Toimittajan maailma on ihmeellinen

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/4a37f30b-7504-4269-b994-e169e18d0d2a

”Pääkirjoitus: Kaivosvero Suomeen on poikkeuksellisen tyhmä ajatus

Yhteiskunta saa osansa kaivoksista jo nyt esimerkiksi tuloveroina, kirjoittaa Iltalehden Mika Koskinen.”

Eli mineraalit saa ilmaiseksi eikä valtiolle tarvitse antaa niistä mitään?

Ilmeisesti mineraaliomaisuuden lahjoittaminen ilmaiseksi ei ole tyhmää.

6 vastausta artikkeliin “Toimittajan maailma on ihmeellinen”

  1. Oletan, että kaivosten ja rikastamojen kiinteistöistä maksetaan nytkin kiinteistöveroa. Yrityksen voitosta maksetaan veroa. Yritysten työntekijöiden palkoista maksetaan veroa, jne.

    Kaivosten perustaminen maksaa aivan helvetinmoisen määrän rahaa, rikastamon perustaminen lisää. Kyseessä ovat aivan valtavat investoinnit ja tuotto on epävarmaa – riippuu metallien markkinahinnoista pitkällä aikavälillä. Siten investoijalla on suuri riski.

    Mitään kaivosveroa ei tarvita vähentämään halukkuutta tehdä suuria riski-investointeja. Kaivosvero ei ole Suomen, eikä suomalaisten etu.

  2. Käsitykseni mukaan monikansallisten korporaatioiden voitot aika hyvin hävitetään kaikenlaisella kikkailulla, joten siitä ei juuri veroja maksella.

    1. Olet oikeassa juhak, tähän asti ulkomaalaiset kaivosimperiumit ovat saaneet rellestää ilman verojen maksuja ja jättäneet tuhotut maa-alueet Suomen valtion eli meidän veronmaksajien kunnostettaviksi… Onneksi tilanne on uuden lain myötä paranemassa, toivotaan näin.

      https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/6affa9cf-307d-4f0f-94f5-9eac71994444

      Parjattua kaivoslakia uudistetaan, kovemmat verot tulossa – Suomi haluaa lisää korvausta uusiutumattomien luonnonvarojensa käytöstä: ”Omat pois”

    1. Kokoomus on myynyt Suomea ryssillekin, tälläisen puolueen edustajien etu ei ole Suomen etu.

      Toivotaan että uusi kaivoslaki muuttaa suunnan.

  3. Suomen ei pidä olla mikään kehitysmaa, josta ulkomainen yhtiö saa tulla ottamaan rikkaudet talteen ja jättää sotkut suomalaisten veronmaksajien piikkiin. Suomi ei yllä edes siihen mihin Kenia!

    ”Perinteisesti kansainväliset kaivosyhtiöt ovat rohmunneet luonnonvaroja pilkkahintaan kehitysmaissa. Lukuisat valtiot ovatkin päivittäneet lainsäädäntöään 2000-luvulla kansallisten etujensa turvaamiseksi. Esimerkiksi Kenian tuore kaivoslaki määrittelee mineraaliesiintymät valtion omaisuudeksi ja hyödynnetylle kullalle 5 prosentin rojaltin.”

    Normaalejakaan veroja eivät yhtiöt välttämättä maksa:

    ”Vuonna 2016 kanadalainen Agnico Eagle louhi Kittilässä kultaa noin 230 miljoonan euron arvosta. Jos yhtiö olisi maksanut 44 miljoonan euron liikevoitostaan normaalin yritysveron, Suomen valtion kassaan olisi kilahtanut 8,8 miljoonaa euroa. Suomen Kuvalehti kertoi 3.11.2017, että tehokkaan verosuunnittelun ansiosta Agnico Eagle maksoi yritysveroa vain 1,5 miljoonaa euroa.”

    Lähde: https://www.rapport.fi/journalistit/saana-katila/professori-tahvonen-suomen-kaivoslaki-yllyttaa-luonnonvarojen-ryostokayttoon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *