Huippulaatuista valkosipulia.

 

Minäpä viime yönä kotiuduin jokakesäiseltä valkosipuliretkeltäni. 10 kg huippulaadukasta Peipsin – Jögevan valkosipulia. Sain siis tehdä mieleistäni lohikulibjakaa, ihan omalla reseptilläni ja siihen kuuluu mm reippaasti tuoretta valkosipulia.

Maksoi torilla 12€/kg, kun siis otin tutulta kauppiaaltani 10 kg, summaksi tytär sanoi 120€, jolloin paikalle riensi äiti ja korjasi summan 100€; ojentamalla tytärtään, tämä suomalainen on meille erittäin hyvä asiakas. Tytär nyökytteli.

Syyskuussa haen vielä viitisen kiloa lisää ja sitten pärjäänkin yli talven ja alkukesän.

Kuriositeettina, Suomeen tullessani, naispuolisen tullin ”syyttävä sormi” osoitti minua, sivuun, tarkastukseen. Minähän menin ja koirapartiokin tuli paikalle. Tullimies kysyi aluksi rekisteriotetta ja ajokorttia; sitten totesi, Kalle, perkele, etkös enää käy Somerniemellä. Vastasin siihen, että eikös 75v ole oikea aika siirtyä ”eläkkeelle”? Myönsi, kuitenkin kysäisi; etkös sitten enää tee mitään … hmm, myönsin kalastuksen ja totesin, eikös yli 60 v työelämää ole kohtuullisen paljon?

Minä sitten tuohon kysyin, mistäs Sinä minut tunnet? Toinen vain totesi, et varmaan minua tunnista mutta Sinut kyllä tunnen, meillä kun on kesämökki Somerniemellä. Siihen se tullitarkastus sitten loppuikin, muodon vuoksi aukaisi sivuoven ja totesi, täällä ei kyllä koira pärjää; se valkosipuli. Rupateltiin hetkinen ja kotimatkani jatkui.

Niin, toinhan minä muutaman pullon vallan mainiota Riga Blac Balsamiakin, jo 1700-luvulta lähtien Latviassa valmistettua yrttilikööriä. Nautin sen puhtaaseen veteen sekoitettuna, joten kaikki yrttien maut tuntuvat; mainio tuote ja alkuperäinen balttialainen tuote. Siinä kyllä Underbergit, munkkiliköörit, jne, ovat altavastaavia 3-0.

Liitän kuvan paistoksestani, kunhan valmistuu.

6 vastausta artikkeliin “Huippulaatuista valkosipulia.”

  1. Millä laivalla olit minä olin myös eilen Tallinnassa tosin vaan päivä risteilyn verran terv tepivaari

  2. Minä lähdin Tallinnasta 19.30 Tallinkin laivalla ja reissuni kesti pari päivää, yön olin Tallinnan Telliskiven asuntopaikassani.

  3. Usein on käynyt mielessä että koska Eestin laivalla ns törmäämme koska se ei ole lainkaan mahdotonta sen verran usein käymme kumpikin
    Ja tulemme varmuudella käymään terv tepivaari

  4. Valkosipuli on jumalten luomaa, ei sen herkullisuutta mikään muu selitä.

    Viron puolellakin on tullut sitä paljon syötyä ja ostettua, mutta siitä on jo vierähtänyt vuosia, kun nykyään ei vaan jaksa huvikseen matkustella, eikä mitään perusteltua syytä ole matkalle lähdölle ilmaantunut.

  5. Kyllä Mika, mainitsemani valkosipuli on ehdoton matkan syy.

    Ko valkosipulista kertonee sekin, että sitä saa vain n 2-3kk ja sitten se on loppu. Siis kannattaa omansa hakea, jos kustannustehokkuus täyttyy; minulla se täyttyy.

  6. Varsin mielenkiintoinen ilmiö samalla reissulla; Selverissä ei ollut, kuten toreilla, eestiläistä valkosipulia. Küüslauk/Hiina (kiina), hintaan 5.90€, ei muuten pahassa pulassakaan tulisi mieleenikään ostaa.
    No, tänään sitä sain taas maistella eestiläisen (valkosipuli) hapankorpun ja savujuuston ohella; mahtava makuelämys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *