USA ei heittänyt Syyrian kurdeja susille – ainakaan vielä

Kun Trump twiittasi, että USA vetää joukkonsa Syyriasta, niin kirjoitin Pirkan Blogeissa, että se on virhe.

Hyvinkin moni muu taho on ollut samaa mieltä kanssani. Jos USA vetää noin vain joukkonsa Syyriasta, niin terroristijärjestö ISISiä vastaan urhoollisesti ja tehokkaasti USAn kumppaneina taistelleet kurdit murskataan.

Tänään on useammaltakin taholta kuulunut hyviä uutisia siihen Syyriasta vetäytymiseen liittyen – toki aiemminkaan ei ollut määräaikaa mihin mennessä.

Uusimman tiedon mukaan vetäytymisellä on ehtoja – kurdien turvallisuus on taattava ennen vetäytymistä ja ISIS pitää olla murskattu ennen USAn joukkojen vetämistä Syyriasta.

Tämä tieto on peräisin ainakin USAn presidentin turvallisuuspoliittiselta neuvonantajalta John Boltonilta, joka on matkalla Lähi-Itään (Israeliin ja Turkkiin).

Toivottavasti tieto pitää paikkansa, eikä asiassa hötkyillä turhaan.

On luonnollista, ettei USA voi jättää joukkojaan Syyriaan määräämättömäksi ajaksi – se maksaa rahaa amerikkalaisille veronmaksajille joka päivä. Toisaalta USA ei voi heittää uskollisia liittolaisiaan ”susien raadeltavaksi”.

Syyriasta lyhyt oppimäärä täällä.

34 vastausta artikkeliin “USA ei heittänyt Syyrian kurdeja susille – ainakaan vielä”

  1. Sen USAn joukkojen vetämisestä Trumpin tweetin jälkeen USAn erinomainen puolustusministeri kenraali Mattis erosi ilmoittaen siirtyvänsä eläkkeelle. Muitakin mielenosoituksellisia kenraalieroja esiintyi. Ehkä se pisti Trumpin miettimään mikä on järkevää ja mikä ei.

    1. Väärin, Trump irtisanoi Mattisin, tässä se on ihan mustaa valkoisella:

      President Trump says he ”essentially” fired former Pentagon chief James Mattis (who actually resigned in protest) https://t.co/qNX9H2xGVb https://t.co/OwOdNOXOwP

      Ei fake news eikä minun keksimää, Trump itse kehuu Mattisin erottamisella.

      Sekä hän haukkui Mattisin:

      ”What’s he done for me? How has he done in Afghanistan? Not too good. Not too good. I’m not happy with what he’s done in Afghanistan and I shouldn’t be happy,” Trump said.

      ”I think I would have been a good general, but who knows?” Trump said.

      Löytyy tekstit Trumpin twitter sivuilta ja eri viestimistä pitkin Yhdysvaltoja, ei minun keksintö vaan faktaa.

      Mattis olisi ollut maailmanluokan kenraali ja hän on edelleen Suomen hyvä ystävä.

      1. Todellisuudessa Mattis erosi, eronnutta ei voi enää erottaa – kylmä fakta.

        Trumpin puheet eivät vaikuta asiaan yhtään mitään.

        1. President Trump says he ”essentially” fired former Pentagon chief James Mattis (who actually resigned in protest)

          Tässähän se Trumpin kehumana lukee, erotti ja Mattis erosi protestiksi.

          Sekä tässä joulukuun päätöntä menoa pähkinänkuoressa:

          ”Yhdysvaltojen puolustusministeri Jim Mattis joutuu jättämään tehtävänsä jo vuodenvaihteessa, kaksi kuukautta suunniteltua aikaisemmin. Presidentti Donald Trump ilmoitti Twitterissä, että puolustusministeriksi tulee toistaiseksi apulaispuolustusministeri Patrick Shanahan.

