Suomen vesivoimaloilla alkaa taas olla vesipula

Tätä kirjoitettaessa Suomessa sähkön ”tukkuhinta” on 67,91 €/MWh. Silti vesivoimaloitamme ei kannata ajaa täysillä, vaan Suomeen tuodaan sähköä sillä hinnalla teholla 2213 MW. Kulutus on vain 8228 MW. Ydinvoimalat tuottavat täydellä teholla, tuulivoimasta ei tietenkään ole mitään hyötyä kun Suomessa korkeapaine.

Aamulla kun sähkön markkinahinta oli 77,25 €/MWh, niin silloin vesivoimaloitamme vielä kannatti ajaa teholla 2097 MW. Niin, aamulla kaikki Suomen tuulivoimalat tuottivat yhteensä sähköä teholla 1 MW.

On hellettä ja kuivaa, tarttee saada lisää ydinvoimaa Suomeen. Se tuottaa sähköä silloin kun sähköä tarvitaan. Eikä vain silloin kun sattuu tuulemaan.

Puolukkaa näyttäisi olevan tulossa melko mukavasti, mutta jos ei tule kunnon vesisateita, niin niitäkään ei sitten tule kunnolla. Sama juttu sienten kanssa – nekin tarvitsevat vettä. Pitänee ruveta tanssimaan sadetanssia – kuka osaisi askeleet?

3 Replies to “Suomen vesivoimaloilla alkaa taas olla vesipula”

    1. Kuluttajahinta joutuu seuraamaan markkinahinnan kehitystä. Markkinahinta taas riippuu hyvin pitkälti kysynnästä ja tarjonnasta. Jos kysyntä on suurempaa kuin tarjonta, niin hinta nousee.

      Kysyntään ja tarjontaan vaikuttaa luonnollisesti vesivoimaloiden vesialtaiden täyttöaste. Jos vesialtaat ovat täynnä, niin vesivoimaloiden sähköä kannattaa myydä halvallakin, kunhan rahaa tulee. Jos ja kun vesialtaissa on vähän vettä, eikä kunnollisista pitkistä sateista ei ole tietoa, niin vesivoimaloiden sähköä ei kärsi myydä, vaikka hinta olisi korkeakin – aina pitää olla säätövoimaa tarjolla, ei kerta kaikkiaan voida laskea altaita tyhjäksi saakka.

      Suurin ongelma Suomessa on, että ei ole aikoinaan rakennettu riittävästi uutta ydinvoimaa. Ydinvoima on edullista, ympäristöystävällistä, erittäin suurella toimitusvarmuudella sähköä tulee ja huoltovarmuuskin on hyvä.

Kommentoi