Kaikki syytteet Kittilän luottamushenkilöitä vastaan kaatuivat

Paljon syytöksiä, paljon oikeudenkäyntejä, mutta tuomittiinko ketään?

*

Ote alla olevasta:

”Potkut käytännössä antoi hissiyhtiön ison omistajan, Levin Matkailukeskus Oy:n hallituksen jäsen, ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne, nykyinen pääministeri.”

*

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/252f5947-a0fd-4470-9617-40b83246ea9b

28.6.2019

Lapin käräjäoikeus: Kaikki syytteet Kittilän luottamushenkilöitä vastaan kaatuivat

Lapin käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet Kittilän luottamushenkilöitä vastaan massiivisessa oikeustapauksessa.

Syytettynä oli 28 Kittilän luottamushenkilöä, Heitä syytettiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Kahdeksan luottamushenkilöä oli lisäksi syytteessä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja 14 työturvallisuusrikoksesta.

Kaikki syytteet hylättiin. Käräjäoikeus määräsi valtion korvaamaan syytettyjen oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 750 000 eurolla.

Mittavassa oikeudenkäynnissä oli kyse pitkälti siitä, rikottiinko Kittilän kunnanjohtajan Anna Mäkelän irtisanomisprosessissa lakia ja jos rikottiin, tehtiinkö se tietoisesti ja tahallaan.

Soppa alkoi 2013

Vuosia jatkunut Kittilä-soppa alkoi toden teolla 17. marraskuuta 2013, kun Levin hissiyhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari sai potkut. Potkut käytännössä antoi hissiyhtiön ison omistajan, Levin Matkailukeskus Oy:n hallituksen jäsen, ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne, nykyinen pääministeri.

*

Aikaisempaa keskustelua aiheesta:

https://www.pirkanblogit.fi/2019/tepimast/onko-missaan-tahratonta-ihmista/

8 vastausta artikkeliin “Kaikki syytteet Kittilän luottamushenkilöitä vastaan kaatuivat”

  1. Kahdella sanalla: maan tapa
    Yhdellä sanalla: hyvävelikerho

    Tämä on juuri sitä mistä Suomea on moitittu korruptioraporteissa. Ei perinteistä, helposti havaittavaa ja tuomittavaa korruptiota vaan rakenteellista kähmintää.

  2. Lapin laki on eri kuin Suomen laki.
    Erään entisen lappilaisen nimismiehen mukaan itse teossa kiinni jäänyttä ei voinut syyttää, kun se ei tunnustanut.
    Tässä sentään jopa syytettiin……..
    Toivottavasti tuomio muuttuu hovissa tai viimeistään korkeimmassa.

  3. Kittilässä ylintä päätäntävaltaa käyttää kunnanvaltuusto, joka koostuu 27 jäsenestä.
    Kun kuulin tänään käräjäoikeuden päätöksen, totesin, että oikeus ja oikeudenmukaisuus voittivat. Noh, syyttäjillä on valitusoikeus, mutta ainakin tällä kertaa. Olen seurannut tätä, sanoisiko farssia, alusta lähtien.Jokin aikaa sitten näytti siltä, että konnat ja sankarit ovat sekaantunet niin perusteellisesti, että Levin hissijupakasta ja sen taustoista pitäisi kirjoittaa vähintään kolme romaania ja ainakin yhden faktapohjaisen kirjan eikä senkään jälkeen olisi juurikaan tullut hullua hurskaammaksi. – Pikkuhiljaa asioihin on kuitenkin tullut jotakin logiikkaa, mutta vieläkin on auki olevia kysymyksiä, joten etenen nyt tällä.

    Virallisesti kuntapäättäjät olivat syytteessä kunnanjohtaja Mäkelän irtisanomisen vuoksi. Epävirallisesti eli minun näkemykseni mukaan he olivat syytteessä, koska he estivät Levin hissien ryöstön ja panivat topin kunnanjohtaja Mäkelän röyhkeälle sooloilulle.

    Osa mediasta, eritoten Suomen Kuvalehden toimittaja (jota on väitetty Mäkelän kaveriksi) Eeva- Liisa Hynynen, on yrittänyt vääntämällä vääntää, että kunnanjohtajan erottaminen johtui siitä kun kunnanjohtaja Mäkelä teki tutkintapyynnön Levin hissien toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta. Minun tietoni ja käsitykseni mukaan kyseinen tutkintapyyntö oli se kuuluisa viimeinen pisara Anna Mäkelän sooloiluralla Kittilän kunnanjohtajana. Niinpä kunnanjohtaja Mäkelä irtisanottiin marraskuussa 2014 äänin 23 – 4.

    Mainittakoon vielä, että syytetynä oli kuntapäätttäjien lisäksi väliaikaisen valiokunnan sihteeri Saana-reetta Virikko, joka ei ole koskaan edes käynyt Kittilässä. Muistelen, että tämä sihteeri kertoi taannoisessa Lapin Kansan artikkelissa, että oli sihteerin tehtävästään johtuen joutunut keskeyttämään opintonsa yliopistossa, siellä häneen kohdistuneen vihamielisyyden ja syrjinnän vuoksi.
    Jk. Minulla ei ole ollut minkään puolueen jäsenkirjaa 40 vuoteen enkä näillä näkymin ole sellaista hankkimassa. Äänestellyt vaaleissa kylläkin olen, vaikka pidänkin suomalaista Axel Oxenstiernaa aika viisaana miehenä.

  4. Kyllähän tässä pätee tuo vanha totuus. Ei oikeudessa oikeudenmukaista päätöstä useinkaan saada.
    Tuossa uutisoinnissakin; en ainakaan huomannut oikeuden päätöslauseketta.
    Oikeuden päätökseen vaikuttavat; osaava asianajaja ja päätöksen ymmärtäminen.
    Kittilässä uutisoitiin olleen vapauttava päätös. Se ei ole oikeuden päätös.
    Oikeuden päätöksiä ovat, ei ole voitu toteen näyttää, vanhentunut, syytön ja syyllinen. Ensinmainittu ei tarkoita etteikö sittenkin asianomainen olisi syyllistynyt, vanhentunut, selkeä päätös, syytön, selkeä päätös ja syyllinen, langettava tuomio.
    Päätökseen vaikuttavat ensisijassa syytetyn asianaja ja hänen kykynsä löytää ns ”porsaanreikiä”, ennakkotapauksia jne; siis vapauttava päätös ei liene mikään oikeuden päätös.

  5. Olimme vaimon kanssa viikonlopun Oulun perällä, kyläilemässä jälkikasvun (siis monikossa) luona. Tulimme myöhään illalla.
    Sitten tähän maaiilmanparantamiseen. Antti Rinteen nimi Levin hissijupakan yhteydesä näkyy olevan päälleliimattuna, vaikka Rinteen tukijat kiristelisivät kuinka hammasta.
    Luulisi näiden tukijoukkojenkin ymmärtävän, että huipulla tuulee, ja ehkä tunturin huipulla väliin tuimastikin,

  6. Ehkä on niin, ettei oikeudessä oikeudenmukaista päätöstä useinkaan saada.
    Ja varmaan on niinkin, että on ”laittomia potkuja” ja laittomia potkuja.
    Mäkelän potkut olivat kuulemma laittomat, koska Mäkelää ei oltu kuultu tarpeeksi.
    Levi Ski Resortin tomitusjohtaja Jouni Palosaari sai laittomat potkut Antti RInteen hotellihuoneessa. Oli sunnuntai 17 marraskuuta, Levin maailmancup-viikonloppu ja vätteiden/tietojen mukaan Rinne oli kosteissa tunnelmissa antaessaan Palosaarelle pikapotkut kahta tuntia ennen Levi Ski Resortin hallituksen kokousta. Paikalla olivat Rinteen ja Palosaaren lisäksi Levi Ski Resortin hallituksen puheenjohtaja Lauri Kurula ja hallituksen jäsen Markku Mäkitalo. Tiedossa ei ole oliko Rinteellä pääomistajan eli Kittilän kunnan mandaattia antaa kyseiset potkut.
    Ihmeellistä on myös Pron omistaman Levin Matkailukeskus Oy:n toimitusjohtaja Ari Aspian rooli hissihankinnassa. Samaan aikaan kun Levin hissiyhtiön toimitusjohtaja Palosaari kävi neuvotteluja Doppelmayerin ja Leitnerin kanssa, Aspia kävi ,luvalla sanoen, aktiivisesti neuvotteluja pelkästään Leitnerin kanssa. MIllä mandatilla Aspia toimi? Sitä mandaattia ei tietääkseni ollut hissiyhtiön puolelta annettu.
    Muistini mukaan Palosaari on tehnyt kyseisistä potkuistaan tutkintapyynnön poliisille, joka ei edelleen muistini mukaan, ole johtanut mihinkään.

    Eli on ”laittomia potkuja” ja laittomia potkuja. Toisesta seuraa liki miljoonan lasku (jos edes riittää) veronmaksajille, toisista paljon puhuva hiljaisuus.

    Kommenttini lähteenä olen käyttänyt: Iltalehti 12.5.2015, otsikko ”Levin hissihankinnasta tuli erikoinen vyyhti – IL selvitti taustat.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *