Sipilä puhui selvällä Suomen kielellä, mistä sotessa on kysymys ja, mihin sen aikaansaanti jatkossa vaikuttaa.

Ylen Pirjo Auvinen haastatteli aamulla tiukasti, mutta asiallisesti pääministeriä. Kun Sipilän perusteluja ja tietämystä arvioi, hänellä ovat asiat todella hanskassaan. Perustelut olivat selkeät ja paine kasautuu nyt seuraavalle hallitukselle jatkaa jo tehdystä työstä maaliin. Sen on onnistuttava. Tällä nykyisellä mallilla Suomen terveydenhuolto on muutamassa vuodessa katastrofissa ja esperit voivat edelleen rahastaa ellei julkinen ota sitä kokonaan  valvontaansa kaikkine alihankkijoineen.

Jos sekin epäonnistuu luottoluokitus ei ainakaan nouse AA+ :sta tavoitteeseen AAA . Jos laskee se on miljardikulu.

https://yle.fi/uutiset/3-10681141

 

55 vastausta artikkeliin “Sipilä puhui selvällä Suomen kielellä, mistä sotessa on kysymys ja, mihin sen aikaansaanti jatkossa vaikuttaa.”

  1. Tämä nykyinen maakuntahimmelisotesotku ei ole järkevä missään mielessä.
    Muutama fiksumpi on jo todennut, ettei tuota mammuttimallia ole mahdollista järkevästi viedä maaliin, vaan se on pilkottava pienemmiksi palasiksi.
    Ensiksi pitäisi hoitaa terveyshuolto ilman maakuntahimmeleitä ja sossusotkuja tuhoamatta toimivia osia ja haaskaamatta yhtään lisää rahaa kepulisotkuihin.
    Esimerkkinä voisi olla sairaalapiiripohjainen jako, missä kustannuksista vastaa pääosin valtio niin, etteivät kuntapoliitikot pääse leikkimään nurkkakuntapolitiikkaansa ja sotkemaan selkeitä asioita ja pätöksiä.
    Vasta, kun se on tehty, voidaan aloittaa sossupuolen remontointi puhtaasti sossoasiana sotkematta sitä terveyspuoleen mitenkään.

    1. Jotenkin noin se pitäisi mennä että olis joku maalaistolkku, jota voisi hallita kuin ymmärtää, ilman insinöörin mittatikkua.
      Sillä 🐭 hiiri ei voi syödä kerralla 🐘 elefantti.

      1. No sipilän esityksissä oli liikaa perustus lain vastaista jotenka ei ne voi mennä läpi ilman korjauksia . terv tepivaari

  2. Lähinnä tuo vaikuttaa Sipilän puolustuspuheelta.

    Vai ei ollut hallituksen esitykset perustuslainvastaisia eikä korjausesitykset puutteelisia.

    No syystä tai toisesta asiantuntijat kuitenkin olivat sitä mieltä ja perustuslakivaliokuntakin yksimielisesti.

    Yksikään asiantuntija ei myöskään ole mitenkään uskonut esitettyihin säästöihin, eikä edes hallitus kyennyt esittämään ainuttakaan todellista laskelmaa oletettujen säästöjen tueksi.

    Totta kai kepulit haluaa, että seuraava hallitus jatkaa samalta pohjalta ja kepulit saisivat maakuntansa, mutta kuka piru lähtisi ajamaan kepulien vaalivankkureita johon he selkeästi kokouskutsu suunnitelmillaan pyrkivät.

    1. Asiantuntijoiden lähes 2 000 lausuntoa jättää varaa toisille mokomille tulkinnoille niin kuin kaikki muutkin lait ovat tulkinnanvaraisia. Lapintie hoiti hommansa asiallisesti, mutta höynäytettiin tuuppaamalla muuta sotkua ratkaistavaksi kesken soten.
      Kiru töppäsi pahemman kerran pyytämällä lausuntoa aina varpaankynnen pituuksista. Se on hän korkein yhteiskunnallinen saavutuksensa.

      Puolustuspuhe pääministerille, kyllä, koska hän hoiti hommansa parhaan kykynsä mukaisesti, muut eivät.

      1. Munaus tapahtui jo 2015 maakuntatyperyyden ja ”valinnanvapauden” lehmänkaupoissa, mitä Sipilä yritti viimeiseen asti ajaa väkisin läpi perustuslakiongelmista piittaamatta.
        Sipilän ”paras” oli puhdasta jääräpäistä typeryyttä, missä Sipilä kuvitteli kaikenlaisilla kikka-kuutosilla ja painostamalla saavansa maakuntatyperyyden läpi, vaikka sitten koko roskaa olisi pitänyt muuten muuttaa vaalien jälkeen.
        Onneksi kepulien vallankasvattamisen himmeli on ainakin toistaiseksi torpattu.

  3. Kyllä se on että koko yksitynen puoli pitää ottaa valtion valvontaan kokonaan eikä vaan yhtä toimijaa terv tepivaari

  4. sipilän puhe oli kun pikkulapsen mokellusta kun karkki on viety terv tepivaari

  5. Sipilä selittelee ja selittelee ja Yle antaa Sipilän selitellä. Näkeehän sen sokea Reettakin mihin halltiuksen ero perustui. Sote oli vain tekosyy ja todellinen syys oli alhaiset kannatuslukemat kepuleille.

    1. Yle antoi Hallankín sepitellä jonninjoutavuuksia.

      Sipilä teki hienon tempun niin kuin fiksu poliitikko tekee huomattuaan, että on turha jatkaa pään seinään lyömistä.

  6. Todellakin nykyinen demaripohjainen sotemalli johtaa yksityisiin monopoleihin ja espereihin sun muihin.

    Vaan se sipilän malli ei olisi ollut kuin korkeintaan marginaalisesti parempi.

    Ojasta allikkoon…

    1. Nyt ei olla liikkeellä millään mallilla ja esperit jatkavat riehumistaan. Koko paletti pitää saada julkiseen ojaukseen, jota yksityiset palvelevat, niin kuin Sipilän malli on.

  7. Sipilä pelasi vai omien asiaa. NYT Kokkareet kärsii tästä myös.

  8. Selvyyden vuoksi olisi oikein, että sosiaali ja terveysvaliokunnan torstaina saamat asiantuntijalausunnot tehtäisiin julkisiksi ja näin itse kukin saisi itse päätellä Sipilän puheiden uskottavuuden.

  9. Mehän matkimme usein ruotsalaisia – ettei vain etenkin virheissä..

    Onkohan Sipilä tutustunut Ruotsissa tapahtuneeseen kehitykseen? – vai kiinnostako häntä loppujen lopuksi suomalaisten terveyspalvelut? Bisneksen tekomielessä saataisi varmaan kiinnostaa – siitähän on tihkunut tietoja ..

    ***
    https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/ruotsissa-julkinen-sektori-menetti-osaajia-yksityiselle/?public=ae6e2d89e6b2b0bfeb1c6f1465a8afc0
    25-32/2017

    Ruotsissa julkinen sektori menetti osaajia yksityiselle

    Kahden Ruotsissa ¬työskentelevän ¬suomalaislääkärin mukaan potilaan -valinnanvapaudella on ollut myös ei-toivottuja seurauksia. Yksi niistä on julkisen puolen huutava henkilöstöpula.

    Suomen sote-keskustelussa viitataan Ruotsin terveydenhuollon valinnanvapausmalliin usein positiivisessa hengessä. Ruotsissa työskentelevät suomalaislääkärit kuitenkin kehottavat tarkastelemaan länsinaapurin kokemuksia myös kriittisesti.

    − Ruoho ei kaikissa asioissa ole vihreämpää täällä lahden takana, vaikka usein niin ajatellaan. Suomen terveydenhuollossa on totta kai ongelmansa mutta myös monta vahvuutta, eikä hyviä asioita pitäisi hukata uudistamisinnossa, sanoo apulaisylilääkäri Katja Lindberg Tukholman Karoliinisesta sairaalasta.

    Vuonna 2003 Ruotsiin muuttanut Lindberg työskentelee kirurgina naisten syöpätaudeissa. Vaikka syöpien hoito ei kuulu valinnanvapauden piiriin, ”vårdval” on silti vaikuttanut lääkäreiden työn arkeen yliopistosairaalassa.

    − Potilaskuntamme on muuttunut.
    Niin sanotut tavalliset tapaukset ovat kaikonneet maakäräjien privaattipuolelle. Meille ovat jääneet esimerkiksi monisairaat tai vaikeasti ylipainoiset potilaat, joita yksityisklinikat kieltäytyvät hoitamasta, Lindberg kertoo.
    Tämän vuoksi tulevien lääkäreiden kouluttamisvastuusta huolehtiminen on vaikeutunut.

    − Joudumme lähettämään kandeja ja erikoistuvia opiskelemaan perusgynekologiaa muualle, sillä meillä sitä ei enää pääse harjoittelemaan. Samoin tutkimustoiminnan edellytykset ovat muuttuneet, Lindberg sanoo.
    *
    jatkuu ..

    1. Hallitus on käynyt läpi kaikki Ruotsin ja Tanskan mallit. Suomi olisi sopinut paranneltuna kuvaan mukaan, mutta meillä ei ole diskuteerauskulttuuria kuten Ruotsissa, jossa hyvää valmista syntyy vaikka ajan kanssa. Suomi ei osaa eikä saa aikaa politiikassa muuta kuin sekasotkua tuolla puolue ja hallitusrakenteella. Auta armias jos joku persu siihen hallitusoppaan vielä saisi lusikan mahtumaan soppaan.

      1. Huhut kertovat Karjalainen, että svenssonit ovat suunnittelemassa maakuntamallinsa alasajoa, joten jotain vikaa siinä on oltava.

  10. Nuot Ruotsin mallit ei oikein sovellu missään Suomeen ja Suomalaisille terv tepivaari

      1. Varmaan näin on sipilä on se jolle tuo maakunta himmeli oli kovin asia terv tepivaari

  11. Maakuntahallinto on ollut kepun ikiaikainen toive. Harmittaahan se varmaan, kun tämä olisi ollut viimeinen mahdollisuus saada sen läpi. 😂

  12. Tässä sitä sovellettua Lylyä: Oma kommenttini Lylyn kirjoitukseen alla:

    ”Ihan hyvä, jos peitenimeä ”kuntapohjaisuus” voidaan käsittää usean kunnan (Pirkanmaa) yhteenliittymänä rahoituksineen. Miten tuo eroaa maakunnasta kuin nimenä ? Tampere on kummassakin johtotähti. Rahoitus pitää saada niin kuin maakuntamallissakin koko rypäksen taakse. Erinomaista on se, että mikään työ ei mennyt hukkaan. Nyt vaan valmisteluryhmän soisi jatkavan kesän jälkeen työtään, jonka loppuun saakka rahoitus on turvattu, olipa tuleva hallitus mikä tahansa. Tuleva hallitus kuitenkin jatkorahoituksen päättää.”

  13. Siinä on erona että Lylyn pakketti on perustuslakien mukainen sipilän oli aivan muuta elikkä mentiin siitä mistä aita oli matalin terv tepivaari

  14. Lylyn paketissa ei ole mitään muuta eroa kuin se, että se on jo rakennettu ikään kuin maakuntauudistus tulisi. Ja on tietenkin laillinen, mutta olisi ollut laillinen silloinkin jos maakuntauudistus olisi tullut.

  15. On siinä ne asiat laitettu mitkä sipilän esityksessä meni perustuslakien vastaisesti .
    sipilä ei ilmeisesti kunnioita Suomen perustuslakia . .
    Eikä tuo Lylyn esitys ole minkään asteen maakunta malli turhaan siitä venkoilet terv tepivaari

  16. Oli siellä reilu 20 kohtaa jossa sipilä meni perustuslakiemme vastaisesti kyllä ne riitti soten kaatumiseen .
    Ei niinkään aika pula ollut sitä tekemässä kyllä minä tekstin ymmärrän terv tepivaari

    1. Eihän Sipilä ole mennyt mitenkään perustuslakien vastaisesti. Ne asiathan juuri ovat olleet siellä ehdotuksina, joita valiokunta on vaatinut muutettavaksi tai sorvattaviksi.

      1. No perustuslaki toimikunta silti löysi ylityksiä joita olisi pitänyt korjailla ei sipilä vaa korjannut .
        Se luikki karkuun kuten kunnon lusmu tekee terv tepivaari

    1. Eipä se valiokunnan puheenjohtaja niitä hallituksen laittomuuksia laatinut Karjalainen, joten räksytät väärää puuta.
      Kun esitykset olivat jääräpäisesti perustuslain vastaisia, ei niitä mikään valiokunta olisi kyennyt kohtuullisessa ajassakaan korjaamaan.
      Hallituksen tehtävä on laatia riittävästi perustuslain mukaiset lakiehdotukset eikä arpoa lottokoneella, että mikähän viritys menisi jollain kikka-kuutosella vahingossa läpi.

      1. Eihän se noin mennyt. Sitä varten valiokunnat asiantuntijoineen ovat, että pyytävät korjauksia tehtäviksi. Nyt jo puhutaan tulkinnoista. Mm. notifikaatio, mitä valiokunta tuuppasi ja tuuppasi asiantuntijoineen, mutta se ei ollut tarpeellinen jopa EU:n mukaan, vaan vaarallinen tie jne..
        Kyllä siellä hallituksen puolellakin on asiantuntijoita, jotka eivät mitä tahansa syötä.

        1. EU:n mukaan?
          Vai Sipilän kepulointikaverin mukaan?
          Ei sieltä EU:sta mitään virallisesti kysytty ja se, että kepulointikaveri poikkeuksellisesti soittaa itse, viittaa ihan johonkin muuhun kuin EU:n kantaan.
          Olisikohan se viesti ollut ennemminkin, että älkää kysykö, vastaus tulee olemaan kiusallinen…

  17. nyt alkoi selittelyn tie joka ei johda mihinkään vaan seinä tulee perustuslaikien ohittamisista terv tepivaari

  18. https://stm.fi/terveydenhuollon-maksut

    Terveyskeskuksen enimmäismaksut 2018-2019
    Palvelu Maksu
    (Yksityislääkärin lähetteellä tehtävistä laboratorio- ja röntgentutkimuksista voidaan periä kustannusten suuruinen maksu.)

    Lääkärin vastaanotto Kertamaksu on enintään 20,60 euroa. Yhdessä terveyskeskuksessa maksu voidaan periä enintään kolme kertaa kalenterivuodessa.

    Vaihtoehtoisesti voidaan periä vuosimaksu, jonka suuruus on enintään 41,20 euroa kalenterivuodessa. Jos asiakas ei suorita vuosimaksua, häneltä voidaan periä 20,60 euron suuruinen kertamaksu useammaltakin kuin kolmelta kerralta.

    Päivystyskäynti Enintään 28,30 euroa kerralta.
    Päivystysmaksu voidaan periä arkisin klo 20-08 välillä sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Maksu voidaan periä myös vuosimaksun maksaneelta tai henkilöltä, joka on jo maksanut kolme kertamaksua.
    Käyttämättä ja peruuttamatta jäänyt
    • terveyskeskuslääkärin vastaanottoaika,
    • hammashuollon aika
    • erikoissairaanhoidon avohoidon tai
    • kalliin kuvantamistutkimuksen kuten röntgen-, ultraääni- tai magneettikuvauksen aika. Maksu on enintään 50,80 euroa ja se voidaan periä 15 vuotta täyttäneiltä. Maksua ei saa periä, jos peruuttamatta jättämise

    *+*+*+

    https://www.mehilainen.fi/tietoa-asiakkaalle/hinnastot

    Lääkärikäynnin hinta
    Lääkärikäynneillä ei ole yhtä hintaa, vaan lääkärit määrittelevät itse palkkionsa. Lääkärikäyntien hinnan näet lääkärin omalta sivulta ja verkkoajanvarauksestaklikkaamalla lääkärin nimeä.
    Lääkärit määrittelemän palkkion perusteena lääkäri käyttää yleensä keskimääräistä aikaa, joka häneltä kuluu asiakkaan hoitamiseen vastaanotolla ja siihen liittyviin jälkitöihin, kuten potilaskertomuksen kirjoittamiseen ja tutkimustulosten läpikäyntiin.
    Vastaanottokäyntiin liittyvä puhelinkontakti useimmiten sisältyy vastaanottokäynnin hintaan. Erillisestä puhelinkonsultaatiosta veloitetaan erikseen. Myös lääkärikäynnillä tehtävistä lausunnoista, laboratorio- ja röntgentutkimuksista, toimenpiteistä, mahdollisista rokotteista sekä lääkkeistä ja tarvikkeista veloitetaan erikseen.

    Ajanvarausohje – esimerkki hinta lääkärille
    https://www.mehilainen.fi/laakarit/jukka-aalto
    Peuuttamattomat ajat: 15 min 45 € 30 min 65 € 45 min ja toimenpideajat 95 €

  19. Sotessa on selvästi samanlaisia piirteitä kuin yrityksessä kehittää ikiliikkuja.

    Hmm .. Julkisella ja yksityisellä puolelle samat palvelumaksut – niinkö? [ Kumman hintatason mukaisesti?]

    Hmm .. Julkisella ja yksityisellä puolelle yhtä pitkät odotusajat terveyspalveluihin – niinkö? [Kumman mukaisesti?]

    Hmm ..Tavoitteet saavutetaan lääkärikuntaa ja hoitohenkilökuntaa kasvattamatta– niinkö?

    Hmm .. Hallituksen 10 miljardin euron säästötavoitteesta noin 3 miljardia euroa saavutetaan sote-uudistuksesta

  20. Suurimmasta osasta kommentteja voi vetää sen johtopäätöksen, että kaikki on väärin, mitä on yritetty. Väärät puolueet, väärät henkilöt, väärät tavoitteet, väärin sammutettu väärin väärin, väärin. Vaan olisi pitänyt tehdä niin kuin meidän puolue sanoi.
    Nyt sammutetaan sitten paloja ympäri Suomea, yksityiset sote-yritykset yrittävät kusettaa taas kunnallisia hölmöjä niin kuin ennenkin.

    Onneksi Pirkanmaa( maakunta) etenee järkähtämättä eikä jää viisastelemaan väärin, väärin, väärin.

  21. No kyllä puheita riittää mutta sipilän olis pitänyt tehdä sotea perustuslakiemme mukaan .
    Tuota Lylyn tekemää ei voi sanoa miksikään maakunta malliksi sen pohja on perustuslakia noudattava ehdotus Pirkanmaalle .
    Kepu koittaa noilla aivan muuta kun antaa julki terv tepivaari

  22. Minusta kepu teki aivan oikean liikkeen juuri nyt, kun soten läpimeno oli erittäin huono kalkkiviivoilla. Nyt jää aikaa vaaleihin avata peli sen puolueen omista lähtökohdista, mitä tekevät vapaasti kaikki oppositiopuolueet.
    Kokkareita tietenkin kyrsii, kun kepu pääsee vaaliteemoissa irti valinnanvapauspakosta. Ja, oppositiota erityisesti, kun eivät pääse mellastamaan täysin rinnoin. SDP on erityisen kusessa ja palikat aivan sekaisin.

    Muuta:

    … mutta tärkeää on, että puolueet pyyhkisivät persettään ilmastovaaleilla, joka on suurin kusetus Suomessa aikoihin ! Ja, johon höplään ovat useat tarttuneet paitsi persut. Tuo on paljon vaarallisempi teema antaa persuille vahvistua kuin toinen typerä- maahanmuutto.

    Nyt pitää tulla sote-vaalit, ei muuta.

  23. Kepu koittaa vain itselleen hyvää ei tuolla sipilän teolla ollut mitään muuta tarkoitusta .
    Miksi muutenainoita plus kuntia olikin Kempele liekkö kotiin vetoa vai mitä vetoa .
    No SDPeen palikat on oikeasti kepuun näden oikein hyvin samoin kun myös toiseen elikkä kokoomukseen .
    sipilän uho on pian hänen tuhonsa mutta omapa on asiansa terv tepivaari

  24. Onneksi Pirkanmaa( maakunta) etenee näin (selvällä suomen kielellä):

    ***
    https://alueuudistus.fi/etusivu

    Sipilän hallituksen maakunta- ja sote-uudistus ajetaan hallitusti alas – tehtyä työtä voidaan hyödyntää

    https://alueuudistus.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10623/sipilan-hallituksen-maakunta-ja-sote-uudistus-ajetaan-hallitusti-alas-tehtya-tyota-voidaan-hyodyntaa

    8.3.2019

    Pääministeri Juha Sipilä on pyytänyt perjantaina 8. maaliskuuta hallituksensa eroa tasavallan presidentiltä. Hallituksen eronpyynnön vuoksi maakunta- ja sote-uudistuksen jatkovalmisteluun ei ole edellytyksiä. Työ suunnataan valmistelun päättämiseen, tehdyn työn dokumentointiin ja uudistuksen hallittuun alasajoon.

    Tuleva hallitus päättää, jatketaanko uudistamiseen liittyvää työtä. Tuleva hallitus tekee ratkaisut myös tehdyn työn hyödyntämisestä.
    Tällä hallituskaudella on tehty laajaa valmistelutyötä. Tarve sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistukselle on sama tai jopa suurempi kuin aiemminkin. Soten sisältöjen uudistamistyötä on jatkettava, koska nykytilanne ei ole yhdenvertainen asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaamisen suhteen. Lisäksi tuottavuutta on parannettava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *