Nykyaikainen armeija on hyökkäysarmeija

Kotisivullani on vuosia ollut artikkeli Stalinin puheesta 5.5.1941 sota-akatemian henkilökunnalle. Siinä on ollut aiemminkin tärkein osa puheesta ja ihan tärkein lause myös englanniksi. Nyt löysin samasta tilaisuudesta pidetyistä puheista paremman suomennoksen. Lisäsin sen ja myös pätkän toisesta puheesta samassa tilaisuudessa. Koko artikkeli löytyy täältä.

Pätkä toveri Stalinin 1. puheesta vastaanotolla

”Ratsumiesten terveydeksi!

Olemme me heitä vähän vähentäneet, mutta vieläkin ratsuväen rooli on poikkeuksellisen suuri, eikä meillä sitä vähän ole.

Ratsuväen osa nykyaikaisessa sodassa on poikkeuksellisen suuri. Kun rintama on murrettu, ratsuväki kehittää menestystä. Se ajaa pakenevaa vastustajaa takaa ja kiilautuu murtokohtaan. Erityisesti se on tarpeen, kun vetäytyvää tykistöä ajetaan takaa, eihän sille saa antaa mahdollisuutta valita uusia tuliasemia ja jäädä niihin.”[iii]

Toveri Stalinin 3. puhe vastaanotolla

”Panssarijoukkojen kenraalimajuri puhuu.

Esittää maljaa Stalinin rauhanulkopolitiikalle.

Toveri Stalin: Antakaapa kun korjaan.

Rauhanpolitiikka on taannut maamme rauhan. Rauhanpolitiikka on hyvä asia. Näihin aikoihin asti olemme pitäytyneet puolustuksessa, mutta vain kunnes olemme saaneet armeijamme aseistettua uusiksi ja varustettua armeijan nykyaikaisin taistelukeinoin. Vaan nyt kun armeijamme on rakennettu uusiksi ja kalustettu nykyaikaiseen taisteluun kelpaavalla tekniikalla, nyt kun olemme vahvoja, on siirryttävä puolustuksesta hyökkäykseen.

Maatamme puolustaessamme meidän on toimittava hyökkäävästi. Puolustuksesta on siirryttävä hyökkäystoimien sotilaspolitiikkaan. Meidän on pakko uudistaa kasvatuksemme, propagandamme, agitaatiomme ja lehdistömme hyökkäyshengessä. Punainen armeija on nykyaikainen armeija, ja nykyaikainen armeija on hyökkäysarmeija.”[iv]


[iii] Timo Vihavainen, et al (Ohto Manninen) – Varjo Suomen yllä; 2017; sivu 275

[iv] Timo Vihavainen, et al (Ohto Manninen) – Varjo Suomen yllä; 2017; sivu 276

One Reply to “Nykyaikainen armeija on hyökkäysarmeija”

Kommentoi