Suhteellisuudentajun puute on suurin syy – väkivallassa ei tekijänä ole väline, vaan ihminen asenteineen

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006194482.html

”Pääkirjoitus: Aseväkivaltaa on vaikea kitkeä pois – tarvitaan asennemuutosta ja monitasoisia toimia”

Kirjoittajalla on ainakin lievä putkinäkö.

Briteissä kiellettiin käsiaseet yhden tapauksen perusteella.

Tuloksena briteissä tapetaan suuret määrät ihmisiä veitsillä sen sijaan.

Myöskään aseilla tehdyt henkirikokset eivät suinkaan ole loppuneet.

Laittomien aseiden kauppa briteissä on suurta bisnestä.

Kyse ei siis ollut aseista, vaan väkivallasta, mihin ei millään tavalla puututtu.

Ei väkivalta poistu välineisiin, vaan nimenomaan väkivallan taustoihin sekä tekijöiden asenteisiin puuttumalla.

25 vastausta artikkeliin “Suhteellisuudentajun puute on suurin syy – väkivallassa ei tekijänä ole väline, vaan ihminen asenteineen”

  1. Briteissä myydään tätä nykyä vetsetkin niin että niiden terävä kärki on katkaistu, moisia paskaveitsiä ihmettelin tuossa taannoin Lontoon reissulani.

    Ihmisiä voi tappaa vaikka kuristamalla… kielletäänkö kädetkin.

    Toisaalta, kansa joka tappaa jokapäivä toisiaan ei ole terve…

  2. Asennemuutos voi kestää kauan. Voi olla nopeampi tulos kun ei joka ukko saa paikallisesta kaupasta asetta.

    1. Aseteollisuuden takana on iso bisnes… sitä tuskin halutaan rapakon takana romuttaa…

    2. Kuten totesin, briteissä siirryttiin massiivisesti veitsitappoihin.
      Asekielto ei vähentänyt tappoja – vain väline vaihtui.

      1. Juu. Ei se auta jotta jokin väline kielletään, otetaan sitten toinen väline millä tapetaan. Hullut ei katoa minnekään vaikka kaikki aseet maailmassa ammuttaisiin marssiin. Ne tappaa sitten käsin.

  3. Niin, USA:ssa tarvitaan lisää aseita. Nyt niitä on vielä liian vähän. Jos jokaisella tyypillä on oma ase niin mahdollinen ampuja ammutaan heti ennen kuin hän ehtii surmata ketään tai korkeintaan jonkun. Joukkoampumisia on, koska hvyolle ihmisille ei ole vielä ehditty hankkia tarpeeksi aseita, nyt vain pahoilla on niitä. Hyville ihmisille ja heidän lapsilleen voitaisiin jakaa omat aseet valtion varoista ellei sitä pidettäisi kommunismina. Kouluampumiset ainakin saataisiin loppumaan sillä että opettajalla olisi ladattu ase, miellellään rynnäkkökivääri, ettei jää ampujalle toiseksi, pöydällään oppituntien ajan.

    Ja jos aseet poistettaisiin, niin väkivalataiset tyypit tappaisivat vaikka käsin. Joutuisimme lukemaan uutisia siitä, miten joku sekopää kuristi hengiltä parikymmentä koululaista tai muuta ihmistä.

    1. Ensinnäkin laittomien aseiden kauppa on vilkasta ja briteissäkin niillä tapetaan ihmisiä riittävästi.
      Toisekseen veitsilläkin on tehty lähes parikymmentä tappoa kerralla, joten revi siitä.

  4. Kannattaa muistaa, että joukkomurhia on toteutettu myös autoilla. Ajetaan vaan kylmästi autolla vauhdilla väkijoukkoon.

    Ei välineiden kieltäminen auta mitään. Kumipäät pitää saada pois liikkumasta vapaalla jalalla.

    1. Kas kun aika moni on mahdollinen ”kumipää”. Eräs koulusurma tehtiin opettajan aseella, poika otti sen käyttöönsä. Äiti oli sen varmaan hankkinut turvakseen. Mistäpä hän olisi voinut tietää, että poika on ”kumipää”? Jos asetta ei olisi ollut helposti saatavilla, niin ei olisi syntynyt tekoakaan. Teini angsti tai muu tunnekuohu ehtii usein laantua, kun Kalashnikovia ei olekaan kaapissa. Ja poliisillekin jää aikaa mahdollisesti havaita asetta havitteleva. Sellaisia on ollut Suomessakin, asetta ei onnistunut hankkimaan.

      ”Kumipäitä” ei ole mahdollista välttämättä havaita eikä kaikkia voida sulkea jonnekin.

      1. Norppa, väline ei ole ongelma, vaan ne kumipäät.

        Ihmisiä voidaan tappaa lukemattomilla eri keinoilla, esimerkiksi:
        – ampuma-aseet;
        – kotitekoiset räjähteet;
        – erilaiset teräaseet, vaikka ruuvimeisseli;
        – kirves, miekka, vesuri, moottorisaha, jne.;
        – henkilöauto, kuorma-auto, linja-auto, jne.;
        – pikajunakin voidaan suistaa kiskoilta monin tavoin, tai aiheuttaa junien törmäys.

        Ainoa edes jossakin määrin tepsivä keino on joko eristää tai eliminoida niitä kumipäitä.

        1. Kuvitellaan, että naapurisi on jonkinlainen sekopää. Mitkä noista välineistä hänen hallussaan aiheuttaisivat sinussa eniten pelkoa? Auto? Moottorisaha? Vai ampuma-ase?

  5. Kyllä täällä Suomessakin kulkee ”kumipäitä” vähän joka puolella. Suurimmalla osalla ei ole aseita, kun niitä ei Suomessa saa yhtä helposti kuin USAn puolessa.

    1. Suomessa on punikkien toimesta vaikeutettu tavallisten rehellisten – vaarattomien – ihmisten aseidensaantia. Rikolliset saavat aina hankittua silti aseita.

      Aseiden saatavuuden rajoittamisen syynä on tietyillä tahoilla lähinnä se, että kansalla ei olisi aseita vastustaa Venäjän seuraavaa hyökkäystä Suomen kimppuun – tarkoituksenaan jälleen valloittaa koko Suomi.

      1. Viimeisimmät aselait 2015 ovat allekirjoittaneet presidentti Sauli Niinistö ja sisäministeri Petteri Orpo (kok) . Viimeisimmän aselain on allekirjoittaneet nykyinen presidentti ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok) joten punikkejahan nuo herrat lienee.

        1. Mykkäsen osalta voidaan todeta, että ”mies” ajoi Suomeen direktiiviä tiukemman aselain ilman asiallisia perusteita ja vaikeutti merkittävästi reserviläisammuntoja ja harjoituksia.
          Sinänsä voidaan todeta, että Suomen historiassa ei ole tiedossa yhtään tappoa, missä olisi käytetty reserviläiskivääriä eikä sellaiseen tai muuhun aseeseen sopivaa pitkää lipasta.
          Mykkäsen selitys siitä, että vältettäisiin EU-tuomioistuin, on täyttä potaskaa, koska direktiivin pykälien täyttäminen sellaisenaan olisi riittänyt.
          Ei tiedä Mykkäsen todellista motiivia, mutta mulkultahan se perustelu vaikuttaa.

        2. Kokoomus on ajanut pikkuhiljaa Suomen puolustusta heikommaksi ääliömäisillä aseiden lakipykälillään… se kostautuu sitten kun Suomeen hyökätään.

  6. Aseen hankkimisen helppous ja tehokkuus vaikuttavat siihen, voiko teon toteuttaa helposti kun on sillä päällä ja kuinka monta ihmistä on mahdollista surmata ennen kuin joku estää. Ampuminen on todennäköisesti monelle psykologisesti helpompaa kuin puukolla survominen ja ampuja ehtii tappaa monia, varsinkin jos on automaatti ase. Asetta voi myös käyttää monessa paikassa ja sen saa huomaamatta kuljetettua paikalle. Näyttää siltä, että osa ampujista myös nauttii juuri ampumisesta ja kuvittelee olevansa jonkinlainen ”sotilas” ampuessaan muita.

    1. Näyttää siltä, että et edelleenkään ymmärrä tosiasiota.
      Laittoman aseen saa Suomessakin paljon helpommin kuin laillisen.
      Kyse on aina vain ja ainoastaan sekopäistä, jotka sen välineen löytävät halutessaan.
      Ei sitä asetta niin helposti laillisista aseista tappamiseen saa kuin laittomista.

      1. Kerronpa muutamia tosiasioita.

        Jos Suomessa laittoman aseen saa helpommin kuin laillisen (ei ole kokemuksia), niin onko se huono asia? Nyt åpuhuttiin USA:sta, jossa laillisen aseen saa suunnilleen lähikaupasta. Eikä tarvitse tyytyä mihin tahansa, voi ostaa automaattiaseen jolla ehtii tulittaa nopeasti monta ihmistä ennen kuin kukaan ehtii tehdä mitään. Suomessa laittomankin asen hankkiminen on hankalaa jos ei ole rikollinen, jolla on suhteita. Rikolliset taas harvoi suunnittelevat jotain kouluampumisia. Luin jutun, jossa juuri sen tapaista suunnitellut tyttö yritti hankkia laitonta asetta. Se ei ollut helppoa ja lopulta hän jäi kiinni. Entä jos aseen olisi voinut ostaa helposti laillista tietä? tai jos hänen kotoaan olisi löytynyt aseita, turvaksi hankittuja lailiisia aseita?

        Mitä enemmän aseita, sitä helpommin sellaisen saa myös mieleltään järkkynyt. Jos äiti tai isä on ostanut pistoolin kodin turvaksi, niin nuori löytää sen. Kuten silloin, kun opettajan poika toteutti kouluampumisen.

    2. Niin, niistä kumipäistä ei todellakaan ole puutetta.

      Jos haluaa tappaa, niin keinot ja välineet löytyvät aina.

      Jos tavallisilla rehellisillä ihmisillä olisi enemmän aseita mukanaan, niin ehkäpä viattomia sivullisia kuolonuhreja tulisi vähemmän kun se kumipää ammuttaisiin suhteellisen nopeasti.

  7. Just joo. Nuohan ovat juuri niitä perusteita (tavalliset rehelliset ihmiset?), millä Yhdysvalloissa oikeutetaan vapaa aseiden saanti.

    No miltäs näyttää? Ei hyvältä. On aika hölmöä kuvitella, että aseiden määrää lisäämällä saataisiin väkivallantekoja vähennettyä.

  8. Täällä eräät haluaisi kantaa asetta jotta mahdollinen uhkaaja ”kumipää” saadaan tilsittyä… Eirkoisia pelkotiloja, eikö pärjää puhumalla tai sopimalla…

  9. USA:n Daytonassa poliisi ampui tappajan alle minuutissa. Silti hän ehti ampua yhdeksän ihmistä. Pitäisikö jokaisen kävellä kadulla käsi valmiina vetämään, kun alle minuutti ei riitä? Automaattiaseella tappaa taatusti nopeammin kuin vaikka puukolla. Puukkoa pääsee myös karkuun, mutta luoti napsahtaa selkään. Kyllä sillä vaan on väliä, millaisia välineitä joukkomurhaa suunnitteleva saa helposti käsiinsä.

    1. ”puukkoa pääsee karkuun…”
      Selitäpä tuolla todellisesti tapahtuneet yli kymmenen ihmisen kuolemat veitsihyökkäyksellä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *