Mikä olisi ollut tuomio Suomen oikeuslaitoksessa?

Parikymmentä vuota, ehkä – vapautus kymmenen vuoden istumisen jälkeen.

*

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006185018.html

25.7.2019

Yhdysvaltain liittovaltio palauttaa kuoleman­tuomion: Nämä hirveät teot poikivat viidelle rikolliselle teloitukset

 

  1. Daniel Lewis Lee

Valkoisten ylivaltaa kannattavan ryhmän jäsen Lee murhasi kolmihenkisen perheen, mukaan lukien 8-vuotiaan tytön.

Hänet todettiin toukokuussa 1999 Arkansasin osavaltiossa syylliseksi kolmeen murhaan ja hän sai kuolemantuomion.

  1. Lezmond Mitchell

Hänet todettiin syylliseksi toukokuussa 2003 Yhdysvaltojen Arizonan oikeudessa.

Mitchell murhasi 63-vuotiaan naisen. Verityön jälkeen hän pakotti uhrin 9-vuotiaan lapsenlapsen istumaan noin 50 kilometrin mittaisen ajomatkan ruumiin vieressä. Sitten mies aiheutti tytölle kuolettavat vammat viiltämällä.

  1. Welsey Ira Purkey

Vuoden 2003 marraskuussa Yhdysvaltain Missourin oikeus tuomitsi Purkeyn 16-vuotiaan tytön väkivaltaisesta raiskauksesta ja tappamisesta. Purkey paloitteli ja poltti ruumiin. Hänet tuomittiin myös 80-vuotiaan naisen tappamisesta vasaralla.

  1. Alfred Bourgeois

Borgeois kidutti ja raiskasi 2-vuotiasta tytärtään, minkä jälkeen mies pahoinpiteli hänet kuoliaaksi. Hänet todettiin syylliseksi myös moniin muihin rikoksiin, kuten murhaan Teksasissa maaliskuussa 2004.

5.Dustin Lee Honken

Huumelaboratoriota Arizonassa pyörittänyt Honken ampui yhteensä viisi ihmistä. Heistä kaksi oli miehiä, joiden oli määrä todistaa häntä vastaan oikeudessa. Lisäksi hän murhasi äidin ja tämän 10-vuotiaat ja 6-vuotiaat tyttäret. Hänet todettiin syylliseksi murhiin vuonna 2004 Iowassa.

6 vastausta artikkeliin “Mikä olisi ollut tuomio Suomen oikeuslaitoksessa?”

  1. Vielä on näkemättä yksikin tutkimus joka osoittaisi rangaistuksen koventamisen toimivan pelotteena, vähentävän rikollisuutta tai edes lisäävän välitöntä turvallisuusvaikutusta.

    1. No kuolemantuomio on kuitenkin erittäin kustannustehokas ja rikoksen uusimisriski on 0.

  2. On varmasti niin, että toisen hengestä piittaamaton henkilö ei myöskään piittaa rangaistuksista.

    Viime aikoina mediassa on esiintynyt ehdotuksia julmiin tekoihin syyllistyneen pitämisessä ’säilöön otettuna’, vielä vankilatuomion päätyttyä.

  3. Varmaan mainio halpa menetelmä. Paha vaan, että moni syytön on päätynyt hautaan sitä kautta. Vasta jälkeen päin huomattiin ei se ollutkaan se. On myös viime hetkellä huomattu ei se olekaan tää heppu ja homma keskeytetetty. Kuolemantuomio ei ehkäise rikoksia. Paras tuomio noille tyypeille on viettää loppuikänsä kaltereitten takana. Amerikan oikeuslaitoksen (jota en erikoisemmin pidä oikeutta edustavana sen enempää kuin Venäjänkään) tai liekö vankilalaitoksen kummallisuuksia on , että vaikka kaikki on selvää ja kuolemantuomio annettu eikä voi enää valittaa mihinkään ukko on saattanut odottaa sen tuomion täytäntöönpanoa vaikka 30 vuotta. Ehkäpä pientä kidutusta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *