Miksi romanien rikoksista ei saisi keskustella, jos ne ovat suhteessa selkeästi muita suuremmat?

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e52391ec-d347-4479-a044-ebb57572f1f4

”Romanien henkirikostilastojen julkistaminen herättää porua: ”Aiheuttaa pelkoa, ennakkoluuloja, vihapuhetta ja halveksuntaa””

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f7c73538-a35e-4b17-9808-0e6ce50d0ceb

”Näkökulma: Romaniväestön rikollisuudesta pitää voida puhua

Suuttumuksen taustalla vaikuttanee se, että Suomen henkirikollisuus on yleisesti ottaen kääntynyt nousuun ja että romanit tekevät henkirikoksia suhteessa jopa 16 kertaa useammin kuin muut väestönosat. Krimo tarkastelee asiaa lähes koko vuosikymmenen perspektiivillä.”

Romanien rikollisuutta siis ei saa tuoda esiin, koska se on ”rasistista”.

Kun kyse on useiden vuosien koosteesta, ei kyse enää ole satunnaisuudesta, vaikka romaninuorten neuvoston varapuheenjohtaja Leif Hagert väittää, että Krimon listaus on enemmänkin lyömäase rasisteille kuin romanien asemaa edistävää tutkimusta.

Luulisi romaneiden tajuavan, että heidän tekosiinsa pitäisi heidän itsensä tarttua, mutta toisten syyttely on se tyypillinen reaktio.

Samoin pitäisi voida keskustella kansallispukuisten varkauksista, mutta sekin johtaa ”rasismi”-huutoihin välittömästi.

8 Replies to “Miksi romanien rikoksista ei saisi keskustella, jos ne ovat suhteessa selkeästi muita suuremmat?”

 1. Jokainen romani, joka on tuonut esille romanien väkivaltaisia tapoja ja toivonut että ne jäisivät historiaan, on päätynyt väkivallan tai sen uhan kohteeksi, jo vuosien ajan.

  (Lähes) jokainen ihmisryhmä on joutunut luopumaan vanhoista tavoista maailman muuttuessa. Jos siihen ei kykene, vikaa ei voi etsiä muualta kuin peilistä.

  Romaniyhteisön on korjattava romaniyhteisön ongelmat. Jos he tarvitsevat siihen tukea, sitä voidaan toki antaa, mutta me pallo on heillä.

 2. Virossa on vastaava ongelma venäläiset. Viron vankiloissa venäläiset ovat selvä enemmistö, vaikka heitä on Virossa noin viidennes väestöstä.

  Asiasta ei saisi kuitenkaan julkisesti kirjoitella – se olisi muka rasismia.

 3. Romanien vanhat tavat, kuten verikosto (kiistetään jyrkästi…), ”väistäminen”, jne. jne on syytä poistua käytännöstä.
  Se, että jopa kuntien asutuksesta vastaavien on pitänyt kysyä joltain romanilta, saako jonkun perheen sijoittaa johonkin, on puhtaasti törkeää.
  Jos romanit todella haluavat suhtautumisen heihin muuttua, on heidän itsensä osoitettava julkisesti muuttuneensa ja puuttuvansa itse noihin vääriin tapoihin ja rikollisuuteen.

 4. Tämä näyttää vähänn samanlaiselta ongelmalta kuin islamin suhteen. Ongelmista pitäisi vaieta tai niille etsitään jotain syitä joilla ne voitaisiin kipata muiden niskaan tai esittää niin ettei muka ole mitään poikkeamaa muihin verrattuna. Jos ne yhteisöt, joissa on ongelmia, alkaisivat itse rehellisesti nitä selvittää niin he saisivat muiden sympatiat, ainakin kaikilta ”tolkun ihmisiltä”. Peittely sen sijaan muuttaa asenteita nurjaan suuntaan, koska näyttää siltä, ettei selville ongelmille haluta tehdä mitään.

  1. Rikoksen pitäisi olla ihan samanlainen rikos tekipä sen millaisen etnisen alkuperän omaava hyvänsä – nykyisin tuntuu, että ei ole.

   Muiden etnisten ryhmien kuin suomalaisten tekemistä rikoksista ei saisi kertoa.

 5. Lapsuudessta muistan kun asuttiin liipolassa ostoskadulla, niin saman talon mustalaiset pitivät häkkivarastoissa kahta hevosta.

Kommentoi