Kesän sato talteen tehokkaasti.

 

 

Kesän sato saadaan talteen monellakin menetelmällä; suosin kuivausta; taloudellinen, energiaa säästävä, maut säilyttävä. Kun en vettä halua säilöä, pakastamista käytän vain ja ainoastaan muutaman viikon, korkeintaan kuukauden tarpeisiin, lähinnä kala.

Kuivata voi lähes kaikkea, yrttejä, marjoja, sieniä, kalaa, lihaakin, juureksia, … jne. Miedosti savustetut ja sitten kuivatut tomaatinsiivut ovat aivan yhtä hieno tuote kuin espanjalainen aurinkokuivattu tomaatti.

Laitteena käytän artikkelikuvassa esiintyvää viisihyllyistä Marlemin Orakasta, jo kauan käyttänyt. Meillä on niitä kaksi, siis kapasiteettia riittää.

Kuivurissa on 500W, potentiometrillä säädeltävä vastus ja tuuletin; pääsääntöisesti käytän n 1,0A:n tehoa.

Laite on näin pientalouteen vallan mainio ja rakenteeltaan hyvin yksinkertainen; lämpövastus, tuuletin, potentiometri. Hyllyt elintarvikealumiinia.

2 vastausta artikkeliin “Kesän sato talteen tehokkaasti.”

  1. Meillä kasvaa jo seuraava sato perunaa mökillä, jos ilmoja pitelee saadaan syksyn sato.

  2. Kun tuo viimeinen herkkutattierä huomenaamulla on kuiva; nyt riittää sieniä talveksi, toisaalta, paljonhan niitä meillä kuluukin.
    Suurin osa sienisaaliista on peräisin alle 200 m talostamme ja epäilemättä lisää tulee.
    Sienikausi ei ole läheskään lopuillaan mutta nyt sienet menevät suoraan ruuanlaittoon; lumiin astihan noita sieniä löytyy … joten…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *