Opettaja kielsi lapsia puhumasta suomea koulussa Ruotsissa

Näin ’sivistyneessä’. Ruotsissa

Jotkut suomalaiset (?) pitävät suomalaisia suvaitsemattomina. Heidän kannattaisi katsella maailmaa vähän laajemmin.

*

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006184266.html

Opettaja kielsi lapsia puhumasta suomea Västeråsissa Ruotsissa, syrjintäasiamies hylkäsi vanhempien kantelun

Suomen puhumisen kieltäneen liikunnanopettajan syrjivästä käytöksestä ei ole riittävästi kiistatonta näyttöä, todetaan syrjintäasiamiehen lausunnossa.

[ Eikö luokan ruotsikieliset oppilaat suostuneet todistamaan?]

VÄSTERÅSLAINEN Emaus-koulun liikunnanopettaja kielsi kolmea keskenään suomea puhuvaa oppilasta käyttämästä äidinkieltään tunnilla järjestetyllä metsäretkellä lokakuussa 2018.

Oppilaiden vanhemmat kantelivat kiellosta kouluntarkastuslaitokselle. Kantelussa todetaan, että lasten oikeuksia käyttää äidinkieltään ei kunnioiteta.

*

Tapaus kaksi:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005607471.html

Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

Suomella on virallisen vähemmistökielen asema Ruotsissa, mutta vähemmistökielen oikeudet toteutuvat huonosti kouluelämässä.

Göteborgilainen Ursina Funk, 9, on nyt vaihtanut uuteen ruotsalaiseen kouluun, Kungsladugårdsskolaniin. Tällä hetkellä hän opiskelee suomen sijaan toista kotikieltään saksaa. Koulun pihalla myös äiti Tiina Männistö-Funk.

 

4 vastausta artikkeliin “Opettaja kielsi lapsia puhumasta suomea koulussa Ruotsissa”

  1. Kun imperialistinen roistovaltio Venäjä miehitti Viroa puoli vuosisataa, niin Virossa virolaiset eivät saaneet puhua keskenään viroa, jos yksikin venäläinen oli paikalla.

    Miehittäjät ryssät taas eivät yleensä opetelleet viroa, vaikka asuivat Virossa. Virossa on edelleen ryssiä, jotka eivät suostu puhumaan sanaakaan viroa – ei edes ”Tere”. Ne odottavat, että Venäjä miehittäisi Viron uudelleen, jolloin ryssät pääsisivät taas herrakansaksi etuilemaan jonoissa.

  2. Tämähän on tuttua jo sotalapsien ajalta.

    Monet Suomesta Ruotsiin lähetetyt sotalapset eivät saaneet puhua suomea lainkaan fyysisen kurituksen uhalla. Toki on monia tarinoita – osa perheistä oli hyviä, mutta kovin moni vain otti valtion ohjeen kouluttaa heistä tulevia halpatyöläisiä, joilta on oma tahto ja selkäranka murrettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *