Kannattaako lapsihaaveet unohtaa ilmastonmuutoksen takia?

Kansakuntien väestönlisäyksen hallinta vaikuttaa oleva tabu. YK:sta tulee kaikenlaisia esityksiä keinoista, joilla vähennettäisiin hiilidioksidipäästöjä, mutta kansakuntien väestön kasvusta se hiisku sanallakaan.

*

https://www.hs.fi/blogi/ilmastokirjeenvaihtaja/art-2000006206107.html

18.8.2019

Maailmalla puhutaan jo synnytyslakoista, mutta kannattaako lapsihaaveet unohtaa ilmastonmuutoksen takia?

 

BRITTILÄINEN muusikko Pepino Blythe on lietsonut synnytyslakkoa. Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Alexandria Ocasio-Cortez on kehottanut miettimään, kannattaako lapsia hankkia ilmastonmuutoksen takia. Suomessa energiayhtiö päätyi kyselyssään jopa siihen, että 16 prosenttia suomalaisista olisi jättänyt lapset tekemättä torjuakseen ilmastonmuutosta. Prosenttiosuus ei vaikuta uskottavalta, mutta Suomessakin on nuoria aikuisia, jotka empivät lasten hankkimista ilmastonmuutoksen takia.

HS:n jutussa käydään läpi Lundin yliopiston tutkimusta, jonka mukaan yksilön isoin päästö­vähennys­keino ja vaikuttavin ilmastoteko on päätös jättää yksi lapsi tekemättä.

JOS TODELLA haluaa lapsen, tietoinen irrottaminen unelmasta on yksinkertaisesti liian suuri uhraus – edes ilmastonmuutoksen takia.

Mukaan tulee myös reiluus. Onko oikein, että kaikkein suurinta huolta ilmastosta kantavat tekevät loppuelämäänsä vaikuttavan, valtavan henkilökohtaisen luopumispäätöksen, kun samaan aikaan toiset lisääntyvät ja täyttävät maan – mahdollisesti kera ison omakotitalon ja kolmen auton.

*

https://www.svd.se/mest-effektivt-for-klimatet-skaffa-ett-barn-farre

1.7.2019

Mest effektivt för klimatet: Skaffa ett barn mindre

*

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AAkjA/studie-skaffa-barn-ar-mer-skadligt-for-miljon–an-bilkorning

14.6.2017

Studie: Skaffa barn är mer skadligt för miljön – än bilkörning

 

Forskare har gjort en lista med de fyra mest effektiva insatserna i vardagen som minskar våra koldioxidavtryck – som är ett mått på hur stora koldioxidutsläpp som sker på grund av hur vi lever våra liv.

På listan finns en vegetabiliskt baserad kost, färre flygresor och att undvika att ta bilen. Men det som är det mest miljövänliga är att inte skaffa barn. Det är över 20 gånger så effektivt som det näst mest miljövänliga valet, enligt forskarna.

.

[ Tutkijat ovat laatineet luettelon neljästä arkipäivän tehokkaimmasta toiminnasta, jotka vähentävät hiilijalanjälkeämme – mikä on mitta siitä, kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä syntyy riippuen miten elämme. Luettelossa on vihannespohjainen ruokavalio, vähemmän lentoja ja autoilun välttäminen. Mutta mikä on kaikkein ympäristöystävällisintä, on olla hankkimatta lasta. Se on tutkijoiden mukaan yli 20 kertaa tehokkaampi kuin toiseksi merkittävin ympäristöystävällinen valinta. ]

 

10 vastausta artikkeliin “Kannattaako lapsihaaveet unohtaa ilmastonmuutoksen takia?”

  1. Maissa, missä nyt lisäännutään holtittomasti, pitäisi asiaan puuttua välittömäati, koska maapallon kantokyky ei kestä lisääntyvää ihmiskuntaa.
    Valitettavasti tuon hyysärisakin mielestä näiden maiden ”kulttuuriin” ei saa kajota ja muiden pitää hoitaa asia – ilmeisesti poistumalla maapallolta.

  2. Kuun vaihteessa tuli otettua äiteestä kuva, jossa häntä ympäröi viisi alle vuoden ikäistä lastenlastenlasta. Minkäänlaista huonoa omaatuntoa ei kuvasta välity, ei edes ilmastonmuutoksen vuoksi 😉

  3. Monissa EU-alueen maissa väkimäärä laskisi ilman maahan muuttoa. Tällaisia maita ovat m.m. Italia ja Suomi. Maassa, jossa on toimiva terveyspalvelu, väkimäärä pysyy vakiona kun naiset synnyttävät keskimäärin 2,2 lasta .

    Suomalaisilla ei ole mitään hävettävää tässä asiassa. Mielestäni YK:n pitäisi esittää, suositus mikä on hyväksyttävää väestön kasvu tai lasku. Maalta, jonka väestö kasvaa yli pari prosenttia, pitäisi evätä ruoka-avustukset.

    Mielestäni olisi ihanteellista, että maailman väkiluku laskisi prosentin vuodessa.

    ***
    Ja sitten tällainen ’kevennys’ :

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/voiko-tama-olla-edes-totta-39-vuotias-nainen-on-synnyttanyt-44-lasta-taustalla-rankka-lapsuus-elamassani-ei-ole-koskaan-ollut-juurikaan-iloa/7380194#gs.wzgjlv
    26.04.2019

    Voiko tämä olla edes totta? 39-vuotias nainen on synnyttänyt 44 lasta – taustalla rankka lapsuus: ”Elämässäni ei ole koskaan ollut juurikaan iloa”

    Ugandalaisnainen on synnyttänyt elämänsä aikana yhteensä 44 lasta, vaikka hän on vain 39-vuotias.

    1. No näinhän siinä käy, ellei meno muutu.

      Ovat aika harvinaisia nykyään 3 tai neljän lapsen perheet. Meitä sisaruksia on 4, äiteellä on lastenlapsia 11 lastenlastenlapsia nyt 7, joista tosiaan viimeisen vuoden aikana on syntynyt 5 ja olen ihan varma, etteivät ne siihen jää.

  4. ”Ugandalaisnainen on synnyttänyt elämänsä aikana yhteensä 44 lasta, vaikka hän on vain 39-vuotias.”

    Tuskin ugandalaisnainenkaan eikä hänen miehensäkään miettinyt ilmastomuutosta lapsia tehdessään.

    Tämmöinenkin toteamus oli blogin avauksessa:

    ”Mukaan tulee myös reiluus. Onko oikein, että kaikkein suurinta huolta ilmastosta kantavat tekevät loppuelämäänsä vaikuttavan, valtavan henkilökohtaisen luopumispäätöksen, kun samaan aikaan toiset lisääntyvät ja täyttävät maan – mahdollisesti kera ison omakotitalon ja kolmen auton. ”

    ***
    Tosiaan lapsenteossa ei varmasti ajatelle ilmastomuutosta.

    Kehitteissä maissa lapsenhankintaa ohjaa usein perheen talous – tulos näky..

    Kehitysmaissa ohjaa vastuuttomuus ja ehkäisyn puuttuminen. Lapsia hankitaan, vaikkei ruokaa riitä kaikille perheessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *