Sunnuntaina ’pelastettiin’ jälleen 81 siirtolaista Libyan edustalta

Taksibisnes on pääsemässä taas vauhtiin. Parivuotta sitten kymmenkunta NGO -alusta siirsi yli 600- tuhatta pakolaista Libyan merialueen tuntumasta EU-alueelle. Alkaako sama uudelleen?

*

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/399f0abf-19ca-49b3-9fdd-2f6ba9693368

12.82019

Sunnuntaina ’pelastettiin’ jälleen 81 siirtolaista Libyan edustalta

[ pelastettiin = siirrettiin ihmiset, nuoret afrikkalaiset miehet, libyalaisten ihmissalakuljettajien kumilautoilta NGO -alukselle.]

Yhteensä norjalaiselle Ocean Viking -pelastusalukselle siirrettiin viikonlopun aikana yli 250 siirtolaista.

Kuva:

https://img.ilcdn.fi/m0PUxhvxpUL2uykEzLYM2HjJKfU=/full-fit-in/612x/img-s3.ilcdn.fi/da1c2c5edaed331d4c1cb8e6b05cda7970512ca61f4cddca7268cc7ae90b092e.jpg

Libyan edustalta Välimerestä pelastettiin sunnuntaina 81 siirtolaista, tiedottavat Lääkärit ilman rajoja sekä SOS Méditerranée -järjestöt. Meren ylittämiseen sopimattomalla kumiveneellä liikkeellä olleet pelastetut siirrettiin norjalaiselle Ocean Viking -alukselle. Yhteensä alukselle siirrettiin viime viikonlopun aikana yli 250 siirtolaista Libyan rannikolta.

Pelastetut siirtolaiset ovat pääosin sudanilaisia miehiä ja nuorukaisia.Sunnuntaina pelastettujen 81 siirtolaisen lisäksi Libyan rannikolta pelastettiin Ocean Vikingiin aiemmin tänä viikonloppuna lauantaina 80 ja perjantaina 85 ihmistä. Ocean Viking -alus on 69-metrinen, siinä on 31 hengen miehistö ja se pystyy ongelmitta kantamaan mukanaan noin 200 siirtolaista.

Italian maahanmuuttovastainen sisäministeri Matteo Salvini on kertonut allekirjoittaneensa määräykset, joilla kielletään sekä Ocean Vikingin että vastaavan Open Arms -nimisen pelastusaluksen rantautuminen Italiaan.

Italia ei ole Euroopan pakolaisleiri. Menkööt joko Espanjaan tai Norjaan, Salvini sanoi Italian medialle.

Italian uuden lain mukaan Italian vesille ilman lupaa saapuvan pelastusaluksen omistaja voi saada jopa miljoonan euron sakot.

Lähde: Deutsche Welle

Jaa käyttäen:


2 Replies to “Sunnuntaina ’pelastettiin’ jälleen 81 siirtolaista Libyan edustalta”

 1. MTV5 uutiset, maanantai 12.8. klo 22:00
  .
  https://www.mtv.fi/sarja/kymmenen-uutiset-33001001002/maanantai-12-8-klo-2200-1118046

  Alusta 08:46

  Ohjelman osa, jossa käsiteltiin NOG – alusta n.s. pelastustoimintaa oli silkkaa mielipidemanipulointia.
  .
  Esinäkin pakolaisten matkasta Libyasta EU-alueelle ei kokonaisuudessaan ole vaarallinen – ainoastaan libyalaisten ihmissalakuljettajien hoitama ensimmäinen 50 kilometrin osuus on vaarallinen. Salakuljettavat ottavat kumilautoilleen liikaa väkeä, jolloin haaverin riski kasvaa.
  .
  Ohjelmassa todetaan, että kahdeksan ja puolisataa ihmistä hukkui Välimerellä elokuuhun mennessä. Hukkuneita olisi paljon vähemmän, jos NGO- alukset pysyisivät poissa Libyan rannikon läheisyydestä. Jos yhtään NGO –alusta ei olisi lyhyen matkan päässä Libyan rannikosta, niin ihmisalakuljettajat eivät juurikaan lähtisi matkaan. Ihmisiä täynnä olevilla (suurilla) kumilautoilla ei ole mahdollista ylittää Välimerta – tarvitaan siis yhteistyötä NGO –alusten kanssa.
  *
  Ohjelmassa NGO- ryhmää edustava nainen kertoi, että jo kymmenen tunnin kuluttu oli ensimmäinen pelastustehtävä. Eipä mikään ihme, sillä Ocean Viking nimisen NGO aluksen tulosta alueelle oli mediassa esillä jo viikkojen ajan. Ihmissalakuljettajilta kuluu kolme tuntia matkaan Libyan rannikolta maan merialueen rajalle. Rajalle päästyä pakolaisia lastinaan olevalla kumilautalla ei ole mitään hätää, sillä ihmissalakuljettajat ovat varmasti varanneet polttoainetta myös paluumatkaa varten. Sään yllättävä muuttuminen voi tietysti muuttaa tilanteen.
  .
  Ohjelmassa NGO- ryhmää edustava nainen kertoi myös, ettei tämä n.s. pelastustoiminta ei ratkaise ongelmaa. [ Ei varmaan – ongelmana on afrikkalaisten liikalisääntyminen. Syntyvyyden säännöstely olisi ainoa kestävä ratkaisu.]
  .
  Ohjelmassa NGO- ryhmää edustava nainen sanoi vielä, että EU-maat, jotka ovat tästä vastuussa, löydettävä pitkäntähtäimen ratkaisun.
  .
  Kommentteja:

  Mikä saa ohjelmassa esiintyvän NGO- ryhmää edustavan naisen uskomaan, että EU-maiden kansalaiset ovat vastuussa afrikkalaisten holtittomasta lisääntymisestä?

  Mikä on NGO –porukoiden mielestä pitkäntähtäimen ratkaisu. Mielestäni kestävä ratkaisu alkaisi NGO- alusten poistumisella Libyan merirajan läheisyydestä, jolloin ihmissalakuljettajien halu lähteä merelle hiipuisi – kumilautoilla ei kannata lähteä yrittämään Välimeren ylitystä.

  Kunnon aluksilla ylitys tietenkin onnistuu. Mitä pitäisi tehdä kun pakolaisia täynnä oleva alus rantautuu esimerkiksi Maltalle? – alus takavarikkoon ja pakolaiset takaisin lähtöpisteeseen. (n.s. Australian mallin mukaisesta).

Kommentoi