Ilmastonmuutos on uhka, jonka Suomi voi ratkaista, kirjoittaa Risto Isomäki

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006140420.html

Ilmastonmuutos on maailmansodan veroinen uhka, jonka Suomi voi ratkaista, kirjoittaa Risto Isomäki uudessa kirjassaan

Ote 1: Kannattaa ensinnäkin huomata, että sähkö on voittava energiamuoto. Sitä voidaan kuluttaa täsmälleen halutun suuruisina paketteina, mikä mahdollistaa tehokkuuden ja korkean hyötysuhteen, Isomäki perustelee.Polttomoottorin hyötysuhde on 20–30 prosenttia, sähkömoottorin 98. Ilmalämpöpumpulla kilowattitunnilla sähköä saa viisi kilowattituntia lämpöä!

Nii’n, sähkö tulee töpselistä. Sähköstä suurin osa tullaan tuottamaan ydinvoimaloissa, jotka ovat lämpövoimaloita – hyötysuhde ei ole kummoinenkaan (< 50%). Auriko energia – hmm. entä korvaavat voimalaitokset, aurinko ei paiste ainakaan yöllä – eikä aina päivälläkään.

*

Ote 2: Autoteollisuus on jo päättänyt, että tulevaisuus on sähköautojen. Muut olisivat ehkä vitkutelleet, mutta kun Kiina ilmoitti siirtyvänsä polttomoottoreista sähköön, kaikki panivat toimeksi. Isomäki usuttaa Suomeakin panostamaan sähköautoklusteriin, koska meillä on hänen nähdäkseen etumatkaa kahdessa tekniikassa, joilla voitaisiin ratkaista sähköautojen ongelmia. Yksi pulma on akkuihin tarvittavan litiumin saatavuus ja saastuttavuus. Espoon Otaniemessä Broadbit Batteries kehittää litium­akkujen korvaajaksi natriumakkua. [ Siis kehitetään. Kannattaisiko odottaa tuleeko kehittämisestä jotain?]

Tässä puhutaan ilmeisesti vain henkilöautoista, joiden hiilidioksidipäästöt edustavat n. viittä prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Kirjoittaja haluaa ilmeisesti unohtaa maailman meriä taukoamatta kyntävät rahtilaivat, joiden moottorit ovat kymmeniä megawatteja.

https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:-12.0/centery:25.0/zoom:4

Samoin kirjoittaja halua unohtaa lentoliikenteen ja raskaan teräteollisuuden.

*

Ote 3: Isomäen mukaan auto- ja lentokoneteollisuuden isot toimijat uskovat jo nyt, että puupohjainen hiilikuitu on tulevaisuuden materiaali molemmissa.

Uskotaan ja toivotaan ..

*

Ote 4: Alan asiantuntijoiden mukaan natriumakkujen massatuotanto ei ole vielä vähään aikaan oven takana. Muittenkin teknologioiden kypsyminen käyttökuntoon kestää luultavasti kauemmin kuin kirjaa lukiessa vaikuttaa.

*

 Ote 5: Suomessa on meneillään hankkeita, joilla voi olla laajaa vaikutusta. Aurinkokennoissa käytettävää piitä esimerkiksi yritetään korvata perovskiitilla. Tätä mineraalia on maan uumenissa paljon. Se on halvempaa kuin pii, eikä sitä tarvitse puhdistaa yhtä tarkasti. Tuotanto on helppo järjestää, ja kennoon riittää ohuen ohut kerros. Kosteus kuitenkin rapistaa perovskiittikennot nopeasti. Nyt Aalto-yliopiston ryhmä on onnistunut valmistamaan perovskiittikennoja, jotka näyttävät olevan yhtä pitkäikäisiä kuin tavalliset piikennot. Ryhmä rakentaa kokeellista tuotantolinjaa, joka painaisi perovskiitista tehtyjä aurinkokennoja kuin lehden sivuja. Jos tekniikka saadaan toimimaan ja markkinoille, se voi romauttaa aurinkopaneelien hinnan.

Tästä, tekstin mukaan. voisi jopa tulla jotain, mutta tämäkö olisi koko maailman pelastava ratkaisu?

Kirjoituksessa ei oteta mitenkään kantaa esim. metsien hakkuuseen maailmanlaajuisesti.

https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/luonnovarat/jalkapallokentallinen-sekunnissa-maailmasta-katosi-metsaa-viime-vuonna-yhteensa-italian-verran-6731552

28.6.2018

Jalkapallokentällinen sekunnissa – maailmasta katosi metsää viime vuonna yhteensä Italian verran

*

Ote 6: Kasvissyönnin lisääminen on Isomäelle ehdoton tavoite. Maataloustuet pitäisi siirtää Suomessakin kokonaan kasviperäisen ihmis­ravinnon tuottajille.

Periaatteessa hyvä ehdotus, mutta ottavatko maailman ihmiset huomioon Isomäen puheet?

Ote 7: Kirja sisältää erikoisterveiset edelliselle puolustusministerille Jussi Niinistölle, joka oli huolissaan kasvisruuan vaikutuksesta varusmiesten taistelukuntoon. Rooman gladiaattoritkin olivat kasvissyöjiä.

Ilmankos Rooman gladiaattorien taistelut olivatkin tasaväkisiä – molemmat taistelijat olivat siis kasvisyöjiä ..

 

 

Jaa käyttäen:


20 Replies to “Ilmastonmuutos on uhka, jonka Suomi voi ratkaista, kirjoittaa Risto Isomäki”

 1. Ilmastonmuutos on kylmä tosiasia. Ilmasto on muuttunut tuhansia vuosia milloin lämpimämpään suuntaan, milloin kylmempään suuntaan – ihan ihmisistä riippumatta.

  Olisi hyvä jos ihmiset olisivat kiinnostuneita ilmastonmuutoksen sijaan vähentämään aikuisten oikeaa saastuttamista, kuten tappavien pienhiukkasten päästöjä – sekä todellista ongelmaa Maapallon liikakansoitusta.

  Jossakin vaiheessa Aids tuntui lupaavalta, mutta ei se kuitenkaan ollut ratkaisu. Välillä tuntui, että Ebolasta voisi olla hyötyä – mutta ei sekään toimi kunnolla. Jospa Kolera leviäisi oikein kunnolla?

 2. Kun kirjoittaja on tieteiskirjailija, voidaan pääosa tekstistä laskea science fiction-utopiaksi, mikä on puhtaasti jalat ilmassa olevaa kuvitelmaa.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Risto_Isom%C3%A4ki

  Taustan huomioon ottaen tieto tosiasioista lienee aika vähäistä ja ideologian vaikutus massiivista (Isomäen kirjat käsittelevät globalisaatioon ja kehitysmaihin liittyviä kysymyksiä. Hän on toiminut samojen teemojen parissa eri kansalaisjärjestöissä, muun muassa Maan ystävissä, Ympäristö ja kehitys ry:ssä ja Kehitysyhteistyön palvelukeskuksessa. ) .

  1. P.S. Isomäki lienee unohtanut senkin, ettei se aurinko paista yöllä eikä Suomessa montaa tuntia syys-talvipäivisin…

 3. Yhtenä sodat saastuttavat kuten äskeinen tankkeripalo. Sodat toki vähentävät ihmisiä mutta eivät tarpeeksi aiheuttamaansa saasteeseen verraten.

  1. Sodat eivät ole kovinkaan tehokas tapa väestön kasvun rajoittamisessa. Tällä hetkellä maailman väkiluku kasvaa yhdeksässä kuukaudessa yhtä paljon kuin väkeä kuoli toisessa maailmansodassa.

   ***
   Wikipedi:
   Yhteensä Toisen maailmansodan kokonaisuhrimäärän on arvioitu olleen suunnilleen 62 miljoonaa ihmistä. Siviilejä näistä oli noin 37 miljoonaa ja sotilaita noin 25 miljoonaa. Liittoutuneet menettivät noin 51 miljoonaa ihmistä ja akselivallat noin 11 miljoonaa
   *
   The World Factbook arvioi vuoden 2011 väestönkasvuksi 1,092 % koko maailmassa. Kasvu vuodessa 83 miljoonaa
   Maailman väkiluku on vuonna 2017 arviolta 7,6 miljardia

 4. Suomi voi ratkaista ilmastomuutoksen kun lisäämme Suomessa ilmaston nimellä veroja 🤣🤣🤣

 5. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006143643.html

  Voimme kääntää turvapaikkapolitiikan ja siihen liittyvän keskustelun suuntaa, sanoi vihreiden puheen-johtajaksi valittu Maria Ohisalo linjapuheessaan

  ”Ystävät, me voimme kääntää paitsi turvapaikkapolitiikan myös siihen liittyvän julkisen keskustelun suuntaa. Me voimme torjua vihapuhetta. En pelkää puhua näistä teemoista vihreiden puheenjohtajana. En pelkää natseja enkä trolleja. Sillä tiedän, että en ole puheenjohtajana yksin. Minulla on tukena koko vihreä joukkue, te kaikki. Tukenani ovat kaikki ne ihmiset, jotka ymmärtävät, että työtä ihmisoikeuksien puolesta tarvitaan joka päivä.”

  Kommentti: Kyse ei ole vain hyvistä ja huonoista puheista, vaan suomalaisten taloudellisesta kestokyvystä. Vihreiden eliitti, joka ei mitenkään koskaan ole osallistunut tuottavaan työhön, taloudellinen kestokyky on tuntematon käsite.
  ***
  ”Ilmastonmuutoksen ja köyhyyden torjunta ovat politiikan tärkeimmät tehtävät. Ne eivät ole politiikan sivuhuomioita. Sen me vihreät olemme puolueena osoittaneet. Olemme tehneet niistä politiikan suuria kysymyksiä”, Ohisalo sanoi linjapuheessaan.

  Kommentti: Suuret sanat eivät suuta halkaise.
  ***
  Hän sanoi vihreiden puhuneen ilmastonmuutoksesta vuosikymmeniä, ja ”nyt tunnelin päässä näkyy lopulta valoa”.

  ”Olemme mukana hallituksessa, jonka hallitusohjelma tekee ilmastopolitiikan historiaa. Ensimmäistä kertaa koskaan hallitusohjelmaan on kirjattu määräaika sille, että Suomi on hiilineutraali: tämä tapahtuu vuoteen 2035 mennessä”, Ohisalo sanoi.

  Kommentti: Vaikka kaikki suomalaiset poistettaisiin maapallolta, maailman ilmastossa ei tapahtuisi havaittavaa muutosta. Vihreiden kohelluksella kyllä voidaan saada suomalaisten elämä ankeaksi.

  On varsin tavallista, että suuri lukeneisuus ei lisää harkintakykyä. Vai onko vihreiden höyryäminen vain osa heidän valtapolitiikkaansa?

  1. Vihreiden höyryäminen perustuu kuvitelmille ainoasta oikeasta totuudesta, minkä vain virheet tietävät.
   Taloudellisista tosiasioista heillä ei ole alkeellisintakaan käsitystä ja suomalaisten oikeuksille ja suomalaislle tavoille he ovat sokeita, koska näitä tulijoiden kulttuureita pitää ”ymmärtää”.

 6. Ensin kun näette sen muutaman kymmenen neliökilometrin muovilautan tyynellä merellä huomaatte ettei koko Suomen resurrssit riitä minnekkään asian hoitamiseksi
  Ja tuskinpa siellä lilluu Prisman tai Koo kaupan muovikasseja terv tepivaari

 7. Kylmän sodan loppuminen johti ilmaston lämpenemiseen!
  Palatkaamme asiaan, siis kylmään sotaan! 😮

 8. Suomalaiset ostavat järjettömän määrän tavaroita Kiinasta jne,, jotka tuottavat ne pahimmat ilmastosaasteet. Ja täällä jeesustellaan Suomen hiilidioksidipäästöistä ja osoitetaan sormella.
  Länsimaat ovat suurin syyllinen maailman saastuttamiseen. Lopettakaa niiden tuotteiden ostamien ja tilaaminen postipaketteina, jos koette pistoksen.

  1. Valitettavasti ne samat tuotteet myydään meille täällä ”länsihinnalla” eli kymmenkertaiseen hintaan, mutta silti tuotetaan siellä.
   Jos me ostamme ne täällä, mikään ei muutu kuin se, että maksamme samasta asiasta törkeän lisähinnan.
   Tästä on ihan omakohtaiset kokemukset.

   1. Vanha totuus ostamisissa on ei se ole hullu joka pyytää vaan se joka maksaa enkä osta netistä mitään kun sieltä tulee ensin epäkurantti tavara jonka joutuu palauttaan ja vasta kolmannella kerralla tulee oikea tuote terv tepivaari

  2. Ihan uteliaisuudesta kysyn, että jos kaikki suomalaiset nyt ja tässä lopettavat ostamasta / tilaamasta Kiinassa tuotettuja hyödykkeitä, niin sen vaikutus päästöihin on kuinka suuri?

   Länsimaat ovat varmasti osaltaan syyllisiä ihan mihin tahansa, kuten muodikasta on toistella, mutta entä ei länsimaissa tapahtunut / tapahtuva väestöräjähdys, onko sillä mielestäsi mitään mainittavaa roolia kehityksessä?

 9. Eipä ole nyt ainuttakaan konetta taikka laitetta Kiinasta eikä Intiasta ja netistä en osta yhtään mitään terv tepivaari

 10. Haluaisinpa nähdä sen ettei osteta mitään Kommunistisesta Kiinasta, ei onnistu, jokaisella meillä on Kiina tuotteita hallussaan. Eli Kommarit voitti.

 11. Meillä on Aasiassa ja Afrikassa jo isoja alueita, missä väkimäärä ylittää alueen kestokyvyn.
  Näillä alueilla väestön lisääntyminen on kaikkien periatteiden mukaan holtitonta.
  Tämä kehitys jatkuu siellä, ellei siihen todella vakavasti puututa.
  Vaikka kaikki suomalaist tappettaisiin tänä päivänä, se ei tuohon typeryyteen vaikuttaisi enempää kuin hyttysen kusi itämeressä.
  Miksi eivät nämä ilmastohihhulit vihervasurit mukaan lukien ota tähän kantaa?

Kommentoi