Näin kävi kun kokoomusta seurattiin

 

 

Raha ennen ihmistä – siinä suurpääoman edustajan motto, vaikka sitä ei ääneen koskaan ole sanottu. Suomalainen työväenliike teki suuren virheen -80 luvun lopulla, alkaessaan veljeillä kokoomuksen kanssa. Siitä lähtien työläisille ja heikompiosaisille kyyti on ollut kylmää.

 

Vasemmisto alkoi uskotella itselle ja hyväksyä oikeiston ajatus vapaan markkinatalouden renkinä olosta valtiossa. Uskoteltiin valtion ottavan tarvittaessa niskalenkin markkinavoimista, vaan kuinka on käynyt?

 

Kokoomukselle oli sodan jälkeinen politiikka myrkkyä. Se joutui sivusta katselemaan kuinka luotiin valtionyhtiöitä, julkisen sektorin rooli palveluiden tuottajana oli sille ”punainen vaate”, kuten myös peruskoulu uudistus.

 

Koko kapasiteetillaan kokoomus, sen sylikoira oikeistolainen lehdistö ja elinkeinoelämä löivät vettä myllyyn mollatakseen saavutuksia joita hyvinvointivaltion rakentamisessa saavutettiin. Parjauskampanjoissa muistettiin irviä terveyskeskuksia arvauskeskuksiksi, kunnan ja valtion työntekijät olivat lapioon nojailevia ressukoita jne. Mikään ei ollut hyvää ja toimivaa jotka tuotettiin valtion ja kuntien toimesta.

 

-70 luvun lopulla USA:sta käsin alettiin markkinoida uusliberalistista talouspolitiikkaa. Sen idea oli vähentää julkisen vallan roolia ja antaa palvelut markkinoiden hoidettaviksi. Julkista sektoria syytettiin raskassoutuisuudesta, byrokraattisuudesta ym. Kun taas markkinat ovat ketteriä, uudistuskykyisiä ja kilpailun myötä palvelut hoituu erinomaisesti ja edullisesti.

 

Sosialismin romahdettua oikeistolaisuus puhurin lailla levisi pitkin maailmaa. Romahdusta käytettiin surutta esimerkkinä julkisen puolen toimimattomuudesta. Aikansa vasemmisto rimpuili vastaan, mutta myöntyi markkinavoimien yhä laajempaan rooliin yhteiskunnan eri alueilla.

 

Valtionyhtiöitä laitettiin ”lihoiksi”, valtion ja kuntien kunnossapito – ja rakennustyöt pikkuhiljaa ulkoistettiin jne. kunnes oltiin valmiit ryntäykseen hyvinvointivaltion ”kivijalkaan” eli hyvinvointipalveluiden kaappaamiseen.

 

Kolmosen kympin uutiset kertoi vanhuspalveluiden kehityksestä oleellisen, sen kaiken kurjuuden missä palvelut ovat: Yksityiset tuottavat jo nyt vanhuspalveluista 41%, järjestöt 25% ja julkinen puoli enää 34% . Työvoimapalvelut, osin Kela – palvelut, VR: n alasajo ym. ym., kuka väittää, etteikö markkinavoimat olisi nousseet rengistä isännän rooliin yhteiskunnassamme?

 

Markkinatalous ottikin sen niskalenkin valtiosta ja ajan kysymys, milloin tekee lopullisen selätyksen. Ja tekeehän se jos yhä kokoomusta seurataan ja kansalaiset katselevat menoa tyynenä sivusta. Ensimmäinen askel selätyksen estämisessä on, että kevään vaalien jälkeen vasemmisto ei alistu menemään samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa – on aika viheltää se peli tyystin poikki.

 

 

 

 

Jaa käyttäen:


10 Replies to “Näin kävi kun kokoomusta seurattiin”

  1. Väärin, demarit olivat edellisessä hallituksessa innolla vähentämässä 7 miljardia ja syyttävät nyt nykyistä hallitusta tekosistaan.

   ”Edellinen hallitus – jossa SDP:llä oli sekä valtiovarainministerin että peruspalveluministerin salkut – sen sijaan leikkasi peruspalveluista. Ja kovalla kädellä leikkasikin. Vanhainkodeilta, terveyskeskuksilta, peruskouluilta ja päiväkodeilta leikattiin edellisen hallituksen päätöksillä seitsemän miljardia euroa, sanoo Korhonen.

   Lisäksi edellinen hallitus määräsi kunnille uusia tehtäviä noin puolella miljardilla eurolla, mutta korvasi tehtävistä rahallisesti vain puolet.

   Peruspalvelujen kurjistumista vauhdittivat myös palvelujen kehittämisen halvaannuttanut suurkuntahanke sekä SDP:n ja edellisen hallituksen täydellinen epäonnistuminen talous- ja työllisyyspolitiikassa.”

 1. Laitoin tämän jo aiemmin mutta hyvin sanottu:

  Et pysty nousemaan sängystä eikä auttavia hoitajia ole, mutta Kokoomuksen mukaan voit kävellä viereiseen palvelutaloon (joita on satoja, koska markkinat) ja mennä siellä vapaaseen petiin tilaamaan kaakaon.

  Millaisessa fantasiamaailmassa tää puolue elää?

  #Sote #Esperi #Kokoomus https://t.co/j4STiBVNhr

 2. Hyvä analyysi taustaksi nyt meneillään olevaan kohuun vanhusten hoidon rappiosta. Tässä mennään nyt ihan kirjaimellisesti Milton Friedmanin oppien mukaan. Mottona on: kaikki yhteiskunnan verovaroin rahoittamat palvelut yksityistettävä.
  Asiaan ei saada muutosta ennen kun kansalaiset ymärtävät, että Kokoomusta ei pidä äänestää missään vaaleissa eikä myöskään nyky-Kepua. Demarit ovat vielä Paavo Lipposen aloittaman oikeistolaisuuden vankina ja tuskin pääsevät siitä eroon.
  Enää ei puhuta riistokapitalismista, nyt puhutaan tuhokapitalismista, joka tuhoaa kaiken hyväksi koetun hyvän, kun ainoana motiivina on raha.

  1. Kyllä se nyt vaalitappion häämöttäessä kelpaa kepulille, mutta ei muistaakseni aiemmin.

 3. Mun mielestä EU:hun liittyminen on ollut isoin virhe. Sen jälkeen asiat on mennyt vaan huonompaan suuntaan.

 4. ”Aarnio-Isohanni on myös istunut Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen työvaliokunnassa. Hän erosi sieltä pian Esperi-eroilmoituksen jälkeen. ”Pieni sote-piiri” pyörii erityisesti EK:n ja kokoomuksen ympärillä. Esperillä on kokoomukseen sidos myös Pia Panhelaisen (entinen Sutinen) kautta. Hän istuu Esperin johtoryhmässä ja on ollut Helsingin apulaiskaupunginjohtajana.”

  Kokkareet siellä vaikuttaa, on tuo Aarnio-isohanni kyllä rahan ahne, istuu kymmenissä hallituspaikoissa,,,eihän kukaan noita tehtäviä ehdi oikeasti edes hoitamaan, tuskin eroo,,,kun hyötyy,,,,

  ”Katso massiivinen lista: Tässä ovat kaikki Esperin ex-johtaja Marja Aarnio-Isohannin hallituspaikat”

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005984023.html

 5. https://www.is.fi/politiikka/art-2000005984367.html

  ”Kokoomus jäi yksin hoitajamitoitusta vastaan – hallituskumppanitkin näyttivät tänään vihreää valoa”

  Eli Monikansallinen Kokoomus haluaa vain huononnuksia muut haluaa parannuksia, semmottii, ei jatkoon tälläistä puoluetta, tuolla ryssälässä olisi sisarpuolue näille jo valmiina, junaan ja menolippu, kiitti moi ja hei 😉

Kommentoi