Kokoomus, Orpo, hallitusneuvottelun ehdoista

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006074542.html

KOKOOMUKSEN puoluehallitus ilmoitti tiistaina, että puolue on mukana hallitusneuvotteluissa ”hyvällä mielellä”.

”Kokoomus uskoo, että Antti Rinteen johdolla on mahdollista sopia hallituksen ohjelmasta, mutta se edellyttää, että luodaan luottamuksen ilmapiiri ja pystytään sopimaan toimintakulttuurista ja tavoista, jotta hallitustyö on sujuvaa ja saadaan aikaan päätöksiä”, sanoi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Kokoomus on selvästi halukas rakentamaan hallituksen Sdp:n kanssa, vaikka Orpo asettikin kolme ehtoa. Ensiksikin hallituksen täytyy saada aikaan päätöksiä ja katseen pitää olla tulevaisuudessa, eritoten koulutuksessa, osaamisessa ja ilmastokysymyksissä. [ Onko Orpokin hurahtanut ilmastokysymykseen? – Suomi on yksi harvoista maista, jotka ovat onnistuneet vähentämään hiilidioksidipäästöjään.]

Toiseksi hallituksen pitää noudattaa vastuullista talous-, verotus- ja työllisyyspolitiikkaa. Kolmanneksi ohjelmaan pitää kirjata se, että Suomi jatkaa vastuunkantajana globaaleissa *1) kysymyksissä. Hallitusohjelmasta pitää näkyä, että Suomi on avoin, tasa-arvoinen ja suvaitsevainen maa.

[”Suomi on avoin” – tarkoittaako Orpo, että kaikki sisään änkeävät ovat edelleen tervetulleita?]

[*1) ”Suomi jatkaa vastuunkantajana globaaleissa kysymyksissä.” Tarkoittaako Orpo, että suomalaisten on edelleen osallistuttava kantaman vastuuta Afrikan yltiöpäisestä väestön kasvusta?]

ENSIMMÄINEN ehto käy kaikille, toinen on suunnattu Sdp:lle ja kolmas perussuomalaisille.

Yksi lause kuitenkin toistui useita kertoja Orpon puheessa. ”Kokoomuksen osallistuminen on mahdollista, jos pystytään muodostaa yhteinen realistinen tilannekuva kansantalouden tilasta ja sovitaan siitä, millaista muutosta hallitus haluaa ajaa ja toteuttaa.” [ Antti tietenkin haluasi palata velalla elämiseen.]

Juuri tämä ydinlause on suunnattu Sdp:lle, joka on vinkannut, että hallitusneuvotteluissa ei tällä kertaa annettaisi talouslukujen niin hirveästi estää hyviä päätöksiä.

Puolueessa on jopa pohdittu, etteivät hallitusneuvottelut tällä kertaa ala valtiovarainministeriön talouskatsauksella. Tämä kauhistuttaa sekä kokoomusta että keskustaa. Niiden mielestä ilman yhteistä näkemystä taloudesta hallitus on heikolla pohjalla koko kautensa ajan.

26 Replies to “Kokoomus, Orpo, hallitusneuvottelun ehdoista”

 1. ”katseen pitää olla tulevaisuudessa, eritoten koulutuksessa, osaamisessa ja ilmastokysymyksissä.”

  Kokoomuksen agenda on ilmastohörhöilyssä, varsinkin nyt kun ovat tajunneet kuinka paljon ääniä Vihreät sai ilmastouunojen avulla. On helppo myydä ihmisille säätä kun se ei maksa mitään.

  Veikkaan että kohta Kokoomus alkaa Vihreiden tavoin ajamaan tuulienergiaa pitkin Suomea. Siinä on myös hyvä tehdä lehmänkauppoja josta hyötyy niin SDP kuin Vihreät, ehkä Vasemmisto vielä samaan kimppaan.

  Sama tulee koskemaan arvoja maahanmuutosta, se aletaan nähdä taas ”mahdollisuutena”, ennen vaaleja Kokoomus valehteli koventaneena maahanmuutto linjaansa, vaalit on ohi ja nyt alkaa sama vuodelta 2015 oleva agenda olemaan näissä asioissa…

 2. Albanus, esität hyviä kysymyksiä.

  Minä en ole Orpo, vaan vain hyvin pitkäaikainen Kokoomuksen jäsen – ei enää kovin montaa vuotta että puoli vuosisataa. Vastaan vain omasta puolestani, mutta tuskin olen yksin kokoomuslaisena.

  SDP ja sen läheiset kommarit ja hirveät haluaisivat nostaa veroja ja ottaa lisää velkaa. Kokoomus ei suostu lähtemään hallitukseen joka nostaa jo nyt aivan liian korkeaa veroastetta. Kokoomus haluaa, että päinvastoin vähennetään palkkatulojen ja eläketulojen verotusta. Velkaa taas saisi ottaa vain tuottaviin investointeihin – ei syömävelkaa.

  Kokoomuksen ja minun lähtökohtana on, että ei saa syödä enemmän kuin tienaa. Pitää ENSIN kasvattaa kakkua, että siitä sitten olisi varaa jakaa jotakin.

 3. Jos SDP lähtee hallitukseen, joka alentaa veroja ja leikkaa palveluita ja tukia, niin sen kannatus on vuodessa romahtanut. Saa nähdä, tajuaako SDP:n johto sen vai meneekö vanhaan vipuun.

 4. Onko verot koskaan laskenut kun SDP on ollut hallituksessa? Demarit ei ole myöskään esittänyt mitään jolla talouskasvu ja työllisyys lähtee nousemaan. Nollakasvun aikana ei ole varaa lisätä menoja.

 5. Kokoomus ei pääse hallitukseen SDP:n kanssa. Orpo uskoo, että kok voi harjoittaa siellä omaa politiikkaansa (ei kamreeriksi sanoo Orpo).
  Myöskään pääministeripuolueena tämä ei onnistu, koska se vaatisi persujen mukaan tuloa ja, siihenhän kokoomuksen kenttäjohto ei taivu. Mikään muukaan puolue ei lähde sellaiseen hallitukseen, jossa persut ovat mukana. Eli se siitä Orpon pelauksesta.

  Kepu ja kok eivät pysty ohittamaan sdp:tä muiden puolueiden kanssa, koska siihen tarvittavat muut eivät hyväksy persuja.

  Todennäköisin vaihtoehto on sdp:n johtama kansarintamahallitus sdp, kepu, vihr, vas, rkp ja 116 ääntä. Sitä kokoomus inhoaa.

  Oppositiossa istuvat persut, kokoomus, kd ja Harkimo ”Johan on sopuisa äärioikeistolainen oppositio”

  1. Kokoomus taipuu punaisen SDP:n sanelupolitiikkaan, Rinne niittaa Orpon joukkoineen maihin 😉

   1. Mitä v… un väliä sillä värillä on ? Maailma on monivärinen, ei valkoinen tai punainen. Perusvärit ovat sininen, keltainen ja punainen . Valkoista väriäkin tarvitaan pimeyden voiman, mustan voittamiseksi.

  2. ”Myöskään pääministeripuolueena tämä ei onnistu, koska se vaatisi persujen mukaan tuloa ja, siihenhän kokoomuksen kenttäjohto ei taivu. ”

   Tämähän taannoin tutkittiin ja enemmistö Kokoomuksen ”kenttäjohdosta” nimenomaan menisi perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen, olivat asiassa Orpon kanssa eri linjalla. No Orpo ei taida ihan varauksetonta luottamusta puolueessaan muutoinkaan nauttia.

    1. Oletko lukenut aamun lehden… Persu on voinut tuoda sen sinun postilaatikkoon… varo.. tarttuu… tarttuu….

  1. ”Jos hallitukseen ei pääse siksi, että pitää omista keskeisistä tavoitteistaan kiinni niin sitten täytyy voittaa seuraavaat vaalit enemmän.”
   – Jussi Halla-aho.

    1. Taitaa olla niin että PS henkilöt on sen verran nuoria verrattuna vanhojen puolueiden pieruihin että siellä se viagra vaihtaa omistajaa vain teidän puolueissa ja ”pikkuveljeä” käytetään enää vain kusella kun ei sillä muutakaan tee 😉 😉 😉

    2. Ai taas on perussuomalaiset katoamassa maailmankartalta…

     Montakohan vuotta olet tätä toistellut?

  2. Protokollan mukaisesta puhemiehen paikasta on syntynyt erilaiset tulkinnat Halla-ahon ja Orpon välillä. Edellinen katsoo paikan kuuluvan toiseksi suurimmalle puolueelle ja jälkimmäinen toiseksi suurimmalle hallituspuolueelle.

   Paikka kuuluu suurimmalle ei-pääministeripuolueelle. Täten Halla-aho on siinä oikeassa että puhemies voi olla myös oppositiopuolueesta ja Orpo väärässä tulkitessaan puhemiehen paikan edellyttävän puolueensa hallituksessa oloa. Orpon kanta on ikävällä tavalla vastoin vallan kolmijako-oppia. Eduskunnan itse itsensä hallinnointi maan korkeimman vallan käyttäjänä ei saa olla riippuvainen hallituksesta paitsi siinä että valtion vallan tasapainosyistä puhemies ja pääministeri eivät ole samasta puolueesta.

   Lähtökohta puhemiehen valinnassa on tietenkin se että eduskunta äänestämällä hänet valitsee. Puolueet ovat pyrkineet tämän tekemään sopuisasti protokollan l. tapakulttuurin mukaan. Kun maassa ei nyt valitun eduskunnan järjestäytyessä ja valitessa puhemiehistön vielä ole uutta hallitusta, eikä se rajoitus että puhemies ja pääministeri ovat eri puolueesta ole vielä ajankohtainen, tullaan puhemieheksi luonnollisesti valitsemaan suurimman puolueen edustaja. Tässä tilanteessa ei PS:llä ole perusteita vaatia puhemiehen paikkaa – eikä se todennäköisesti sitä vaadikaan.

   Mutta kun sitten uusi hallitus on nimitetty ja eduskunta tämän huomioon ottaen valitsee uuden puhemiehistön koska pääministeriksi on todennäköisesti tullut saman puolueen edustaja kuin puhemies on, tulee PS:n ja Halla-ahon vaatimus puhemiehen paikasta ajankohtaiseksi. Tässä tilanteessa PS todennäköisesti on suurin ei-pääministeripuolue ja oppositiopuolue. Hallitus on parlamentaarinen enemmistöhallitus kuten sen tietenkin pitää ollakin. Hallituksella on sama enemmistö myös eduskunnan puhemiehestä äänestettäessä ja jos se esiintyy monoliittisesti tämän enemmistönsä turvin se äänestää puhemiehen Orpon vaatimalla tavalla hallituspuolueiden sisältä ja syrjäyttää suurimman ei-pääministeripuolueen, oppositiopuolue Perussuomalaisten ehdokkaan.

   Luultavasti näin tulee tapahtumaan. Montesquieun vallan kolmi-jako-oppia loukataan kun toimeenpanovaltaa edustava hallitus määrää lainsäädäntövaltaa edustavan eduskunnan puhemiehen. Toivottavasti PS ei vaieten tyydy tähän vaan riitauttaa hallituksen menettelyn vaikka ei voikaan hallituspuolueiden jyräämää äänestystulosta horjuttaa. Toivottavasti asia nousee julkiseen keskusteluun valtio-oppineita myöten. Toivottavasti tasavallan presidenttikin arvojohtajana ja entisenä kokeneena eduskunnan jäsenenä ja myös puhemiehenä osallistuu keskusteluun. Mitä sanoo pääministeri ja mitä sanovat muut hallituspuolueet kuin Kokoomus?

   Joka tapauksessa PS tekee palveluksen kansanvallalle paljastamalla ja riitauttamalla mädän käytännön syrjäyttää puhemiehen paikalta suurin ei-pääministeripuolue siitä syystä että se ei ole hallituspuolue. Näin toimien PS puolustaa maan korkeimman vallan haltijan eduskunnan itsenäistä hallitusvallan ohjailupyrkimyksestä riippumatonta asemaa. PS osoittaa että sen vaalivoitto ei ollut turha.

  1. Jos robotit vähentävät työväkeä , esimerkiksi metsätöissä, niin sehän on hyvä asia – Suomessa on pulaa työtekijöistä. Metsätyöntekijältä löytyy fyysistä ja henkistä kapasiteettiä tehdä töitä vaikkapa rakennusalalla.

 6. Iltasanomat= Jussi Halla-aho on avoin kaikenlaiselle yhteistyölle.
  Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän eroilmoitus puoluejohtajan tehtävistä ei yllättänyt perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa.

  – Sipilän ilmoitus ei varmaankaan tullut kenellekään yllätyksenä. Se olisi odotettavissa oleva reaktio veret seisauttavan vaalitappion jälkeen missä tahansa puolueessa.

  Miten Sipilän siirtyminen vaikuttaa hallituksen muodostamiseen?

  Halla-ahosta olisi nyt mielenkiintoista kuulla muilta puolueilta, haluavatko he lähteä hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.

  Halla-aho muistuttaa, että perussuomalaiset on sanonut useita kertoja puolueen olevan avoimia kaikenlaiselle yhteistyölle.

  – Yhteistyövalmiudesta ei ole kovin paljon iloa, jos muut puolueet eivät ole missään oloissa valmiita hallitusyhteistyöhön meidän kanssamme.

  1. Se on Eemeli ihan sama mitä joku iltapäivälehti sanoo jos henkilö itse sanoo näin, vai voitko väittää että lehti on enemmän oikeassa eikä näin ollen henkilö pysty muodostamaan itse lauseita suustaan…?

   ”Jos hallitukseen ei pääse siksi, että pitää omista keskeisistä tavoitteistaan kiinni niin sitten täytyy voittaa seuraavaat vaalit enemmän.”
   – Jussi Halla-aho.

 7. Puheet ’meidän arvoista’ – mistä ne ovat lähtöisin. Väittäisin, että EU-alueella ne ovat lähtöisin pienestä eliittiporukasta – Angela Dorothea Merkel, Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, Donald Franciszek Tusk , Jean-Claude Juncker …

  EU-eliitin ’arvot’ löytynevät EU-alueen ulkopuolelta – EU- kansalaiset ovat eliitin silmissä vähempiarvoisia.

  Kokoomuksen Petteri Orpo on vuodeta 2015 lähtien jauhanut mystisistä ’meidän arvoista’. Hänen olisi aika herätä.

 8. Sipilältä kärttyinen blogipurkaus: Haukkuu kokoomuksen, demarit ja vihreät maaseudun unohtamisesta – ”Perussuomalaisilla ei ole taas kunnon ohjelmaa”

  😉 Sipilä unohtaa jotta Hänen aikanaan maaseudun elinedellytyksiä heikennettiin tuntuvasti esimerkiksi täysin toimimattomien taksiuudistuksen ja postiuudistuksen avulla. Maaseudun tieverkko rapistuu alta pois, mutta miljardeja lapataan kehä kolmosen sisäpuolelle ja maahanmuuttoon (Netistä poimittu) Minusta tässä oli hyvin sanottu kuka on syyllinen mutta eihän tämä…syyttää muita.

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sipilalta-karttyinen-blogipurkaus-haukkuu-kokoomuksen-demarit-ja-vihreat-maaseudun-unohtamisesta-perussuomalaisilla-ei-ole-taas-kunnon-ohjelmaa/7361848?fbclid=IwAR2DKEkcz6g22b40kBw1-UyeK8JqEvaihDz1dVABkDNXR-DZaa1ywdomNVg#gs.5n96q4

Kommentoi