Posti pitää saneerata täysin- Eero Lehti

Eero Lehti on pitkän kaavan mukainen lehtialan- postitoiminnan ammattilainen jo 30 vuotta. Hän omisti Lehtiyhtymän ja pani jo silloin Postille  kovat piippuun.

Tässä hänen ydinsanomansa:

”– Postinjakelijan työ on nykyään kustannustehotonta, ja siksi se tulisi uudistaa miltei kokonaan. Ensimmäinen vaihe olisi yksityistää jakelutyö, eli vastaisuudessa jakelijoiden pitäisi toimia yrittäjäpohjalta, Lehti linjaa.

– Sama henkilö voisi jakaa aamun varhaiskannossa sanomalehdet, aikakausilehdet ja varsinaisen postin. Jo edellisiltana hän olisi lajitellut piiriinsä jaettavan materiaalin valmiiksi, ja kun aamun kanto olisi tehty, hän alkaisi kyyditä koululaisia kouluihin. Taksitoiminta on vapautunut, joten taksilupien saaminen ei olisi mikään ongelma.

Tämän jälkeen Postin jakelija voisi Lehden esityksen mukaan keskittyä esimerkiksi vanhusten palvelutyöhön.

– Edelleen sama henkikö voisi noutaa vanhusten tilaamia tuotteita kaupoista ja muualta. Kun hän hakisi lapset koulusta ja jakaisi nämä koteihin, sen jälkeen hän voisi toimittaa paketit ja muut tavarat vanhuksille, Lehti uskoo.

– Siinä vaiheessa jakelija voisi auttaa vanhuksia esimerkiksi lääkkeiden ottamisessa, ruokien lämmittämisessä ja vaikkapa kahvinkeittämisessä, miksei nurmikon leikkaamisessa tai lumien kolaamisessakin. Motivoituneet jakelijat voisivat myös hankkia itselleen injektiolääkkeiden antamiseen vaadittavan koulutuksen.

Yrittäjiä ei normaali työlainsäädäntö sitoisi, joten näiden työpäivien pituus olisi pitkälti itsestä kiinni.

– Tämä malli vähentäisi turhaa trafiikkia ja työn tuottavuus vähintäänkin kaksinkertaistuisi, Lehti arvelee.”

—-

Tunnen Eero Lehden pitkän kaavan kautta ja tuo hänen ehdottamansa on ollut suunnitteilla jo pitkään omana aikananikin ja tukemanani, mutta Posti ei ole saanut mitään aikaiseksi.

Oma kokemukseni on Eero Lehden kaltainen vastatessani mm. Suomen suurimman aikakauslehtiyhtiön jakelutoiminnoista  ml. useat sanomalehdet sekä yhteistyöstä Postin kanssa.

Tuota Eero Lehden mallia on yritetty ja yritetty, mutta Postin johto, Paatero ja ay ovat aivan kuutamolla.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006309168.html

 

 

3 Replies to “Posti pitää saneerata täysin- Eero Lehti”

  1. Kieltämättä nykyinen jako eri tehtäviin karkeasti ja kankeasti on typerää. En nyt tekisi tekijöistä yrittäjiä, mutta yhdistäisin kyllä paljon enemmän tehtäviä.

    Tässä on pointti: jos tehtävät olisi mietitty fiksummin, se olisi tehokkaampaa eikä olisi mitään tarvetta leikata palkkoja.

Kommentoi