Ongelmajäte

 

Vaihdoin vessaan palaneen lampun

laitoin sen takin taskuun

odottamaan lamppujen hautausmaata

 

kaupan aulassa paikka tyhjille pattereille

ei lokeroa palaneelle lampulleni

 

kävelen ulos, näen jätelavat

sinne siis intoa puhkuen

 

lavoja pahville, paperille

muovipulloille lasille

metallille vaatteille

kaikelle muulle

mutta ei palaneelle lampulle

 

viikon päästä tuskissani

palanut lamppu

yhä taskussani

ymmärrän mitä tarkoitetaan

ongelmajätteellä

9 Replies to “Ongelmajäte”

  1. Jos se ei ole elohopealamppu, niin sinne missä on muutakin lasia, tai sitten sekajätteeseen. Jos siinä on elohopeaa, niin sinne mihin loisteputketkin.

  2. Eikö lampussa ole metallia ja lasia, joten miten ne erittelet ja kun kielletään sekajätteisiin laittamasta metallia tai lasia. Näissä pienissä kunnissa ja kaupungeissa jäteasemat ovat auki muutamina päivinä viikossa ja vähän sivuissa, joten hankala on niitä sinne viedä. Siksi monet laittavat kotona muiden roskien sekaan ja sitten televisiossa moititaan kun metalli hajoittaa koneita joilla kotitalouksien jätteet uusiokierrätetään. Eikö tosiaan ole pienille ongelmajätteille moolokkeja joka puoluella, joihin vois näitä pieniä ongelmajätteitä jättää. Mun mielestä ainakaan Virroilla ei kummankaan ison kaupan lavoilla ole paikkaa lampuille ym. pienille ongelmajätteille.

    1. Lasinkeräykseen laitetaan VAIN pakkauslasia. Muut lasit, kuten tasolasit, juomalasit maljakot, valaisimien ja lamppujen lasit sekajätteeseen. LED-lampuissa on elektroniikkaa, joten sen panemista sekajätteeseen ei suositella, siis toisin kuin hehkulampun.

      Hassi (vihreä) teki voitavansa ja esti sähkölämmitystaloissa parhaan eli hehkulampun käyttämisen. Mutta eiköhän niitä jostakin saa, vaikka Venäjältä.

  3. Eikös ne lamput ole sekajätettä, jos on lasin ja metallin sekotusta, sinne minä olen ainakin laittanut tavalliset hehkulamput. Joskus vien ajellessa varikolla olevaan keruupisteeseen, meillä se on onneksi lähellä.

  4. S-marketissa on myös lokero vanhoille kännyköille ja laitoin sellaisen – kesti n kuukauden ja se alkoi toimia Baltian suunnalla. Käyttäjän ottamat kuvat tallentui minulle pilveen. Oli sitten työtä etäsulkea se vanha känny jonka luulin olevan käyttökelvoton? Se lajittelusta.

Kommentoi