Virossa ”persut” hallitukseen (täyd)

Niin siinä vaan näyttää käyvän, että vaikka Viron presidentti Kersti Kaljulaid antoi hallituksen muodostamistehtävän vaalivoittajalle Reformipuolueen Kaja Kallakselle, niin Kallaksesta ei tule pääministeriä.

Parhaillaan esitellään julkisuuteen EKREn, Isänmaa-puolueen ja Keskustapuolueen hallitusohjelmaa ja ministerilistaa.

Pääministeriksi nykyinen virkaatekevä pääministeri Jüri Ratas (kepu). Keskustalle lisäksi opetus- ja tiedeministeri; talousministeri; alueministeri; sosiaaliministeri.

Isänmaalle viisi ministeripaikkaa. Puolustusministeriksi nykyinen Jüri Luik (joka ei halunnut samaan hallitukseen EKREn kanssa). Ulkoministeriksi nykyinen oikeusministeri Urmas Reinsalu. Vielä Isänmaalle oikeusministeri, kansallisuusministeri ja kulttuuriministeri.

EKREn vaatimuksen sotilaallisesta Rajavartiostosta suuntaan liikutaan. Perustetaan hyvin aseistettu rajavartiojoukko ja rajavartiostolle reservi.

EKRE saa viisi ministeripaikkaa. EKRE ministerit ovat: ulkomaankauppaministeri Marti Kuusik, maatalousministeri Mart Järvik, sisäminister Mart Helme, valtiovarainministeri Martin Helme, ympäristöministeri Rene Kokk

22 vastausta artikkeliin “Virossa ”persut” hallitukseen (täyd)”

  1. Erikoinen kokoonpano kun kansallismielinen EKRE ja venäläisväestönkin kannattama Keskustapuolue mahtuvat samaan hallitukseen. Mutta niin se usein on, että vaalien jälkeen jyrkät erot kummasti lieventyvät kun on mahdollisuus päästä hallitukseen oikeasti johtamaan maata. Talouspolitiikasta varmaan löytyy yhtymäkohtia.

  2. Tulee hirmuinen huuto ensinnäkin siitä, että ”natsit” on päästetty hallitukseen ja toiseksi siitä, että sisäministeriksi (poliisiministeri) tulee ”natsi”.

    1. En tiedä, mutta oletan, että kepuli Jüri Ratas halusi olla edelleen pääministeri, eikä mennä tavalliseksi ministeriksi naisen johtamaan hallitukseen.

      Kepu haluaa progressiivisempaa verotusta ja reformipuolue ei siihen suostu, vaan haluaa pitää verotuksen kohtuullisena ja tasaverolta näyttävänä.

      1. Tuleva hallitus haluaa nimenomaan parantaa köyhien eläkeläisten asemaa,jota Viron businessparty Reformi ei ole saanut 20 v aikana tehtyä . Hallitus on kansallismielisempi kuin ennen ,myös Suomen viherpunamedian parjaamat natsit eli Eestin konservatiivinen kansanpuolue EKRE.

    1. En tiedä onko Virossa kukaan niin riemuissaan tästä tilanteesta, että tekisi mieli laulaa.

      Ei ehkä edes Viron ”persut” – ekreläiset.

      Hallitusohjelmaa on kirjoitettu 15 pääkohtaa, 40 sivua. Konkretiaa ei ole kuitenkaan kovinkaan paljon – ainakaan vastauksia kysymyksiin miten ja milloin.

      Kolmen puolueen mieliksi on kirjoitettu jokaiselle jotakin ja nielty sellaista mitä ei oikeastaan voida sietää. Jokainen sai omaa tahtoaan lävitse pikkuisen, eikä saanut lävitse mitä halusi.

      No, jos jatkossakin jaksavat tehdä kovia. epämiellyttäviä kompromisseja, niin voihan se toimia.

      ——

      Hyvää tässä tilanteessa on minun mielestäni, että hallitukseen ei ole tulossa ryssiä, eikä demareita.

      1. Virolaiset ovat ennakkoluulottomia ,toisin kuin iänikuisiin poliittisiin kaavoihin kangistuneet suomalaiset. Onneksi tuli taas hapanlientä Suomi politrukkien keittiön.

  3. Ajatellaanpa hetki Suomen seuraavan hallituksen muodostamista tämän Viron esimerkin valossa.

    Virossa oikeastaan juuri kukaan ei halunnut hallitukseen EKREn kanssa. Suomessa ei taida juuri kukaan haluta hallitukseen persujen kanssa.

    Demarit haluavat tehdä hallituksen kommareiden ja hirveiden kanssa – mutta paikkoja ei tule yhteensä tarpeeksi enemmistöhallitukseen. Kuka haluaisi mennä hallitukseen mukaan, jossa on kommarit, demarit ja hirveät? Kokoomuksella on sellaisesta huono kokemus, tuskin lähtevät. Kepulit saanevat veret seisauttavan vaalitappion, ei taida kiinnostaa lähteä aisankannattajaksi moiseen hallitukseen.

    Persut tuskin haluavat mukaan sellaiseen hallitukseen, ellei heille luvata ummet ja lammet. Tuskin ne punavihreät myöskään haluavat persuja mukaan.

    Ettei vaan Suomeenkin pukkaa Kokoomuksen, kepuleiden, persujen ja ehkä myös kristillisten hallitusta?

  4. Ainakin tällä foorumilla monet itsensä persuiksi luokittelevat ovat haukkuneet mm. Kokoomuksen ja kokoomuslaiset alimpaan helvettiin.

    Entäpä vaalien jälkeen. Vaikka persut saisivat paljon ääniä ja jopa paljon eduskuntapaikkoja, niin mitä iloa siitä on jos vaalien jälkeen kukaan ei suostu tekemään persujen kanssa yhteistyötä. Eikös tavoitteena pitäisi olla päästä päättämään asioista? Hirmuinen haukkuminen, huuto ja mekastus pikemminkin estää pääsemästä päättämään asioista.

    1. Oppositiossa voi tehdä kansanvalistustyötä ja tätä kautta vaikuttaa hallitukseen, jos se ei halua antaa itsestään vaikutelmaa hölmöläiskööriltä.

    1. Hallituksen kannatus on aivan olematon – mutta eihän hallituksen tarvitse nauttia kansan luottamusta, vaan Riikikogun enemmistön luottamusta.

  5. Monet ovat tyytyväisiä Virossa ,että reformistien eläkeläiskyykytys loppuu.Suomessahan saimme jo tästä reformistien kyykytyksestä hiukan esimakua.

  6. Arvasin oikein, että tämä Viron mitä ilmeisimmin toteutuva hallituspohja saa runsaasti kritiikkiä osakseen. On jo löytynyt vaikka minkälaista politologia ja poliitikkoa tuomitsemaan hallituspohjan ja ennustamaan hallituksen kaatumista – jo ennen hallituksen nimittämistä. 🙂

    Kyseisellä hallituksella on kuitenkin takanaan 56 kansanedustajaa 101stä. Siten hallitusta vastaan ei pitäisi olla nokan koputtamista.

    Hallitus ei ole vielä tehnyt mitään, joten sen tekojakaan ei voi arvostella.

    Itse oletan Kokoomuksen veljespuolueen Isänmaa olevan ratkaisevan tärkeä ”liima” EKREn ja Kepun välissä. Jos vaan hermot pitävät, niin hallitus voi hyvinkin kestää ja saada hyvääkin aikaan.

    Venäjä yrittää taatusti lyödä kiilaa hallituskumppaneiden väliin, mutta ei saisi provosoitua kun provosoidaan. Kepulit voivat hyvinkin yrittää toimia Venäjän ja venäläisten hyväksi (Viron Kepulla on kirjallinen yhteistyösopimus Venäjän Putinin puolueen kanssa). Jospa EKRE ja Isänmaa saavat kuitenkin pidettyä Kepun aisoissa – ainakin toivon niin tapahtuvan.

  7. Orpokin joutuu ehkä nielemään ylpeytensä jos mielii hallitukseen persujen ja keskustan kanssa. Toinen vaihtoehto on hallitustaival punavihreiden kanssa.

    1. Suomen tilanne ei ole suoraan verrannollinen Viron tilanteeseen – poliittinen maasto on näissä veljesmaissa ihan erilainen.

      Virossa ei ole ”Siperia opetti” jakson jäljiltä ollenkaan kommunistista puoluetta, Suomessa se on käytännössä Vasemmistoliitto.

      Samasta syystä Viron demarit ovat huomattavasti enemmän oikealla kuin Suomen demarit.

      Virossa ei onneksi ole Eduskuntapuolueena ainakaan muistaakseni tällä hetkellä Vihreitä – Suomessa valitettavasti on.

      Virossa taas on Venäjän puoli vuosisataa kestäneen brutaalin miehityksen jäljiltä melkoinen joukkio Venäjän miehittämäänsä Viroon laittomasti asuttamia ryssiä. Suomessa ryssiä ei onneksi ole kovin merkittävää määrää kun Venäjä ei kovasta yrityksestään huolimatta onnistunut miehittämään Suomea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *