Ilmaston tila – mihin unohtui sodat?

 

 

Myönnän, en ole lukenut ilmastoraportteja, joita saamme medioiden välityksellä kuulla. Raportteja joissa lyödään meille tavallisille eläjille madonlukuja kuinka karmeita eläjiä olemme täällä maan päällä. Syntitaakkaa on lastattu meidän niskaan, jotka olemme yrittäneet sinnitellä elämänkaaremme jotenkuten läpi.

 

Harvoin, jos koskaan olen kuullut nostettavan sotien ja niiden mukaan tuomien kärsimysten ja maapallon tuhoutumisen seurauksia ilmastonmuutoksen keskiöön. Käsittämätöntä kuinka ympäri maailmaa maita pommitetaan tuusan nuuskaksi, uutisista näemme rauniokaupunkeja. Pakolaisleirejä perustetaan, joissa sodan runtelemat ihmiset yrittävät pysyä hengissä, lähtien vaeltamaan ruuan ja turvan perässä kuka minnekin.

 

Kiihtyvällä vauhdilla aseteollisuus suoltaa liukuhihnoilta uusia ohjuksia, ammuksia ja muuta sotakalustoa uusiin kohteisiin käytettäviksi. Ja kuinka ollakaan, kaikki maailman aseet tehdään rauhaa ja demokratiaa turvaamaan. Suomi muiden mukana aikoo hankkia miljardeilla uusia hävittäjiä, olematonta uhkaa vastaan, silmää räpäyttämättä. Hävittäjiä jotka tuhoavat ilmastoa, mutta meillä puhutaan vain ruuasta ja sähköautoista.

 

Ihmiset on saatu marssimaan ympäri maailmaa ilmaston pelastamisen puolesta. Marssien syyttävä sormi osoittaa maapallolla eläviä ihmisiä. Me olemme kaiken pahan alku ja juuri. Mutta missä on syyttävä sormi kapitalistista talousjärjestelmää kohtaan, jonka perusta on jatkuva voittojen maksimointi, jatkuva talouskasvu keinoilla millä hyvänsä, esimerkiksi sotien kautta valtaamalla geopoliittisesti tärkeitä alueita.

 

Mihin on häipynyt rauhanliikkeet? Miksi ei kysytä ketkä tarvitsevat sotia? Miksi tieten tahtoen tuhotaan maapalloa sotimalla? Maailman rikkain väestö rikastuu ja elää kuin viimeistä päivää, ajamalla sotien kautta suuren osan ihmiskunnasta lohduttomaan kurjuuteen, asuinalueet elinkelvottomiksi.

 

Maailman kansoja kehotetaan muuttamaan elintapojaan monin eri keinoin. Mitähän ihmiset sotien kauhujen keskellä mahtavat kehotuksista ajatella? Tai lihansyönnin jättäneet, jotka illan uutisissa näkevät kuinka massiivisten pommitusten aiheuttamat mustat savuvanat täyttävät sakeana ilman. Mahtavatko miettiä, pitäisikö luopua illan saunan lämmityksestä?

 

Kuka on se seuraava nuori, joka lähtee puhumaan YK: n ja eri valtioiden parlamentteihin sodan mielettömyydestä, vaatien kansoja marssimaan maailmanrauhan puolesta, pelastamaan maapallomme. Kertomaan kuinka elintapamme kyllä muuttuvat, kun näytätte esimerkkiä, luopumalla viattomien ihmisten tappamisilta, heidän kotiensa ja asuinalueidensa tuhoamisilta.

 

Rauhaa maailma vaatii – ei aseita – ei sotia.

 

 

Jaa käyttäen:


4 Replies to “Ilmaston tila – mihin unohtui sodat?”

 1. Rauhanliikkeissä pitäisi ottaa semmoisia puolia joita ei halua. Moni näkee paljon pahempana sen että kotimaassa on väärää mieltä oleva puolue, eikä se ole sitten niin suuri hätä enää jos lapsia pommitetaan sänkyihinsä jossain muualla.

  Koita nyt jotain Syyrian tilannettakin selvittää. Mitä tahansa sanotkin siitä, olet hyvin äkkiä Putinin trolli, tai ehkäpä islamofoobikko.

 2. Rauha olisi hyvä asia, vaan ei se noille vallanhimoisille ja ahneille imperialisteille ja uskontohihhuleille ideologiasta riippumatta kelpaa.
  Erityisesti Afrikassa ja Etelä-Amerikassa vallanhimoisia on lukematon määrä, mutta on niitä liikaa myös noissa pullistelevissa mahtimaissa, jotka jatkuvasti valtailevat tai koittavat vallata toisten maita sekä tietysti noissa islamistisissa maissa.

 3. Sekin olisi toki hyvä, ettei olisi rikollisuutta ja väkivaltaa. Tilannetta ei kuitenkaan paranneta sillä, että poliisi ilmoittaa luopuvansa aseista. Maailman sotia ei myöskään lopeteta sillä, että rauhantahtoisimmat ja demokraattisimmat maat luopuvat puolustuksestaan.

  Suuri osa sodista johtuu siitä, että diktaattori pönkittää valtaansa aloittamalla sodan tai sitten käyttää armeijaa pysyäkseen vallassa ja aloittaa sisällissodan.

 4. Norppa – samoilla mennään mielipiteissä !

  Ihmetellä pitää että isot uhittelevat ja vielä massallaan mutta massaakin johtaa vain yksi pölvästi mahdollisine airueineen.

Kommentoi