Hornettien korvaushanke etenee uusiin vaiheisiin

Kohtapuoliin lähetetään kaikille tarjoajille uudet yksilöidyt tarjouspyynnöt.

Alkuvuodesta 2020 suoritetaan kaikkien ehdokkaiden evaluointilennot tarkkojen suunnitelmien mukaisesti, jotta käytännössä saadaan tietoa mihin tarjokkaista on ja mihin ei ole.

Vasta evaluointilentojen tulosten perusteellisen analysoinnin perusteella selviää mikä tarjous on Suomen maanpuolustuksen kannalta paras ratkaisu – mutta muitakin kriteerejä on – esimerkiksi lentotunnin hinta, käytettävyysprosentti, mahdollinen teollinen yhteistyö, jne.

Minä en voi tietää mikä niistä ratkaisuista olisi paras Suomen maanpuolustuksen kannalta. Luotan, että Ilmavoimat esittää hankittavaksi parasta ratkaisua.

En ihmettelisi, jos parhaaksi ratkaisuksi esitettäisiin kokonaisuutta Super Hornet plus Growler. Se Growler on ELSO-kone. ELSO taas tarkoittaa elektronista sodankäyntiä – se on nykyisin äärimmäisen tärkeä kyky taistelukentällä.

13 Replies to “Hornettien korvaushanke etenee uusiin vaiheisiin”

 1. Oikeastaan vain parhaan vaihtoehdon pitäisi kiinnostaa.

  Minua kuitenkin jostakin kumman syystä kiinnostaa myös asian poliittinen puoli. Oletan, että ruotsalainen vaihtoehto on Suomen maanpuolustuksen kannalta huonoin ja siksi oletan nykyisen punikkihallituksen haluavan sen ruotsalaisen vaihtoehdon.

  Sitten kun tilaus tehdään, niin voidaan palata tähän blogikirjoitukseeni.

 2. Eniten minua pelottaa se että halitus rupeaa ottamaan tähän kantaa. Siellä on aika avähän – tai siis ei lainkaan – puolustusosaamista.

  Pysyköön suutari lestissään. Tämä on puolustusvoimien osaamiselle sopiva tehtävä, ei populisteille.

  1. Olet täysin oikeassa Kyuu. Nykyisessä hallituksessa ei ole ollenkaan kompetenssia ottamaan kantaa mikä tarjotuista vaihtoehdoista on paras Suomelle. Pelkään pahoin, että päinvastoin.

 3. Olen periaatteessa samaa mieltä,mutta on hyvä huomata, että kaikki hallituksen jäsenet ovat asian suhteen amatöörejä.

 4. Koneethan testataan Pirkkalassa, joten ne varmaan lentävät vuoden alussa kukin vuorollaan tästä meidän talomme yli niin kuin Hornetitkin. Voin siitä sitten tehdä arvion siitä, mikä olisi paras.

  ELSOa on noissa koneissa mukana muutenkin kuin Growlerissa ja Super Hornet on jo aika iäkäs kone. Kun sen pitäisi palvella jopa 2060-luvulle asti niin jatkuuko Super Hornetien kehitys sinne asti? Periaattessahan lavetti kuin lavetti kai käy jos sen järjestelmiä kehitetään. Ainoa häivekone on F-35 ja se on etu jota muilla ei ole. Mutta toimiiko se riittävän hyvin Suomen hajautetussa taktiikassa? Laivaston koneet kuten Hornet ja Super Hornet tulevat toimeen lyhyemmällä kiitoradalla.

  Eurofighter lienee suorituskykyisin ja Rafaleen saa suurimman asekuorman, mutta myös Rafale on vanha kone ja jos kehitys lopetetaan Ranskassa niin se jää Suomen vastuulle. Tuskin Rafalea valitaan, olisi kyllä yllätys.

  Saabin Gripen on aivan uusi kone ja sen softa on tehty nopeasti päivitettäväksi modulisysteemillä. Lisäksi se olisi aika ketterä toimimaan hajautetusti ja siihen on jo asennettu paras ilmataisteluohjus Meteor. Mutta uudessa koneessa voi olla myös lastentauteja ja voi myös kysyä, riittääkö Ruotsilla kykyä ja halua kehittää sitä pitkällä tähtäimellä. Ruotsihan lähti mukaan uuteen konehankkeeseen. Eikä Gripen ole häivekone.

  Polittiisesti Ruotsi voi olla ainakin tällä hetkellä parempi turva kuin USA. Trump antaa apua vain jos siitä maksetaan jos sittenkään. Tavoitteenahan on vetää joukot USA;han ja uhoilla sitten Meksikolle ja Kanadalle ja Euroopalle ja tehdä diilejä diktaattoreiden kanssa. Jos Trump saa neljä vuotta lisää niin sama linja jatkunee eikä tiedä mihin se johtaa. Varmaan Isis otetaan Natoon mukaan seuraavaksi koska ”sillä on vahva johtaja”. Nythän islamistit jo riehuvat Pohjois-Syyriassa Naton tuella.

  1. Hyvää pohdintaa Norpalta – kiitos.

   Siinä vaiheessa kun ensimmäinenkään Hornettien korvaajakone on Suomessa käytössä, niin Trump ei ole enää USAn presidentti – ei vaikka valittaisiin toiselle kaudelle.

 5. Hiukan sivusta mutta siihen vahvasti liittyen että kuinka 🌏 🌌 Maapallomme olisi rikas kuin moraalinen kaikkia kohtaan : jos ei tarvitsisi valmistautua sotaan – eri asevarusteluin oletettuja vihollisia kohtaan.

  Nyt tais iskeä se Impivaaran populismi ettei jotain tärkeää unohtuisi !

  Globaali rauhanomainen ratkaisu !

 6. Eikös tämä blogisti ole kiinnostunut vain Viron asioista…mistähän tälläinen ”avautuminen” Suomea eli hänelle vieraan armeijan meininkiä… kohtaan jossa hänen mielestä armeija ei ole mistään kotoisin.. ”

 7. Lentokoneiden kauppa on hiukan erikoista, tuskin kukaan kaupan päättäjistä ja niiden maksajista tulee koskaan lentokoneilla lentämään.

  Ei edes koelentovaiheessa tulee tuskin kukaan maksajista niillä lentämään. Autokaupassakin maksaja useimmiten haluaa kokeilla mihin hänen rahansa tuhlataan. Nyt on kaikenlisäksi vielä niin, että maksun päättäjä ei käytä edes omia rahojaan.

  1. Hornettien hankinnan aikana puolustusministerinä oli Elisabeth Rehn (RKP). Hän pääsi lentämään (kyydissä) Hornetilla. Hornetit olivat erinomaisen hyvä hankinta ja Lissu teki muitakin hyviä hankintoja nostaen Suomen puolustuskyvyn ihan uudelle tasolle.

 8. Niin, Poliitikkojen tulisikin hankkia sellaiset koneet, että niillä uskaltaa lentää tosi tilanteessa eikä mitään itsemurhakoneita. Siksi kannattaa kuunnella niitä, jotka niillä lentävät. Niin kuin monessa muussakin asiassa, kaikenmaailman konsulttien sijaan kannattaisi kuunnelle työntekijöitä, esimerkiksi opettajia, jotka tietävät, että oppilaat tarvitsevat työntekoon pöytiä, niitä, joita sanotaan pulpeteiksi. Mutta noissa koneissa vielä enemmän, kun on henki kyseessä.

  1. Kyllä niillä kaikilla uskaltanee lentää – suomalaiset lentäjät ovat rohkeita.

   Koneet ovat kallis investointi ja niillä pitää saada aikaan hyvä tulos.

   Jatkosodassa suomalaiset lentäjät joutuivat lentämään suuressa laajuudessa romuilla, mutta saavuttivat niilläkin tuloksia – tappioita olisi toki tullut vähemmän, jos olisi ollut ajanmukaiset koneet.
   http://jput.fi/Jatkosotaa_ilmassa.htm

Kommentoi