Kommunismin uhrien muistopäivä Virossa

Tänään Virossa vietetään kommunismin uhrien muistopäivää. Päivä on 14.6. sillä 78 vuotta sitten 14.6. Venäjä kyyditti Siperiaan noin 10 000 virolaista. Heistä vain pieni osa jäi eloon palatakseen Viroon paljon Stalinin kuoleman jälkeen.

On laskettu seppeleitä ja kukkia Kommunismin uhrien muistomerkeille. Suurin niistä on Tallinnassa – siellä on kiveen hakattuna virolaisten kommunismin uhrien nimet. Viro menetti väestöstään kommunismin uhreina noin viidenneksen.

Suomen menetykset kuolleina olivat pienemmät kuin Viron menetykset, mutta toisaalta virolaiset eivät suomettuneet, vaan tuntevat historiansa.

Jaa käyttäen:


5 Replies to “Kommunismin uhrien muistopäivä Virossa”

 1. Virolaisten joukossa punaisten ja vihreiden, jotka ovat myös punaisia, kannatus on merkityksettömän vähäinen. Suomessa valitettavasti on punikkihallitus.

  1. Juha, Viro itsenäistyi samoihin aikoihin Suomen kanssa.

   Venäjä miehitti Viron käytännössä ennen Suomen Talvisotaa 1939 ja de jure 1940. Virolaiset ja saksalaiset vapauttivat yhdessä Viron Venäjän brutaalista miehityksestä 1941.

   http://jput.fi/Viron_vapautus_1941.htm

   Virolaiset taistelivat leijonan lailla välttääkseen uuden imperialistisen Venäjän miehityksen, mutta Venäjä onnistui kuitenkin uudelleen miehittämään Viron 1944. Virolla oli kuitenkin toimiva pakolaishallitus senkin miehityksen ajan.

   http://jput.fi/Viron_miehitys_1944.htm

   Siten Venäjän miehitys kesti puoli vuosisataa, eikä suinkaan 70 vuotta, kuten virheellisesti väitit. Se Siperia opetti virolaisiin oikean suhtautumisen Venäjään ja venäläisiin.

 2. Hyvin on Suomi pärjännyt. Vaikka on täynnään ryssän perseennuolijoita. Nykyinen presidenttikin on hyvissä väleissä ryssän suuntaan. Voi kauheeta on oikein punikkihallius nyt. On ollut ennenkin. Edelleen menee Suomella hyvin. Kuuluu maailman onnellisimpiin ja Pohjoismaat yhdessä muodostavat maailman parhaat maat. Kommunismin uhreja täällä on ollut sodassa ja heitä muistetaan kun muistetaan sotaa ja kaatuneita.

Kommentoi