Vaikka Gripen jäisi rannalle

Saisi kyllä jäädäkin.

Lännen Media on näköjään sitoutunut lobbaamaan ruotsalaista hävittäjää – ilmaiseksiko?

Tuskin.

Aamulehti päästää Lännen Media lobbaukset sivuilleen estoitta – olipa sitten kyse tuulivoimaloista tai hävittäjähankinnasta.

AL 10.2.2019 sivu A12 – Otsikko : ”Yksi hävittäjä edellä muita”

[  Otsikon yläpuolella kuva ruotsalaisesta Saab-koneesta ]

***

https://www.aamulehti.fi/a/201450645

9.2.2019

Nämä asiat tiedetään tarjouksista Suomen hävittäjähankinnassa: Yksi suosikki – Ruotsi vakuuttelee puolustusyhteistyötä, vaikka Gripen jäisi rannalle [ Kun Saab –hävittäjä jäi viimeksi ’rannalle’, veti Saab –konserni Saab autojen valmistuksen pois Uudestakaupungista.]

 

Liittoutumaton Ruotsi on pystynyt pysymään uskottavana hävittäjävalmistajana maailman suurvaltojen ja sotilasmahtien keskellä. Se on huima saavutus 10 miljoonan asukkaan maalta. [ Aika harva maa on pitänyt pientä Ruotsia uskottavana valmistajana. Pienellä asiakaskunnalla kehittelykustannuksiin ei riitä varoja. Lisäksi: Ruotsin lainsäädäntö kieltää aseiden toimitukset sotaa käyvälle maalle.]

Marcus Wallenberg on Saabin hallituksen puheenjohtaja. Hän otti kantaa Suomen Hornet-valintaan, jossa myös Saabin Gripenin silloiset versiot olivat ehdolla.

–Joukkueemme hävisi, emmekä pitäneet siitä. Emme lopeta liiketoimintaamme Suomessa hävittäjävalinnan perusteella.[ Edellisen häviön jälkeen lopetitte. ]

Lännen Media vieraili Ruotsissa 6.–7. helmikuuta Saabin kutsumana, mutta omalla kustannuksella. [ Niin, Marcus Wallenberg ei siis maksanut lentolippuja ..]

Elektronisella sodankäynnillä voidaan piilottaa omat lentokoneet vastustajan tutkasta tai estää ohjuksen lukittuminen, jos kone on ehditty havaita. Tarkoitus on päästä itse ensin ampuma-asemaan. [ Jos Saab pystyy, niin pystyvä myös vihollisen koneet. Varmaa on, ettei Saab’n kilpailijat ole tässäkään suhteessa huonompia.]

Samanlaista ratkaisua tarjoaa Suomelle amerikkalainen Boeing, joka vahvisti perjantaina illalla Lännen Medialle antamassaan vastauksessa, että sen tarjous sisältää Super Hornetien lisäksi johtavia elektronisen sodankäynnin Growler-hävittäjiä, suomeksi ”murisijoita”. Vastauksessa ei kuitenkaan kommentoitu Growlerien määrää.

Hävittäjähankkeen tiedotuspäällikkö Eemeli Peltonen kertoo, että tarjousvastausten purkaminen on aloitettu, mutta tietomäärä on suuri.

Kuitenkin hävittäjähankkeen vetäjillä on jo käytyjen esineuvottelujen perusteella se käsitys, että kaikki tarjouspyyntöihin vastanneet yritykset täyttävät pääpiirteissään Suomen minimivaatimukset elinkaarikustannuksissa, huoltovarmuudessa ja teollisessa yhteistyössä.

Seuraava askel on tarjousten sisällön analyysivaihe ja ensimmäinen neuvotteluvaihe, jossa tarjouksia tarkennetaan hävittäjävalmistajien kanssa. Vaatimukset todennetaan tasapuolisesti ja kysytään valmistajilta tarkentavia kysymyksiä. Valinnan ratkaisevan suorituskykyvertailun aika on vasta myöhemmin.

Toki tulevan hallituksen poliitikot voivat vielä sanoa viimeisen sanan sekä hävittäjän merkistä että niiden määrästä.

Suorituskykyarvioinnissa on vain yksi ennakkosuosikki. Amerikkalaisen Lockheed Martinin F-35 on tulevaisuuden hävittäjä Yhdysvaltain ilmavoimissa. Sillä on pinnassaan ja muotoilussaan häiveteknologiaa, jota muilla ei ole.

Muut hävittäjävalmistajat mielellään sanovat, että häiveteknologia on vain yksi piirre tai ominaisuus, eikä se ole ainoa tapa välttää hävittäjän havaitseminen tutkassa.

Silloin kuitenkin vedetään mutkia suoriksi. Jos asia olisi näin, miksi Kiina on halunnut rakentaa häivehävittäjän? Miksi Venäjä yrittää rakentaa häivehävittäjää huonommalla menestyksellä? Miksi Lähi-idän kriisipesäkkeessä oleva Israel osti F-35:n ja käyttää sitä jo taistelussa? Miksi Kiinan naapuri Japani osti F-35:n ja teki lisätilauksen?

F-35:een saa myös ne ominaisuudet, joilla muut valmistajat yrittävät välttää havaitsemisen. Lisäksi siinä on valtava tiedustelu- ja tiedonjakokapasiteetti, jonka

F-35:n kaikkein suurin etu Suomen tilauksen kannalta on valtava käyttäjäkunta jopa 2060-luvun jälkeen. Se tarkoittaa kehitystyötä ja aseistusmahdollisuuksia, jotta hävittäjä pysyy aallonharjalla. Varsinkin Rafalen ja Gripenin kohdalla riski on pienissä tilaajamäärissä.

Vasemmistoliiton eduskuntavaaliohjelman mukaan Suomen pitäisi ostaa hävittäjät maasta, joka ei käy sotaa. Silloin käytännössä joutuisi valitsemaan ruotsalaisen Saabin Gripenin. [ Ruotsi – maa, joka ei ole käynyt sottaa sen jälkeen, kuin menetti suomalaiset sotilaat vuonna 1809.]

Kysymystä voi lähestyä myös toisesta näkökulmasta: Jos halutaan Puolustusvoimille hävittäjä, joka toimisi sodassa, kannattaako sodassa kokeiltuja sulkea valinnasta pois?

Gripenin valinnassa yksi kysymys on aikataulu. Hävittäjiä ei ole vielä yhtään valmiina. Neljä ensimmäistä valmistuu tänä vuonna. Toistaiseksi on lennetty testiversioilla, joissa on paljon ylimääräistä mittauslaitteistoa.

Amerikkalainen Boeing vetoaa Suomen Hornet-historiaan ja kokemukseen onnistuneesta teollisesta yhteistyöstä, kun se kauppaa Super Hornetia. Suomen ja Sveitsin hävittäjähankinnan myyntijohtaja Alain Garcia kertoo, että tähänastisen yhteistyön arvo, noin kolme miljardia euroa, ylitti alkuperäiset vaatimukset.

Boeingin mukaan 60 prosenttia Hornetin huoltotyökaluista sopisi Super Hornetin huoltoon.

Hävittäjäkaupalla on turvallisuuspoliittinen ulottuvuus, jota ei voi väheksyä. Amerikkalaisen Hornetin valinnalla Suomi osoitti kuuluvansa länteen.

Yhdysvaltojen kanssa Suomella on kahdenkeskinen puolustusyhteistyösopimus, ja Suomi on sotilasliitto Naton laajennettujen mahdollisuuksien kumppani. Käytännössä Suomi on siis niin läheinen osa Natoa, kuin voi olla olematta kuitenkaan jäsen ja turvatakuiden piirissä.

*

Muistellaanpas edellisiä kahinoita. Vuonna 1939 Venäjä hyökkäsi Suomeen. Britit tarjosivat apua Talvisotaa käyvälle Suomelle. Ruotsalaisille ei sopinut varusteiden ja sotilaiden kuljettaminen Kiirunan radan kautta. Ruotsalaiset halusivat olla puolueettomia. Se olikin viisasta heille. Entä tulevina vuosina?

9 Replies to “Vaikka Gripen jäisi rannalle”

 1. Jos Suomi ostaisi Gripenin ja jättäisi osan koneen huolloista Ruotsissa tehtäväksi, niin voisi olla varma siitä, että sodan tullen Ruotsi ei lupaisi Ruotsissa huollossa olevien koneiden palata Suomeen.

  Sodan aikana Ruotsi ei myöskään sallisi Gripenin varaosien toimittamista Suomeen.

  1. Ruotsin tahtotilan suhteen ottaisin riskin, mutta jos Venäjää vastaan tarvittaisiin koneita, niin Venäjä voisi iskeä Gripenin tuotantolaitoksiin.

 2. Tämä aihe on käsitelty, Suomen tuleva hävittäjä on F-35, noista muista jätöksistä saa puhua lämpimikseen muttei niitä Suomeen hankita.

 3. Vähän itselläkin fiilis että joka media on tehnyt selväksi F-35:n voiton jo moneen kertaan.

  Mutta arvostan sitä että eri optioita syväluodataan hieman.

 4. F-35 on järjettömän hintainen ja häviää monessa suhteessa muille kilpailijoille.
  Yksinomaan huoltotarve ja huoltojoukkojen massiivinen määrä sekä kyvyttömyys käyttää hiekkakenttiä tekevät siitä Suomeen sopimattoman.

 5. Lockheed Martinin F-35 on varsin usein ollut esillä mediassa.

  Googlaus ”lännen media” gripen antaa melkoisesti osumia.

  Ehkäpä pelkästään Lännen Media on sitoutunut lobbaamaan ruotsalaista hävittäjää.

  Alla yksi osumista:

  https://www.ilkka.fi/uutiset/kotimaa/saabilta-kova-vaite-tama-ominaisuus-tekee-gripenista-paremman-kuin-venalaisten-suhoit-1.2141325

  Lauri Nurmi, Linköping / Lännen Media

  Saabilta kova väite: Tämä ominaisuus tekee Gripenistä paremman kuin venäläisten Suhoit

  Venäläinen taisteluhävittäjä SU-27 loukkasi viime viikolla kaksi kertaa Suomen ilmatilaa.
  Saabin Gripen E:n elektronisten ominaisuuksien ansiosta venäläishävittäjillä ei olisi mitään mahdollisuutta lähestyä tai loukata Suomen ilmatilaa huomaamatta – vaikka tutkajärjestelmät eivät koneita havaitsisi.
  Saabin koelentäjä Jakob Högberg pitää uuden Gripen E:n vahvuutena elektronisen sodankäynnin vaatimaa varustusta. Laivueen hävittäjät esimerkiksi ”kommunikoivat” keskenään ja maavoimien aseistuksen kanssa.
  Järjestelmä seuraa, mitä aseistusta laivueen eri koneet ovat jo käyttäneet, ja jakaa operaation seuraavat tehtävät jäljellä olevien ohjusten mukaisesti. Gripenin lämpösensorit havaitsevat pienet linnutkin.
  Saabin mukaan vihollisen lentokoneet, laivat, panssarit tai muut asejärjestelmät eivät jää Gripen E:ltä havaitsematta uuden järjestelmän ansiosta.

  Lännen Media pyysi Saabin edustajia kertomaan näkemyksensä siitä, mikä tekee heidän koneestaan paremman hävittäjän, kuin mitä venäläisten hävittäjät ovat.

  Högberg arvioi, että juuri elektroninen varustus tekee Gripenistä paremman hävittäjän kuin esimerkiksi venäläiset Suhoit – ja Suomelle hankinnassa on kyse suorituskyvystä venäläisiin verrattuna, vaikka poliitikkomme eivät sitä ääneen sano.

  Tuotannon strategia- ja kehitysjohtaja Matti Olsson kertoo, että Gripen E:n ensilennon päivä on jo päätetty. Valmis kone on hallissa hienosäädettävänä.
  Seuraavien 20 vuoden aikana Saabilla on edellytykset valmistaa 400–450 Gripen E:tä. Monitoimihävittäjä pystyy Saabin mukaan kantamaan tilaajan vaatimia aseita, myös Suomelle tärkeitä risteilyohjuksia.
  Hornetien JASSM-ohjusten integroiminen Gripen-järjestelmään edellyttää luvan Yhdysvalloilta.

  Toki jokainen hävittäjävalmistaja kauppaa omaa tuotettaan ylisanoilla, mutta Suomen hävittäjähankinnassa niistä ei ole etua.
  Suomalaiset koelentäjät istuvat aikanaan koneisiin ja selvittävät, löytyykö lupauksille katetta.

  *****************
  Kyllähän Aamulehdessä on varsin usein Lännen Media – lähtöisiä kirjoituksia, joissa on lobbauksen maku – esimerkiksi tuulivoimaloiden autuudesta.

 6. Googlaus: ”Lauri Nurmi” gripen

  Tuloksia:

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a40a070e-9585-4b37-8ce0-996d8941822d
  08.02.2019 , Lauri Nurmi
  Onko Gripen E uskomaton Harry Potter -hävittäjä, kuten ruotsalaiset sanovat?
  *
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/92885e14-1ba6-400f-90d8-43afb80888e5
  07.02.2019 , Lauri Nurmi
  ”Gripen E on suunniteltu tappamaan Suhoi, meillä on musta vyö siinä lajissa” – Ruotsin ilmavoimien komentaja puhuu suoraan eikä arastele kuten suomalaiset
  *
  https://www.ilkka.fi/uutiset/kotimaa/saabilta-kova-vaite-tama-ominaisuus-tekee-gripenista-paremman-kuin-venalaisten-suhoit-1.2141325
  10.2.2019 , Lauri Nurmi, Linköping / Lännen Media
  Saabilta kova väite: Tämä ominaisuus tekee Gripenistä paremman kuin venäläisten Suhoit
  *
  https://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotimaa/saab-iski-assan-poytaan-gripenit-koottaisiin-suomessa/
  12.10.2016 , Lauri Nurmi, Linköping / Lännen Media [ Asuukohan Lauri Nurmi Linköping’ssä? ]
  Saab iski ässän pöytään: Gripenit koottaisiin Suomessa
  *

Kommentoi