helsingin puistoissa tehtyjen sienitutkimusten mukaan ei aikoinaan levitetystä lyijystä ole enää vaaraa.

 2. https://yle.fi/uutiset/3-10694886
  Sannikka & Ukkola 22.3.2019 klo 07:20
  Alusta 02:40 Pekka Haaviston Tshernobyl -tarina
  *
  Pekka Haavisto oli kuitenkin suorittanut siviilipalveluksen jo 1985 Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa, kun Tshernobylin onnettomuus tapahtui yli vuotta myöhemmin.
  Eli Tshernobylin onnettomuudella ei ole ollut mitään sen kanssa tekemistä, menikö Haavisto aikoinaan ruodikseen vai ei.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1ernobylin_ydinvoimalaonnettomuus
  Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui 26. huhtikuuta 1986 Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa Tšernobylin ydinvoimalaitoksessa lähellä Prypjatin kaupunkia.

  *
  http://mikkopaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/272327-pekka-haavisto-ja-paroni-von-munchausen
  23.3.2019

  Pekka Haavisto ja Paroni von Munchausen

  Eilen Sannikassa ja Ukkolassa 19. minuutin 50 sekunnin kohdalla Sanna Ukkola kysyy vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavistolta, miksi hän ei mennyt armeijaan. Pekka Haavisto kertoo, että Tshernobylin onnettomuus oli eräs syy sille, miksi hän ei mennyt armeijaan.
  Pekka Haavisto oli kuitenkin suorittanut siviilipalveluksen jo 1985 Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa, kun Tshernobylin onnettomuus tapahtui yli vuotta myöhemmin.
  Eli Tshernobylin onnettomuudella ei ole ollut mitään sen kanssa tekemistä, menikö Haavisto aikoinaan ruodikseen vai ei.

  Pekka Haavisto on läpi uransa keksinyt grandiööttisiä asioita itsestään ilman, että median faktan tarkastus olisi hänen sanomisiaan suurennuslasilla tutkinut, vaikka syytä olisi ollut. Vuonna 2009 hän kertoi Saksan liittokansleri Angela Merkelille olleensa ”useiden kansainvälisten instituutioiden vieraileva tutkija ja professori”.

  Pekka Haaviston Merkelille kertomassaan oli hitusen verran teknisesti totta, mutta asiallisesti ottaen siinä ei ollut mitään totta, mikä ilmeni eilen siitä, että hän enää kehtaa kerskua olemattomilla saavutuksillaan.
  Niinpä eilen TV-ruudussa vilahti hänen koulutuksensa: ylioppilas.
  Vuosia aiemmin hän mieluusti myös laittoi CV:hensä olleensa mm. Maailmanpankin varakuvernööri.
  Hän on myös hyötynyt rahallisesti näistä Paroni von Munchausenin tapaisista jutuistaan.

  Haaviston eilinen Tshernobyli-kommentti on hänelle tyypillistä sisällyksetöntä ja kyseenalaista postmodernia moraaliposeerausta ja maailmantuskalla elvistelyä poliittisen hyödyn tavoittelemiseksi.

  Eilen tuli selväksi, että hän ei aio jatkaa vihreiden puheenjohtajana, mutta ulkoministerin paikka kyllä hänelle kelpaa. Suomi ansaitsee mielestäni paremmat ja rehellisemmät johtajat.

  Yle seuraa omien sanojensa eduskuntavaalien alla puolueiden ja ehdokkaiden vaalipuheita, ja tarkistaa poliitikkojen väitteiden todenperäisyyden. https://yle.fi/uutiset/3-10698451
  Ulottuisiko vihdoin faktan tarkistus myös vihreiden sanomisiin? Saapa nähdä.

  1. Eikös Tampere-taloakin johtanutta Öhmannin Kalleakin pidetty mukavana miehenä?

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Carl_%C3%96hman

   ”Syyskuussa 1995 ruotsalainen kirjallisuustutkija Björn Meidal käsitteli Scandinavica-aikakauslehdessä Öhmanin vuonna 1961 julkaistua kirjaa August Strindberg and the Origin of the Scenic Expressionism. Kirja oli lyhennelmä Öhmanin Michiganin yliopistossa vuonna 1961 julkaistusta tohtorinväitöskirjasta. Meidal löysi kirjasta pahoja puutteita: kyseistä väitöskirjaa ei löytynyt, ei myöskään teoksessa lähteinä mainittuja Strindbergin kirjeitä ja muistiinpanoja löytynyt arkistoista. Lisäksi kirja sisälsi tekaistuja haastatteluja.

   Asian tultua julki ilmeni, ettei Michiganin yliopisto tuntenut Öhmania eikä hänen väitöskirjaansa löytynyt Yhdysvalloista. Öhman ilmoitti tämän jälkeen, ettei hän ole filosofian tohtori ”käsitteen suomalaisessa mielessä” vaan hän on saanut tohtoridiplomin yksityisestä amerikkalaisesta Putnay & Roberts Foundation -säätiöstä pidettyään luentosarjan Ann Arborissa vuonna 1961. Tuonnimistä säätiötä ja sen myöntämää tohtorindiplomia ei kuitenkaan löytynyt. Öhmanin mukaan diplomi oli hävinnyt muutossa, mutta hän kertoi löytäneensä kadoksissa olleet Strindbergin kirjeet talonsa ullakolta tyttärensä lelulaatikosta Barbie-nuken patjan alta.”

 3. Pekka Haaviston tiedetään olleen varsin luova ansioidensa suhteen ja toisaalta varsin säästeliäs totuudessa, mutta tämän ovat mahdollistaneet silkkihansikkaisiin sonnustautuneet poliittiset toimittelijat.

 4. Pekka Haavisto käyttää hyväkseen ”äidin kiltti poju” imagoa ja hämää sillä sekä mediaa, että äänestäjiään. Se imago syntyy myös siitä,että Pekka on homo.

 5. [Pekka Haaviston harhainen kuvitelma: ] ”Ja näinhän on tapahtunut esimerkiksi lyijyttömälle bensalle, jota ensin Suomessa kehitettiin ja sitten se lähti täältä leviämään [ja] tuli Euroopan unionin normiksi.”
  *
  On täysin hyväksyttävää, että ihminen, poliitikko, joskus erehtyy puhumaan palturia. Tässä Pekan lausunnossa Suomen toimimisessa edelläkävijänä ja suunnan näyttäjänä lyijyttömän bensiinin kieltäjänä, on ymmärrettävissä selvä tarkoitushakuisuus – pieni Suomi voisi näyttää kaapin paikkaa muissakin asioissa, muka.

  Luonnonsuojelussa suomalaisten kannatta jatkaa samalla linjalla kuin tähänkin asti: hakata metsää saman verran kuin se kasvaa ja pienentää kasvihuonekaasujen päästöjä, missä se on järkevää. Varsin todennäköistä kuitenkin on, että maailman metsien kokonaisvolyymi jatkaa pienentymistään ja ilman hiilidioksidipitoisuus kasvamistaan.

Kommentoi