Pitkillä lippailla varustetut aseet kerätään pois

Suunnilleen tällaista eräs blogisti väitti täällä aiemmin. Väitti että syksyllä 2018 ne kerätään pois.

Jostakin kummallisesta syystä minulta ei ole käyty hakemassa pois. Olenkohan sattunut olemaan silloin Virossa sotaharjoituksessa? 🙂 Siellä on edelleen asekaapissani 30 patruunan lippaiden kera.

Niin, tänään uusi aselaki hyväksyttiin Eduskunnassa. Ei siitä laista tullut aseiden poiskeräyslakia. Kun on hankkinut pitkällä lippaalla itselataavan aseen tiettyä päivämäärää aikaisemmin, niin ei ole mitään syytä huoleen.

Uudessa aselaissa voi hyvinkin olla huonoja pykäliä tai liian tiukkoja määräyksiä, mutta kerroin jo silloin omana mielipiteenäni, ettei aseita kerätä pois.

7 vastausta artikkeliin “Pitkillä lippailla varustetut aseet kerätään pois”

 1. Ei ole varmasti hyväkään myöntää helposti. Sellaista ei pidä päästää vääriin käsiin.

  1. Uudessa-Seelannissa taisi joku kahjo juuri sellaisilla itselataavilla pitkillä lippailla varustetuilla kertalaukausaseilla tappaa puolensataa aseetonta siviiliä.

   Ei siinäkään tapauksessa ase ole syyllinen, mutta ei niitä saa olla liian helposti saatavilla.

 2. Kyseisen lain perusteluissa on sellainen virhe, että se ei luvanvaraistaisi Suomi-konepistoolin, niin sanotun Emma-pikakiväärin ja Lahti-Saloranta-pikakiväärin lippaita. Samaa väärää tietoa on ollut uutisissa. Todellisuudessa sivulause ”ja joka ei sovi asennettavaksi keskisytytteiseen itselataavaan kertatuliaseeseen tai lippaalliseen kertatuliaseeseen” mitätöisi ennen vuotta 1946 valmistettujen sarjatuliasemallien lippaita koskevan poikkeuksen.

  Todistusaineistoksi siitä että on Suomi-konepistoolin, Lahti-Saloranta pikakiväärin ja Degtjarev DP 27-pikakiväärin lippaita käyttäviä keskisytytteisiä itselataavia kertatuliaseita ja lippaallisia kertatuliaseita esitän seuraavat linkit.
  https://www.thefirearmblog.com/blog/2013/10/23/degtyaryov-dp28-semi-auto-versions-sale/
  http://www.oulunasepaja.fi/muutos21.jpg
  https://www.rockislandauction.com/detail/2019/414/tnw-m31-suomi-semiautomatic-rifle
  https://forums.gunboards.com/showthread.php?265231-20-Round-Mosin-Nagant-Fabrication-Plan-Review
  https://www.sdsguns.com/products/rifles-wiselite-312-73243d8a-cc71-4892-a923-4d755956e04a

  Jos lakiteksti on ristiriidassa lakitekstin perusteluiden kanssa, niin ensisijaisesti sovelletaan lakitekstiä. Tässä asiassa ne ovat poikkeuksellisen yksiselitteisesti ristiriidassa toistensa kanssa.

  1. Viime kädessä oikeusistuin ratkaisee asian.

   Nyt on tuotu nimenomaan esiin, että vanhojen aseiden lippaista ei rangaista.

   En ole kyseisen lain asiantuntija, vaan halusin kirjoituksellani tuoda esille lähinnä sen, ettei pitkillä lippailla varustettuja reserviläiskiväärejä olla keräämässä pois heiltä, joilla on asianmukainen lupa olemassa.

   1. Merkittävänä parannuksena esitykseen voi mielestäni pitää seuraavia hallintovaliokunnan lisäyksiä toimintakelvottomia lippaita koskevaan kohtaan.

    ”tai jonka kapasiteetti on pysyvästi rajoitettu edellä 2 momentissa mainittua kapasiteettia pienemmäksi”

    ”tai kapasiteetti pysyvästi rajoitetuksi”

    https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/HaVM_37+2018.aspx

    Ne mahdollistavat yleisten ampuma-aseiden lippaiden käytön ilman ns. erityisen vaarallisen aseen lupaa, jolloin ei tarvitse ostaa uusia pienikapasiteettisia lippaita.

    Aikaisemmin mainitsemastani syystä suosittelen asetuksen sallimilla tavoilla toimintakelvottomiksi tai pienikapasiteettisiksi muuntamista myös vanhojen
    sarjatuliaseiden lippaille.

    1. Kuulostaa asialliselta ehdotukselta, silloin ei joudu tulkintakysymysten takia hankaluuksiin.

     Itse en käsitä koko vanhojen lippaiden ongelmaa, mutta voihan jollekin olla tunnearvoa vanhalle lippaalle, vaikka kyseiselle lippaalle ei ole asetta.

Kommentoi