Ruuan haaskauksesta

Avasinpa tänään maitopurkin, mikä on ollut jääkaapissa jonkin aikaa.

Päiväys viimeiseksi myyntipäiväksi oli 12.5.

Kylmässä jääkaapissa avaamattomana se kuitenkin säilyy hyvin eikä paakkuuntunut kahviinkaan kaadettaessa.

Maku oli hyvä ja sitä voi juoda sellaisenaankin.

Kokemukseni mukaan maitoakin voi käyttää ihan normaalisti lähes viikon viimeisen myyntipäivän jälkeen.

Samoin kaikkea muuta ruokaa voi oikein säilytettynä käyttää pitkään viimeisen myyntipäivän jälkeen eikä se viimeinen myyntipäivä ole viimeinen käyttöpäivä.

Valitettavasti moni pistää tällaisen ”vanhentuneen” ruuan lajista riippumatta jätteeksi edes haistamatta ja maistamatta sitä, jolloin syntyy typerää ruokahävikkiä.

Milloinkahan koulujen köksäkoulutuksessa opetettaisiin lapsille tosiasioita ruuan  ”viimeisestä käyttöpäivästä”, mikä ei ole tuon tuotteen viimeinen myyntipäivämäärä?

Uusavuttomat vanhemmathan tuota opetusta eivät osaa antaa, kun itse toimivat toisin.

 

7 Replies to “Ruuan haaskauksesta”

 1. Vähän samanlaiseen asiaan törmäsin tänään lounaspöydässämme; chwicestä on maininta, että säilyy 2 – 3 vrk. Tänään söin chewiceä, joka oli tarkoitettu ja olikin äitienpäiväpöydässä.

  Hyvin oli maittavaa, chili vaan oli miedontunut muiden sörsseleiden vaikutuksesta ehkä.

  Viimeinen käyttöpäivä ja viimeinen myyntipäivä ovat kyllä melkoisesti eri asioita.

  Maitoa muuten voi jatkokäyttää tekemällä hapattamalla viiliä; saa hyvän kastikeaineksen. Kotijuuston ainekseksikin sopii; vaan se osaaminen, kun ei tarvitse kun kaupan hyllystä saa valmiin tuotteen.

  Taas muuten päivä kun olen vup:ssä, tuo vasen polvi ja aamukylmä. Siis vanha mies.

 2. Parasta ennen – tein aikoinaan sahtia ja kuinka ollakaan yksi kanisteri oli jäänyt muutamaksi kuukaudeksi kellarin uumeniin. No se otettiin haisteltavaksi maisteltavaksi ja juotiin kaikki – hyvää oli.

 3. Kaikki ruoka ei säily hyvin. Sain lievän myrkytyksen eineslihapullista, joiden parasta ennen -päiväys mennyt jo jokin aika sitten. Vatsaa poltti ja ripulia tuli.

 4. Asiaa liipaten, naapurin emäntä ylvästeli fiksuudellaan kun kaupan jugurttihyllyltä kaivelee iltapaljugurtiksi purkin jonka parasta ennen päivämäärä on mahdollisimman kaukana tulevaisuudessa. Toivottavasti tällaisia ei ole kovin paljon.

 5. Minä käytän hyvin yleisesti Prisman -30% lihoja. Joskus on viimeinen käyttöpäivä sama, mutta joskus pari päivää edessäpäin.

  Välittämättä viimeisestä käyttöpäivästä käytän myöhemminkin ilman mitään ongelmia.

  Liha on arvokasta ruokaa, eikä sitä kannata noin vain heittää menemään, vaikka se on vielä täysin syötävää.

  Minulla ei sinänsä ole rahasta minkäänlaista puutetta, mutta minusta on kauhea ajatus, että käyttökelpoista ruokaa heitettäisiin menemään.

 6. Meillä ei ruokajätettä synny; kanat pitävät siitä vähästäkin huolen. Pakattua lihaa meillä ei osteta. Se vähä mikä ostetaan, ostetaan irtolihana, näin näkee lihan laadun helposti leikkauspinnasta.

Kommentoi