Kurdimielenosoitus Helsingissä (la) 19.10.2019

MTV3 uutiset torstai 24.10. klo 19:00 . kohdata 04:00

https://www.mtv.fi/sarja/seitseman-uutiset-33001008002/torstai-24-10-klo-1900-1148423

Kansanedustaj Tom Packalén kysyy sisäministeri Maria Ohisalolta (vihr) perustelua syytä poliisille lähettämästä tutkintapyynnöstä. Lisäksi Tom Packalén ihmetteli tutkintapyynnön julkistamista twitterissä.

[ Halusiko sisäministeri Maria Ohisalo mielistellä mielenosoittajien taustahenkilöitä?]

*

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) vastaus oli kuin märkä rätti kysyjän kasvoille. Hän kertoo ministerillä olevat täysi oikeus tällaisten tiedustelujen vaatimiseen – sitä ei kukaan epäile, mitään velvollisuutta ei kuitenkaan ole. Ministeri voisi käyttää harkintakykyänsä, jos sellaista on. Tapauksesta oli runsaasti julkista tietoa. Jos olisi ollut jotain epäselvää, ministeri olisi voinut kutsua vastaavan poliisin juttusilleen.

*

Tutkintapyynnön julkistamisella Maria Ohisalolta antoi selkeän viestin tuleville mielenosoittajille – poliisin määräyksiä ei tarvitse noudattaa.

*

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006280659.html

21.10.2019

SISÄMINISTERI Maria Ohisalo (vihr) kertoi sunnuntaina Twitterissä pyytäneensä poliisilta selvitystä sen toiminnasta viime päivien mielenosoituksissa. Helsingissä järjestettiin lauantaina Turkin vastainen mielenosoitus, jossa poliisi käytti etälamautinta.

Nyt poliisien etujärjestön Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne toivoo, että sisäministerinä Ohisalo käyttäisi mieluummin virallisia kanavia, eikä ”tekisi politiikkaa Twitterissä”.

”Ohisalo on paitsi sisäministeri myös vihreiden puheenjohtaja. Ministerillä on tietysti oikeus pyytää selvitystä, ja siihen tarkoitukseen on olemassa virallisia kanavia. Mutta jos hän haluaa tehdä tällä asialla puolueen puheenjohtajana politiikkaa, silloin Twitter on se kanava”, Rinne sanoo.

Ohisalon avustaja kertoi HS:lle, että selvityspyyntö poliisijohdolle esitettiin ennen kuin asia julkaistiin Twitterissä. Enempää sisäministeri ei halunnut kommentoida asiaa maanantaina.

*

HELSINGIN poliisin hälytys- ja valvontatoiminnan johtaja, ylikomisario Jere Roimu kertoi STT:lle sunnuntaina, että oli tehnyt päätöksen auton kieltämisestä mielenosoituksessa jo mielenosoitusilmoituksen nähtyään.

Roimun mukaan autoa pystytään käyttämään viranomaisia vastaan niin, että tungetaan poliisiketjusta läpi.

*

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006279044.html

Kisma poliisin kanssa syntyi ennen mielenosoituksen alkua Kampin Narinkkatorilla. Poliisi neuvotteli ennen liikkeelle lähtemistä tunnin ajan mielenosoituksen järjestäjien kanssa. He halusivat liikkua kulkueen kärjessä autolla, mitä poliisi ei turvallisuussyihin vedoten sallinut.

Järjestäjät eivät noudattaneet ohjeita, jolloin poliisi määräsi heidät jättämään auton pois. Auto lähti kuitenkin kulkueen mukaan, minkä vuoksi poliisi rikkoi ikkunan pysäyttääkseen auton.

Lähes samanaikaisesti useampi mielenosoittaja esti poliisiauton liikkumisen. Poliisi käytti etälamautinta henkilöön, joka vastusti poliisia.

*

Maanantaina (21.10 ) Helsingissä mielenosoitus kärjistyi Turkin suurlähetystön ikkunoiden kivittämiseen.

*

Mielenosoittajat eivät noudattaneet ohjeita – poliisi turvautui voimakeinoihin.

Kurdimiekkari helsingissä 19.10.2019

*

https://www.youtube.com/watch?v=JKamhNjv9Lc&feature=youtu.be&t=105

++

10 Replies to “Kurdimielenosoitus Helsingissä (la) 19.10.2019”

 1. Jos poliisi toimi oikein, niin miksi pyytää selvitystä? Selvityspyyntö on kuitenkin ok, muta selvityspyynnön julkistaminen ministerin toimesta ei ole.

  ***
  Vihreillä taitaa olla anarkismin suosiminen yleistä. Toinen esimerkki :
  .
  https://yle.fi/uutiset/3-10766309

  Vihreiden Aino Pennanen yritti estää pakkopalautuksen protestoimalla lentokoneessa – Käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin

  Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan vihreiden Aino Pennanen syyllistyi ilmailurikkomukseen ja haitantekoon virkamiehelle.

 2. Kurdit voi ihan yhtä hyvin lentää omalla rahallaan Turkkiin osoittamaan mieltään. Oletteko nähneet että suomalaiset osoittaisivat mieltääm mm Espanjan aurinkorannoilla kun täällä hallitus mm korottaa veroja ja laskee eläkkeitä… oiskohan ongelma joku aivan muu kuin mielenosoitus…?

 3. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sannaantikainen/235166-niskoittelusta-poliisia-vastaan-on-saadetty-rikoslaissa/
  6.4.2017

  Niskoittelusta poliisia vastaan on säädetty rikoslaissa

  Kulunut viikko on ollut jokseenkin kaoottinen. Vihervasemmistolaisten masinoimia välikohtauksia on nähty suuressa mittakaavassa ainakin sisäministeriöllä, Helsinki- Vantaa lentoasemalla ja Pasilan poliisitalon edustalla.
  Sisäministeriöllä kahdenkymmenen mielenosoittajan joukko käveli ministeriöön sisälle ”keskustelemaan”. Ennen tätä sisäministeriölle masinoitiin organisoidusti ennennäkemätön sähköpostitulva. Halu keskustella vai halu haitata ministeriön toimintaa?

  Helsinki-Vantaan mielenosoituksessa osa ihmisistä yritti kiivetä aidan yli varsinaiselle lentokenttäalueelle. Pahimmillaan tällainen toiminta on hengenvaarallista. Helsinki-Vantaalla mukana mielenilmauksessa oli vihervasemmistolaisia oppositiopoliitikkoja. Sosiaalisessa mediassa mielenilmausta etukäteen mainosti ainakin Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, joka valehteli koneessa olevan naisia ja lapsia. Myöhemmin hän pyytelikin asiaa anteeksi. Luultavasti tajusi itsekin kömmähdyksensä olleen suuri mahalasku. Herra Niinistö, saitte sitten ihmiset riehumaan valheiden takia. Miten meni noin omasta mielestä? Myöhemmin (jälleen kerran vihreä) Oznan Yanar penäsi twitterissä, ketkä tankkasivat Kabulin menevän lentokoneen. Tiedustelin häneltä twitterissä, mitä hän sillä tiedolla olisi tehnyt ja että voiko tämän olettaa olevan jonkinlainen uhkaus. Vastausta ei kuulunut.

 4. Toki ministeri voi pyytää poliisilta selvityksen.
  Tviittaus asiasta ei kuitenkaan enää kuulu asiaan, vaan on puhdasta puoluepoliittista populismia ja mielestäni osoittaa tekijänsä typeryyttä.

 5. Kurdeilla on oikeus osoittaa mieltään Suomessa jos Suomen laki sen kerran sallii. Poliisilla on oikeus asettaa mielenosoitukselle rajat. Ministerillä on oikeus pyytää selvitystä Twitteröinti on populismia samojn kansanedustaja Packalenin kysely asiasta.

 6. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006281640.html

  HALLINTO-OIKEUDEN emeritusprofessori Olli Mäenpää katsoo sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) toimineen asianmukaisesti, kun tämä pyysi selvitystä poliisin toiminnasta mielenosoituksen yhteydessä.
  .
  [ Alla olevalla tekstillä Maria Ohisalo perusteli selvityspyynnön vaatimista polisilta. Tekstin hän luki hesarista Eduskunnan kyselytunnilla.]
  .

  ”Ministeri vastaa oman hallinnonalansa toiminnasta. Hänellä on kaikki oikeudet vaatia ja saada tietoa, miten hänen hallinnonalallaan toimitaan. Jos siinä ei ollut sen kummempia tietovaatimuksia, kuin että miten on menetelty, se oli normaalia toimintaa ministeriltä”, Mäenpää sanoo.

  ***
  Ei oikeus ei tarkoita samaa kuin velvollisuus – ministeri voi käyttää harkintaansa, jos sitä on.

  ***
  .
  Tapauksesta oli runsaasti julkista tietoa. Jos olisi ollut jotain epäselvää, ministeri olisi voinut kutsua vastaavan poliisin juttusilleen.
  .
  ”Mutta jos hän haluaa tehdä tällä asialla puolueen puheenjohtajana politiikkaa, silloin Twitter on se kanava”, Rinne sanoo.

Kommentoi