Kala on kallista; onko?

Varsin usein kuulee väitteen, kala on kallista. Nyt puhun kalatiskistä ostettavasta kalasta. Kaiketi pitäisi muistaa seuraavia asioita; kalan keräily, lajittelu, koneperkaus, logistiikka, kylmäketju ja jälleenmyynti. Kaikista näistä kertyy kustannuksia.

Kun esim kirjolohen filehinta on siellä 16-19€/kg, vastaavasti alle jää oikeastaan sian ulkofile, sekin n 12-16€/kg. Molemmat ovat 100% hyödynnettäviä proteiinilähteitä, noin teknisesti. Vertaus naudan, härän, …/ulkofile; lähtee tuolta 25€/kg.

Kalan ravintoarvo, vrt naudan-, sian-, vastaaviin on

kalan hyväksi ylivoimainen.

Henkilökohtaisesti olen kotimaisen villikalan ehdoton puolestapuhuja. Se vain se kalastaja saa liian pienen osuuden hinnasta.

Villikalaa syön aina kun se on mahdollista, kasvatuskalaa ja viimeisenä tulee liha.

 

 

Jaa käyttäen:


9 Replies to “Kala on kallista; onko?”

 1. Pääosa lohikaloista ja näköjään jo siikakin on kassikalaa, mikä ei todellakaan vastaa villikalaa.
  Villi lohi on kiinteää, mutta kassikala höttöä.

 2. Juhak:lle sanoisin; et varmaan ymmärtänyt sitä, että kun kasvatuskalasta ja sen käytöstä puhuin; kyse on tilanteesta, että se on ainut vaihtoehto tällä hetkellä.

  Asiantuntevuuttasi en epäile, silti sanoisin; lienen villiä lohikalaa pyytänyt ja käyttänyt ehkä Sinua enemmän. Toisekseen täällä Tammelassa edelleenkin on saatavissa tammukkaa sekä puronieriää, molempia olen pyytänyt ja saanut.

  Kun kerroin valmistamastani kalasta; kyse oli ensisijaisesti kalan hinnasta jos tosin laadustakin. Kyllä se kasvatuskalakin tavikselle on kalaa ja se ”höttö” ei kalan valkuaispitoisuutta vähennä.
  Ymmärrän kyllä vuosien varrella kokemani kohdaltasi, meikäläistä kohtaan suhtautumisesi, siitä huolimatta, keskustellaan.

 3. Monen laista kalaa ja monen laista lihaa.
  Minäkin erotan muutaman kalalajin maun perusteella ja siihen tietämys päättyy.
  Lähikalaa suosin.

 4. Ei se kallista ole kala kun onkin täyttä tavaraa ainoastaan ruodot ja nahka jää monessa muussa kun menee n puolet roskiin terv tepivaari

 5. No ei se nahka meillä hukkaan mene tuo iraplikka pitää niistä mun vaan pitää ne paistaa pannulla rapeiksi komee rouskutus vaan kuuluu kun plikka vetelee
  On se kumma koira sillä on namia porkkana kalan nahka raaka peruna ja piimä
  Siksi en suolaa kovinkaan paljon mitään Voimme syödä samaa ruokaa molemmat terv tepivaari

 6. Tuo mainittiin, että kasvatuskala on höttöä. Kun kalatiskissä näet fileitä, oli sitten villikalaa tai kasvatuskalaa, kalan lihassyitä saattaa olla auki, siis kala on maannut siellä tiskissä liian kauan. Kun kala on tuoretta, kestää isokin file nostaa jopa keskeltä ilm an, että lihassyyt aukeavat, se on silloin tuoretta. Kalafileen myyntiaika muuten on 12 vrk. Aika pitkä.

 7. Tässä kokeilujeni tuloksena sanoisin; vaikkapa kirjolohen savustuksessa Santa Marian; BBQ American souse hickkory, aivan mahtava savustuskalan mauste, ei tarvitse muuta kuin hienoa merisuolaa lisäksi.
  Aamiaisleivän (vaimon tekemää) päällekkin sitä laitan ja lisäksi hieman tillisilppua.
  Savukalan kastikkeista ylivoimaisena pidän; kermaviiliä, Dijoun sinappia, ripaus sitruunaa, mustapippuria, tuoretillistä silppua. Mielestäni kalakastike ei tästä parane.

Kommentoi