Lupailtiin kovaa pakkasta – vaan ei tullut

Jotkut poppamiehet väittivät, että koko Suomeen tulisi kovaa pakkasta, vaan ei sitä ole ainakaan vielä näkynyt.

Tänään 27.1.2019 kello 15.43 oli Helsingissä -18; Jyväskylässä -22; Oulussa -18; ja Rovaniemellä -24 astetta. Jossakin Turun seudulla oli vieläkin vähemmän pakkasta.

No, sen verran sitä pakkasta kuitenkin oli, että tuulivoimalat taisivat jähmettyä koko Suomessa niin, etteivät jaksaneet tuottaa sähköä. Koko Suomen tuulivoimalat tuottivat silloin sähköä yhteensä teholla 44 MW. Kun Suomessa on rakennettua tuulivoimaa yli 2000 MW, niin silloin tuulivoiman ”hyötysuhde” oli noin 2%. Kun on sunnuntai, niin kulutusta oli vain 13 008 MW ja Suomeen tuotiin sähköä nettona teholla 4159 MW.

Jos se pakkanen olisi oikeasti tullut huomiselle arkipäivälle, niin olisikohan sähköä riittänyt kun vesivoimaloiden vesivarat ovat vähissä ja ryssätkin taitavat arkipäivinä itse tarvita sähkönsä.

Tuulivoimaloiden, jotka ovat haitallista sattumavoimaa, kaikenlainen tukeminen pitää lopettaa kerta kaikkiaan.

Pitää unohtaa Fukushiman tsunami ja rakentaa runsaasti uutta ydinvoimaa.

21 Replies to “Lupailtiin kovaa pakkasta – vaan ei tullut”

 1. Jaa ei tullut pakkasta, no meillä täällä Etelä- Pirkanmaalla oli aamulla ihan riittävästi -29 astetta. Päivällä paistoi aurinko todella komiasti, ihan varmasti jo aurinkovoimalat silloin toimivat. Meilläkin se jo tuntui ikkunoiden läpi, pakko sanoa kevät tulee, ainakin joskus.

   1. Varmaan sitten niin. Meillä alkaa yleensä tähän aikaan vuodesta paistaa tuolta etelänpuolen ikkunoista niin, että sen todella aurinkoisena päivänä huomaa. Aurinko ei muutenkaan nouse vielä niin korkealle, että olisi räystäät sen esteenä ja toisaalta tuossa rannassa olevat puut ovat vielä lehdettömiä.

    Huomenissa lupaillaan yli 30sm lumia, kyllä jo tänne ainakin piisaisi, sitä on nyt jo noin 40sm.

 2. Semmoiset 25 astetta oli tuossa pitkin päivää, plusmiinus pari, ihan kivaa lenkkeilysäätä kun vähän varautui. Ei pöhkömpää.

  Sää on se mitä se on. Sää ei tule koskaan sinuun sopeutumaan, joten optioksi jää että sopeudut itse säähän.

  1. Kyuu: ”Sää on se mitä se on. Sää ei tule koskaan sinuun sopeutumaan, joten optioksi jää että sopeudut itse säähän.”

   Juuri näin asia on.

   Nyt kuitenkin luvattiin oikein erikoisen kylmää – Vironkin media kirjoitti -40 asteesta. Eipä tullut.

   Olisi kivaa vaihtelua. Täällä Varkaudessa ei ole ollut ”miesmuistiin” edes -35.

 3. Tässä nyt odottelen ensimmäistä hukkamyllyjen puolustelijaa selittämään satuja keskituotosta ja muusta hypetyksestä.
  Samaa noista aurinkokennoista, kun täällä ainakin naapurissa kennot ovat tukevasti lumen ja jään alla.

  1. Joo, keskimäärin vuoden mittaan tulee terawattitunteja, mutta silloin kun tarvittaisiin, niin ei tule.

   Saksastakin viedään ulkomaille tuuli- ja aurinkosähköä nollahinnalla silloin kun sitä ei tarvita ja tuotetaan hiilivoimalla silloin kun sähköä tarvitaan.

 4. Nyt on 22,6 eli ei kovin kylmää.
  Tämän vuoden edellisellä pakkasella oli parhaimmillaan 27,5, joten vielä saa odotella…

 5. En ole katsonut meidän virallista mutta omassa mittarissa on nyt miinusta 20,1 astetta virallinen on sen verran kaukana ettei se oikeasti ole sama mitä mun mittarissa on terv tepivaari

 6. Meillä oli äsken klo11.00 pakkasta -11 astetta.

  Kovasti nuo lämpötilat heittelee vuosittain. Forecan tilaston mukaan tänään lämpimintä oli vuonna 1992 +7 astetta. Kylmintä oli vuonna 1999 – 28 astetta. Nuo tiedot perustuu 30 vuoden tilastoihin. Itse muistan talven 1986 / 1987 silloin oli tammi- helmikuulla yhtäjaksoisesti viisi viikkoa lähes 30 astetta pakkasta. Se sitten olikin kova talvi, eikä oikein mikään enää liikkunut.

  Autotkin vaan ovat sellaisia, että muutaman päivän nekin toimivat aika hyvin, mutta enemmän alkaa olla liikaa.

  1. Kolmekymmentä astetta pakkasen puolella lyhyen aikaa ei tosiaankaan tunnu missään, mutta pidemmän aikaa alkaa tuntua monessa asiassa. Kun on ollut monta päivää se -30 ja sitten lauhtuu niin alkaa myös vesiputkia jäätymään siellä sun täällä. Jännä juttu.

Kommentoi