Entinen Jugoslavia; kommunistinen maa.

Näillä sivustoilla kommunismi on yleisesti vilahteleva termi; muutamille blogisteille kaikki vasemmistopuolueet, jopa vihreätkin, nämä luokittelevat kommunisteiksi. Lähes kaikki ovat asiantuntijoita kun kommunismista puhutaan ja yleisesti kommunismiksi luokitellaan kaikki vasemmistoon vivahtavatkaan aatteet.

Puhun siis asiasta, josta kovin vähän tiedän, siis puoluepolitiikasta ja lähinnä kommunismista. Näistä puolueista ja niiden aatteista; kovin vieras aihe minulle mutta … kommunistinen maa, yhden jo edesmenneen valtion yhteiskuntajärjestelmän, asukkaat (tavallinen kansa) ja sen parissa liikkuminen. Jugoslavia; entinen, valitettavasti.

Jugoslavian sosialistisen liittotasavallan lippu

Koko 1970 – 1980-vuosikymmenten ajan aina jossain vaiheissa reissujani (aina moottoripyörä), niiden kesto vaihteli kerroittain 1kk – 2kk ja kiertelin, ensisijaisesti itä-Euroopan maita ns itäblokkia, johon tosin ei Jugoslaviaa luettu, se oli titolaisuuden synnyinkoti:

Titolaisuus oli kommunismin eräs oppi ja haara, jonka Stalinin johtama Neuvostoliitto väitti 1948 alkaen Jugoslavian puoluejohtaja Josip Broz Titon kehittäneen…..

(lähde wikipedia)

Se oli lomakohde, jossa viihdyin parinkymmenen vuoden aikana aina reissukohtaisesti viikon tai kolme, vaihteli lomareissun pituuden mukaan.

Silloin, varsinkin Titon (kommunisti) aikana maassa vallitsi moitteeton järjestys, silmin havaittava rikollisuus oli uskomattoman vähäistä, kaupungeissakin.

Ihmisillä silloin oli vapaus matkustaa ulkomaille, mikäli rahavarat riittivät. Moni varttuneempi blogisti saattaa muistaa nämä jugot; Zastava-merkkiset Fiatin lisenssiautot. Jugoslaavit olivat suomalaiselle erittäin ystävällisiä, tulivat helposti juttusille, saksaa kun osasivat ja aina kun talosta yösijaa kysäisin maaseudulla liikkuessani; aina tarjottiin ja parasta. Siellä Jugoslavian vuoristoseuduilla olen elämäni parhaat ateriat nauttinut, eivät vaan oikein ymmärtäneet aina kun aamiaispöydässä tarjottiin snapsiksi sikäläistä luumuviinaa. Selitin moottoripyörääni viitaten ja vastaus; nietzewo.

Vain rajoilla törmäsin viranomaisiin ja silloinkaan ei motoristiin kiinnitetty huomiota, vain passi leimattiin.

Missä se kommunismi sitten ilmeni; sanoisin aivan rehellisesti, ei missään, ellei sitten sitä positiivista seikkaa lasketa, että niin kaupungeissa kuin maaseudullakin vallitsi siisteys, hyvä järjestys ja ihmisten selkeä rehellisyys ja yhteiskunnan sujuva toimivuus.

Salakuljetuskin tapahtui maasta poispäin, nimittäin länsimaisten savukkeiden salakuljetus Jugoslavian itä-rajan yli unkariin oli suosittu harrastus. Jugoslaviassa kun mm länsimaisia savukkeita myytiin kaupunkien kaupoissa yleisesti.

Edellä mainitut seikat selittänevät suhtautumistani kommunismiin myönteisessä mielessä. Kommunistimaa kun saattoi olla hyvinkin erilainen, verrattuna toiseen kommunistimaahan. Olen reissaillut Itä-Saksassakin.

Siis, kaikkien esitellessä kommunistimaita avauksissaan/kommenteissaan, soisi ainakin kerran vierailevan muutenkin kuin turistimatkalla kommunistimaaksi kutsutussa maassa; tosin Euroopan alueella tuskin kovinkaan mahdollista.

Jaa käyttäen:


15 Replies to “Entinen Jugoslavia; kommunistinen maa.”

 1. Olihan Jugoslavia poikkeuksellisen ”länsimielinen” maa sosialististen maiden joukossa, kuin myös oli Tsekkoslovakia joka sai siten kokea 1968-tapahtumat.

  Toki Titolla oli myös yhtäläisyyksiä muiden sosialistihallitsijoiden kanssa esim. oman elintasonsa ja tapojensa suhteen.

 2. Minulta jäi mainitsematta mm Titon suuri kansansuosio esim silloisen nuorison keskuudessa. Se oli käsinkosketeltavaa.
  Tito ei oikeastaan muiden kommunistimaiden tapaa harrastanut valtavia hallintopalatseja, vaan asui Belgradissa valtionpäämieheksi, aika kohtuulisessa asunnossa, joskin tietysti keskivertokansan olosuhteita loisteliaammin.

  1. Kunnon Kommari elää näin:

   https://www.verkkouutiset.fi/kim-jong-unin-salattu-varallisuus-jopa-45-miljardia-euroa/

   ”Nälkää näkevän maan diktaattori viettää hulppeaa luksuselämää.

   Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin hulppeaa elämäntyyliä on pitkään ihmetelty, varsinkin kun maa on asetettu tiukkojen pakotteiden kohteeksi ja kansa elää nälänhädän partaalla. International Business Timesin mukaan Kimin omaisuudeksi arvioitiin vuonna 2013 jopa 5 miljardia dollaria, eli lähes 4,5 miljardia euroa.

   Omaisuutta on tämän jälkeen todennäköisesti kertynyt lisää, mutta tarkkaa arviota on vaikea antaa.

   Kimin elämä ja omaisuus on yhä pitkälti hämärän peitossa, mutta hänen perheensä arvioidaan rikastuneen mm. huumeilla ja rahan väärennyksellä. Perheen omaisuus on talletettu lukuisille pankkitileille ympäri maailman.”

   Oikea Kommari osaa ottaa rahat kansan selkänahasta, Tito oli vellihousu joka eli omaa luksus elämää lännen ja idän välissä, se ei ollut Kommari laisinkaan.

  2. Hieman erilaistakin tietoa on:

   ”Tito’s lavish lifestyle

   President Tito maintained a lavish lifestyle. Besides the Summer Residence in Bled he stayed in Belgrade, capital of Yugoslavia in the official residence called Beli dvor and had a separate private house. In the Brijuni islands he had the State Summer Residence since 1949. The pavilion was designed by Joze Plecnik, one of the best Slovenian architects and included a zoo. Around 100 foreign heads of state visited Tito there and many film stars including: Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren, Carlo Ponti, Gina Lollobrigida. He loved hunting and he went often to a village Karađorđevo where he hunted with his diplomatic relations. He also hunted in the park surrounding Vila Bled. By 1974 the Yugoslav President had at his disposal 32 official residences, the yacht Galeb (“seagull”), a Boeing 727 as the presidential airplane and the Blue Train.”

   https://www.communications-unlimited.nl/vila-bled-hidden-pearl-of-president-titos-communist-president-of-yugoslavia/

   1. Aikas länsimaista ”hapatetta” tämä Tito harrasti, saiko kansa samanlaisia oikeuksia ja nautintoja, no ei tietenkään. Rahan ahne paskahan tämä äijä on ollut ja huomion kipeä ja kansa maksoi…kyllä tässä pikkasen kommunistin ainesta oli sittenkin… 🤣

   2. Totta kyllä mitä liitteesi mainitsee; niin Tito kuin muutkin aikalaisensa valtiojohtajat, aika ylellisesti elivät kansaan nähden. Olihan Titokin kohtalaisen julkisuudenkipeä ja keräili tuttavikseen aikansa jet-settiä.
    Kuitenkin Titon hallintakulttuuri oli melkoisen isällinen joskin tiukka, verrattuna moniin muihin kommunistijohtajiin. Nautti kyllä suurta kansansuosiota, sitä ei käy kieltäminen.

 3. Kehottaisin kaikkia kummunismin perään haikailevia muuttamaan oikeaan Kommunisti maahan Pohjois-Koreaan, he elää sitä työläisten unelmaa siellä parhaillaan. Joku Jugoslavia on esimerkki sekoituksesta länttä ja itää, se ei ollut edes kovin kommunistinen maa… Pohjola voisi hyvinkin rakastua Pohjois-Koreaan koska se on oikeasti Kommunistinen maa… Laita kortti sieltä sitten jos voit 🤣

 4. Periaatteessa kumpikaan kommenttisi ei liity avaukseen. Suosittelen sisälukutaitoa ja luetun ymmärtämistä.
  Kyse nimittäin ei ollut kommunismista, eikä muustakaan puoluesidonnaisuudesta vaan Jugoslaviasta, silloisesta kommunistisesta maasta ja sen hallinnosta ja yhteiskunnasta.
  Puoluepoliittinen aate ja tietyn politiikan nimissä hallinnointi lienevät kaksi hyvin eri asiaa.
  Tuskin olet Pohjois-Koreassa käynyt mutta sanoisin, jos negatiivista olisit halunnut, olisin suositellut Itä-Saksaa no, siitähän Sinä tuskin käytännön kokemuksena tiedät, mitä nyt googlesta haettua tietoa.

  No, tulihan tässä netin ääressä jo tuokio istuttuakin, pl, kahvin keitto, lehdenhaku ja kanojen ryynien laitto. Odottelen kun vähän taas lämpiää ja taas sinne ruohonleikkuuseen. Kalassa jo tuli tunteja sitten käytyä; hauki, pari pulskaa lahnaa. Siitä sitten eteenpäin taas ruoka-ainesta. Kyllä me suomalaiset olemme lähes itseoikeutettu kansa kun ruuan ainekset saa omista järvistä, villiyrttejä kasvaa ihan kotipihassa, sieniä, marjoja; valittakaa vielä ruuan kalleutta.

  Panin tämän lisukkeen loppukaneetiksi; tosin ei tämäkään avaukseen kuulu. Mainostinpahan meidän suomalaisten mahdollisuuksien aarrearkkua, niille, ketkä sen ymmärtävät.

  1. Niin, mutta minä olen tätä mieltä. Kommari touhu on ihan jäätävän typerää.

 5. Mistähän moiseen ajatusharhaan päädyit? Avauksessani kertoilin eräästä kommunistimaasta, en suinkaan ihannoiden vaan muihin kommunistimaihin vertaillen. Oletan Sinun olevan sisälukutaitoinen ja ehkä ymmärtävän lukemasi; huolimatta todennäköisistä värilaseistasi.
  Pohjois-Koreassa en ole koskaan käynyt, et Sinäkään, minä tuskin koskaan käynkään.
  Avauksessani kertoilin kokemuksiani ja niin olettaisin Sinunkin kertoilevan kokemusperäisesti, ei riitaa haastaen.

  Lisäänpä vielä senkin, en ole sitoutunut mihinkään poliittiseen puolueeseen, enkä siten ihaile mitään poliittista liikettä; ei kiinnosta.

  Sitävastoin suomalaisena en myöskään ihaile mitään muuta maata, Suomi on paras ja täällä olen elämääni tyytyväinen.

 6. Tuosta lauseesta nyt en osaa mitään sanoa muuta kuin, sitä en oikein ymmärrä noita sanamuotojasi. Kaiketi tarkoitit, että et ihaile kommunismia, no se on Sinun asiasi, minä en ihaile mitään poliittista liikettä kuten jo ehdin mainitakkin.

Kommentoi