Kevadtormil aina jotakin uutta

Viron tämänvuotinen pääsotaharjoitus päättyi. Siellä otetaan joka vuosi harjoitukseen jotakin uutta.

Tänä vuonna harjoiteltiin ensimmäistä kertaa mm. tappioiden korvaamista täydennysreservistä. Reaalisesti kutsuttiin, varustettiin ja vietiin maastoon satoja sotilaita, jotka kutsuttaisiin sodassakin nimenomaan korvaamaan omien joukkojen tappioita. Hyvä!

5 Replies to “Kevadtormil aina jotakin uutta”

  1. Niin olisi.

   Suomessa ei kutsuta sotaharjoituksiin edes kaikkia niitä, joista perustetaan sodanajan joukot. Puhumattakaan tappioiden täydentäjistä. Kaitpa Suomessa ajatellaan että sotaa ei enää koskaan tule.

   Varsinkin Talvisodassa ja Jatkosodassa nähtiin, että kun sotivaa joukkoa täydennettiin uusilla täydennysmiehillä, niin nämä vihreät yleensä kuolivat hyvin nopeasti, kun eivät olleet saaneet tarpeeksi harjoitusta ennen tuleen joutumista.

   Virossa testataan sotaharjoituksissa koko johtamisketjua samalla. Perustetaan myös Puolustusvoimain sodanajan johtamispaikka ja harjoitellaan samalla myös kokonaismaanpuolustusta ja sen johtamista. Suomessakin on teoriassa se kokonaismaanpuolustus, mutta mikähän on lienee käytännön tilanne taistelijaparin Halonen-Tuomioja jäljiltä.

  1. Hyvä ajatus Niilo.

   Pariisin rauhansopimuksen jäljiltä vain Puolustusvoimilla oli lupa antaa sotilaallista koulutusta. Niinpä sitä ei virallisesti annettu ennen kuin neukkula kemahti ja Suomi sanoutui yksipuolisesti irti rauhansopimuksen sotilaallisista rajoituksista. Erilainen sotilaallinen koulutus alkoi hyvin vireästi eri puolilla maata mm. reserviläisyhdistysten toimesta. Kun Varkaudessa ei mielestäni riittävän aktiivisesti, niin perustin vielä erikseen Varkauden Maanpuolustajat, joka järjesti mm. taisteluammuntaharjoituksia.

   Suomi menee nyt täysin päinvastaiseen suuntaan – taas muka mikään muu taho kuin vain Puolustusvoimat ei saisi järjestää sotilaallista koulutusta. Se on ihan perseestä.

Kommentoi