          Mattisin olin alun perin määrä jatkaa tehtävässä vielä helmikuun loppuun, jotta ministerinvaihdos sujuisi ongelmitta.

          Pikaisen eron taustalla on erimielisyys Yhdysvaltojen Syyrian-politiikasta. Trump tyrmistytti Washingtonin ja Yhdysvaltojen liittolaiset ilmoittamalla, että hän haluaa vetää amerikkalaisjoukot pois Syyriasta ja vähentää tuntuvasti läsnäoloa Afganistanissa.

          Mattis ja monet muut olivat yrittäneet estää presidenttiä tekemästä niin, mutta eivät tulleet kuulluiksi.

          Trump sanoi toisessa tviitissä keskustelleensa Syyriasta vetäytymisestä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa.”

          https://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/mattis-lahteekin-jo-vuodenvaihteessa-trump-korvaa-hanet-apulaispuolustusministerilla/812567/

          Olisiko Juhani sinusta Trump hyvä esimies vaikka sinulle…
          Minä en juuri tälle äijälle lämpene, ei nouse kuin verenpaine tuon touhuista.

          1. Lisäys : Trump tulee erottamaan kevääseen mennessä lisää porukkaa, se on väistämätöntä, ei se ole minun keksintö.

            Tuleepahan tällekin vuodelle sirkusviihdettä ja tivoleita.

          2. Sinä väitit täällä Pirkan Blogeissa myös että Trump olisi erottanut myös Mattisin seuraajan puolustusministerinä Shanahanin. Tietääkseni Shanahan on edelleen USAn puolustusministeri.

            Suosittelen laittamaan jäitä hattuun.

            1. Itseppä oli Trump siitä jo lehdistölle sanonut ja lehdistö otti kopin, googlaa vaikka netissä sen Trumpin puheet, ei minun keksintö. Seuraava kaveri oli jo kiikarissa, taisi möläytellä liian varhain, noh, kun tämä Shanahan (ei sano äijä mitään) lentää pellolle valkoisesta talosta niin seuraava on jo tiedossa :

              Lähde:

              Trump harkitsee ex-demokraattisenaattori Jim Webbiä puolustusministeriksi https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005954228.html

              Eli tämä Webb voi olla hyvinkin seuraava, ei minun keksintö, tuossahan tuo lukee. Trump itse latoo noita ja lehdistö ottaa hippaa, se on fakta ei fiktio.

              Minusta kun on erittäin vaarallista presidentin twiittailla maansa asioita, jos omistat twitter tilin Juhani, niin käy seuraamassa tämän touhuja,,,, todella sanoisinko,,,erikoista presidentti tasoiselle henkilölle.

              Sekä turha meidän on näistä väitellä, kun ei etene mihinkään, erimieltähän saa olla. En perustu Trumpista ja se siitä. Ei vakuuta minua.

  2. Tämä on realiteettia :

    ” Venäjä ja Turkki koordinoivat keskenään maaoperaatioitaan Syyriassa, ilmoitti Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

    Syyrian sisällissodan asetelma on muuttumassa, koska Yhdysvallat ilmoitti vetävänsä sotilaansa Lähi-idän maasta.

    Lavrovin mukaan nyt sovittiin, miten Venäjän ja Turkin sotilasedustajat jatkavat uudessa tilanteessa yhteistoimintaa maaoperaatioissa.

    –  Tavoitteena on Syyriassa toimivien terroristien lopullinen nujertaminen, Lavrov lisäsi. ”

    Lähde: https://www.ksml.fi/ulkomaat/Lavrovin-mukaan-Ven%C3%A4j%C3%A4-ja-Turkki-sopivat-yhteistoiminnasta-Syyrian-maaoperaatioissa/1304606

    Se että Yhdysvallat ei lähde sieltä saman tien on sotilasneuvonantajien ja ammattisotilaiden ansiota, jos Trump saisi tehdä niinkuin se on tekemässä, poistuminen alueelta olisi sukkelampaa.

    Olipa miten vain, Yhdysvallat poistuu sieltä lopulta, Venäjä tulee kiittää ja kuittaa. Sama tulee koskemaan Afganistania ja Irakia, tämän aukon täyttää lopulta Venäjä. Trump lupasi tuoda joukot pois, ja kun vaalit on taas 2020 jokainen tietää että ennen sitä ne tulee sieltä pois.

    Surkeaa touhua maailman rauhan kannalta.

    1. Uskallan olettaa, että Turkki EI hyökkää kurdien kimppuun kun USAn joukot ovat kurdien suojana. Ei myöskään Venäjän joukot.

      Joka elää se näkee miten käy.

  3. ”Surkeaa touhua maailman rauhan kannalta.”

    Ei hyvältä näytä!

    1. Jos mietitään että maailman mahtavin valtio neuvottelee mm Turkin diktaattorin kanssa, niin onhan tässä jotain pielessä….

  4. USA yrittää neuvotella Turkin kanssa etteivät he kohdista voimiaan kurdeja kohtaan, jokainen vähänkin järkevä tietää että turkkilaisten sana tulee painamaan yhtä paljon kuin palanut pitsa lautasella…

    ”The United States will pull out of Syria only with assurances Turkey will not attack Kurdish allies there, national security adviser John Bolton told reporters Sunday, according to reports.

    Bolton made the remarks in Jerusalem on a four-day trip to Israel and Turkey. The White House announced last month that ISIS had been defeated in Syria and the US would withdraw 2,000 troops from the war-stricken nation.”

    https://edition.cnn.com/2019/01/06/middleeast/syria-bolton-turkey-kurds-conditional-withdrawal/index.html?utm_medium=social&utm_content=2019-01-06T19%3A15%3A05&utm_source=twCNN&utm_term=image

  5. Ei kuulu tämä tähän Syyria tapaukseen, mutta käy Juhani vaikka varapresidentti Mike Pencen twitter sivuilla, se on ihan tolokun mies.

    Vice President Mike Pence

    @VP
    We’re back at the White House this afternoon working with bipartisan staff from Congressional leadership. @POTUS is committed to securing the border, building the wall, & working to reopen our government.

    Hän kirjoittaa mm tuosta meksikon aidasta (olkoon muuri tai millä nimellä tahansa) ihan fiksusti, minustakin se pitää sinne saada, mutta ei yhdysvaltalaisten maksamana vaan niinkuin Trump sen LUPASI jotta Meksiko maksaa sen.

    Tässä tasan vuosi sitten mitä Trump sanoi itse,,,

    ”Trump vakuuttaa: Muuri nousee ja Meksiko maksaa.”

    Lähde: https://www.ksml.fi/ulkomaat/Trump-vakuuttaa-Muuri-nousee-ja-Meksiko-maksaa-%E2%80%93-Muuri-on-muuri/1096523

    Ei minun keksintö, eikä mikään fake news, äijä itse puhuu näin.

    Mike Pence olisi hyvä presidentti (merijalkaväen käynyt sotilas) jos tämä yksi painaa kytkintä.

  6. On se toi Trumppi erään tilston mukaan valehdellut pressana ollessaan jonkun tuhennen kertaa. Siinä on oikea kävelevä fakenews.

  7. 1. Trump on USAn virassa oleva presidentti, jolla on hyvin suuri valta.

    2. Kun Venäjä taas hyökkää Suomen kimppuun yrittäen jälleen valloittaa koko Suomen, niin käytännössä ainoa mahdollinen Suomen auttaja on USA.

    3. Jos Trump sanoo, että Suomea ei auteta, niin Suomea ei sitten auteta.

    4. Imperialistinen roistovaltio Venäjä käy koko ajan intensiivistä informaatiosotaa länsimaita, mukaan luettuna Suomea, vastaan. Venäjä aiheuttaa toiminnallaan länsirintamaan erimielisyyksiä ja eripuraa, jopa kuppikuntiin jakautumista.

    5. Trumpia ei suinkaan tarvitse rakastaa, mutta hänen solvaamisesta ei ole Suomelle hyötyä. Jos olisi, niin Suomen presidentti Sauli Niinistö tekisi Trumpista julkisesti ”diagnooseja”. Niinistö ei kuitenkaan tee.

    1. Kukaan järkevä ei moisen aidan takia messua noin. Trump VALEHTELI jotta Meksiko maksaa. Minustakin se aita pitää saada mutta ei yhdysvaltalaisten rahoilla.

    2. USAn demokraattien enemmistö ilmeisesti vastustaa aidan rakentamista ja yleensäkin maahanmuuton tiukentamista.

      Suomessa demarit näyttävät olevan USAn demokraattien hengenheimolaisia – pakolaispolitiikkaa ei saisi tiukentaa.

        1. USA on käytännössä kaksipuoluemaa. Demokraatit edustavat vasemmistoa ja Republikaanit oikeistoa.

          Demokraatit haluavat lisää veroja ja enemmän valtion puuttumista asioihin. Republikaanit haluavat vähemmän veroja ja vähemmän valtion puuttumista asioihin.

          1. Eli samalla päättelyllä Yhtenäinen Venäjä puolue on sama kuin Kokoomus. Ok. Jos kerran SDP on sama kuin Yhdysvaltojen Demokraatit. Eipä tässä muuta.

            1. No mites Alexandria Ocasio-Cortez eroaa Nasima Razmyarista? Ainiin, tämä demokraatti on radikaalimpi.

  8. Bolton on tolokun mies. Pelastaa sen mitä pelastettavissa on:

    >Trump announces ”full” and ”rapid” Syria withdrawal
    >Base approves!
    >Bolton visits Israel
    >Bolton changes plan, says there’s no timeline for withdrawal

    You’ve been hit by…
    You’ve been struck by…
    A dual citizen!

    https://t.co/EMY9oCHjMT

    1. Se ei ole oleellista kenen ansiota on, ettei Syyriasta vetäydytä päättömästi. Oleellista on että ei vetäydytä.

      Kurdeja ei saa hylätä ja ISISiä on edelleen murskattava tehokkaasti ja siten estettävä sen nousu.

      Ryssät pitäisi vielä pakottaa ulos Syyrian alueilta – mielellään myös ryssien kaverit Iran ja Hizbollah.

      1. Täysin samaa mieltä Juhanin kanssa. Toivotaan nyt että oikeat ihmiset hoitaa sen vetäytymisen,,,parasta olisi ettei sieltä jenkit vetäydy.

        1. Turkki on ongelma tässä kuviossa. Turkki haluaisi murskata kurdit Syyriassa, Irakissa, Turkissa, jne.

          Minä omasta puolestani haluaisin, että kansainvälinen yhteisö, kuten USA ja EU auttaisivat kurdeja perustamaan itselleen täysin itsenäisen Kurdistanin valtion.

          Venäjä taas haluaa, että Lähi-Idässä on mahdollisimman rauhatonta, jotta öljyn ja maakaasun hinta olisi korkealla. Venäjä on valmis tekemään ihan mitä hyvänsä, ettei siellä olisi rauhallista.

            1. Kurdit ovat varsin suuri kansa ilman omaa itsenäistä valtiota. Kurdien vuosituhantinen asuinalue sijaitsee nykyisten epävaltioiden Turkin, Irakin, Syyrian ja Iranin alueilla.

              Niiden valtioiden rajat on piirretty ulkopuolisten toimesta välittämättä kansallisuuksien rajoista. Kansallisvaltiot ovat hyvä asia.

              Esimerkiksi Irak pitäisi jakaa kolmeen osaan: Kurdistan, Sunnistan ja Shiiastan. Jos sitä ei tehdä, niin vihanpito ei lopu koskaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *