Virolaiset taistelivat myös Euroopan vapauden puolesta

Kun Saksa teki ennakoivan iskun itään 22.6.1941, niin virolaiset ja saksalaiset vapauttivat samalla Viron Venäjän brutaalin miehityksen alta. Valitettavasti Saksa ei antanut Viron laillisen hallituksen toimia Virossa, vaan miehitti Viron. Toki saksalainen miehitys Virossa oli lempeämpi kuin Venäjän miehitys, mutta miehitys joka tapauksessa.

Kun virolaiset taistelivat Venäjää vastaan sen saksalaismiehityksen aikana, niin he taistelivat samalla Euroopan vapauden puolesta:

Viron 36. Rintamapataljoona taisteli uhrautuvasti Stalingradin hujakoilla.

Kun puna-armeija yritti Peipsijärven ylitse Viron alueelle, niin virolaisen SS-pataljoonan komentajan esimerkillisen toiminnan ansiosta Venäjän joukot lyötiin nopeasti.

Kun puna-armeija yritti ängetä yli Narvajoen Tallinnaan, niin virolainen alikersantti ansaitsi Rautaristin Ritariristin esimerkillisellä toiminnallaan.

Kun puna-armeija yritti pistää koko Narvan rintaman joukot mottiin ja murskata ne, niin virolaiset taistelivat loistavan torjuntavoiton Auveressä.

Toki vapaaehtoisia oli taistelemassa ryssiä ja kommunismia vastaan myös esimerkiksi Norjasta, Hollannista, Belgiasta, Suomesta, jne. mutta tämä artikkeli kertoo edes hieman virolaisista sotureista – muutaman esimerkin kautta.

5 vastausta artikkeliin “Virolaiset taistelivat myös Euroopan vapauden puolesta”

  1. Auveren taistelussa virolaisrykmentti pistettiin tarkoituksella kuumimpaan paikkaan, sillä siihen luotettiin. Rykmentti oli luottamuksen arvoinen.

  2. Pienelläkin kansakunnalla voi olla hyvät,taktiset salaiset voimavaransa,jota ei suurempi valtakunta osaa välttämättä huomioida.

    1. Auveren taistelun sankarilla Harald Riipalulla se oli isänmaanrakkaus.

      Stalingradin taisteluissa hänellä oli pataljoonan komentopaikalla sekä Viron sinimustavalkoinen lippu, että Saksan hakaristilippu.

      SS-pataljoonan komentajana, myöhemmin rykmentinkomentajana, hänellä oli Viron asetakin napit (kolme leijonaa) asepuvussaan. Myöhemmin hän ajoi väkisin lävitse, että hänen rykmentissään ja sittemmin koko Viron SS-divisioonassa kannettiin kauluksessa Viron Vapaudenristin merkkiä (E-kirjain panssaroidun miekkaa pitävän käsivarren sisällä) ja hihassa sinimustavalkoinen embleemi.

  3. ”Linnoitus Euroopan” puolesta taistelleet Viron miehet on teoillaan hankkineet Virolle ikuisen kunnian ja oikeuden elää itsenäisten kansakuntien joukossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *