Kommunismi/sosialismi.

Näilä sivustoilla vyörytellään massiivisesti kommunismin/sosialismin vastaisia mielipiteitä, täysin tyrmäten moiset aatteet.

Minäpä tuossa muutamin päivin lueskelin Vietnamin (sosialistinen kansantasavalta) historiaa ihan sieltä 111 eaa, ihan noin vaan mielenkiinnosta.

Kun ranskalaiset sotivat Indo-kiinan niemimaalla ja sen johdosta Vietnam jaettiin; pohjois-vietnam (kommunistinen), Etelä-vietnam (kuningasvalta), laos ja Kambotsha. Ranskalaiset siirtomaaherrat yksinkertaisesti ajettiin niemimaalta pois.

Sittemmin Pohjois-vietnam aloitti sodan eteläistä naapuriaan vastaan. Pohjoista tuki Neuvostoliitto ja eteläistä USA. 1973 sitten saatiin rauha aikaiseksi.

Vietnamin (sosialistinen kansantasavalta on yksi maailman lähes talousihmeistä. Nousi omin voimin siirtomaaherruudesta melkoiseksi ihmeeksi noin taloudellisesti ajatellen.

Minä kun, kuten kertonutkin olen, ihan tavallisen kansan piirissä kerännyt kokemuksia ns kommunistimaista. Pl Itä-saksa, ei siellä oikeastaan tavallisella kansalla isoja ongelmia ollut; teollisuus toimi, ruokaa ja ostokykyä kansalla aika mukavasti oli. Joistain maista, kuten esim Puola, Unkari, vanha Jugoslavia ja vanha Tsekkoslovakia; ulkomaille oli melko vapaa matkustaminen, jos rahaa vain oli.

Näitä tässä sitten mietiskelin ja mieleeni keräilin avauksia ja mielipiteitä näiltäkin sivustoilta. Tämmöisiä mietteitä Punaiselta Pohjolalta tänä aamuna.

31 Replies to “Kommunismi/sosialismi.”

 1. Voisin vain ehkä olettaa, että tälle avaukselle ei tulisi muita kuin ns tyrmääviä kommentteja ja ehkä sitten jossain määrin henkilökohtaisuuksiin meneviä. Saas nähdä tuleeko, vaiko ei.

 2. ”Hyvistä” esimerkeistä joita luettelit huolimatta kielteisyys kommunismia kohtaan syntynee näistä negatiivisista ilmentymistä maailmalla, etunenässä tietysti Lenin ja Mao.
  Puuttuu paljolti usko että kommunistisessa yhteiskunnassa valtaapitävien moraali ei rappeutuisi.

  1. Mutta entä kun erimieltä olevat on eräille ”natseja” ja äärioikeistoa vaikka kyseessä on kansallissosialimi 🤣, siinä se on soppa.

     1. Niin kauan, kun tällaiset ”Markot” hilluvat näillä palstoilla avauksissaan, kommentoimassa ja pilkkaamassa ihmisiä ja yhteiskunnan päättäjiä, koko blogiston arvonanto ei nouse.

       1. minähän olen se ”persu Marko” joka elää sinun kanssa olohuoneessa, juuri ”Tapion” kanssa kahvitellaan ,,,(naurun remakkaa,,,hah,hah,hah)

  2. Onhan se aivan totta. En nimittäin henkilökohtaisesti ihaile kommunismia/sosialismia; toinhan vain tuntojani vieraillessani ihan tavallisen kansan keskellä ja mielipiteitä vaihdellen.
   Sekatalous olisi minunkin ihanteeni; yrittäjyyden tukeminen, työntekijöiden eduista huolehtiminen, hyvä sosiaaliturva … yms.

   Niin ja tämä kommenttini oli Matin kommenttiin. Tältä osin kun tämä sivusto ei aina toimi.

 3. Onhan tuo Vietnam noussut köyhyydestä aikalailla. Mutta ihmisoikeuksien tila ei ole kovin hyvällä mallilla. Vaan pärjäähän siellä kun pitää turvan kiinni. Jos sattuu omaamaan kerettiläisiä ja harhaoppisia mielipiteitä.

  1. Niin…sinuakin täällä eräs väitää ”punaiseksi Pohjolaksi” ja minua ”persu Markoksi” ,tuskin kuulut Suomen Punaiseen Kaartini eli punaiset. Minä en ole edes PS puolueen jäsen.

   Tälläiset jotka väittää omiaan mm meidän taustoista yrittää vain katkaista meidän mielipiteet ja sananvapauden. Kyllähän erimieltä saa olla, mutta se tapa jolla toinen sen esittää…

 4. Kommunismi tai sosialismi ei taida onnistua enää täällä lännessä. Kun heti paukahtaa talouspakotteita ja raha&pääoma voi kadota ulkomaille parilla napinpainalluksella. Hyvänä esimerkkinä Venezuela. Sitä kokeilua ei kannattaisi jatkaa. Tai yleensä mitään kokeilua, jossa potilas meinaa kuolla nälkään.

 5. Persut on keskustapuolue. Natsit ja äärioikeisto on toisten vastakohtia. Oikeisto ei kannata sosialismia.

 6. Vaikka noissa aloituksessa mainituissa maissa olikin vapaampaa, se ei todellakaan johtunut kommunismista, vaan kansan johtajien neukkulan johdosta poikkeavasta ajattelutavasta.
  Kuten historia on osoittanut, kaikki vapaampi koitettiin tukahduttaa, mistä selkeinä esimerkkinä ovat Unkari ja Tsekkoslovakia.
  Samantapaista oli lähellä Puolassa, missä kuitenkin ajattelun vapaus voitti, kuten loppujen lopuksi neukkulassakin.
  Toistaiseksi kaikki kokeilut kommunismista/sosialismista ovat epäonnistuneet ja johtaneet massiivisiin verilöylyihin sekä taloudelliseen katastrofiin.
  Se, että noissakin maissa kasnalla oli jopa ”ostovoimaa”,, on kuitenkin kaukana siitä, mitä länsimaissa oli ja tavasran laatu oli sutta ja sekundaa mnonessa mielessä.

  1. Voisikohan vielä asenteellisemmin ehkä kirjoittaa? Mikä lie aate mutta kommunismi/sosialismi ei vaan sovi vaikka mitään kokemuspohjaista ei olisikaan. Ne värilasit, minkä väriset sitten lienevätkään.
   Muuten Juhak; oletkos koskaan mainitsemissani maissa edes seuramatkalla käynyt. Minä olen melko pitkäänkin oleskellut.

   1. Et viitsisi aliarvioida toisten kokemusta tuolla tavalla oletellen, kun et todellakaan tiedä.
    Itäblokin puolella eri maissa olen parisenkymmentä kertaa käynyt niin työ- kuin huvimatkoilla ennen 70-luvulta alkaen neukkulan sortumista ja jokusen kerran sen jälkeenkin.
    Sinä voit vapaasti kehuskella ”tietämykselläsi”, mutta voisit pitää arvailusi omana tietonasi.

    1. Jos henkilöllä on kivikova asenne + betoniin valetut periaatteet + poliittiset värilasit; ei matkailukaan pysty avartamaan mielikuvia, vain lompakkoa.
     Näitä asenteellisia kyllä riittää ihan näillekkin sivustoille.
     Kommentointini lienee turhaa, vaan kun kuitenkin on oma avaukseni, edes yritän.

     1. Sanoisin, että kuvasit Pohjola itseäsi aika hyvin, koska olet jyrkästi sitä mieltä, että tiedät asiat muita paremmin.
      En väittänyt, ettei siellä mitään osattu, vaan esitin sen tyypillisen tuotelaadun, mitä siellä kaupoissa pääosin kansalaisille myytiin.
      Olihan neukkulassakin huipputekniikkaa – sota- ja avaruusjuttuihin, mutta ei kansalaisille.

      1. On toki myös myönnettävä, että siellä sai loistavaa ruokaakin, kun oli sen ylemmän luokan sakin kanssa liikkeellä ja joissakin maissa olut oli loistavaa.

      2. Mihinkähän juhak perustuneekaan väitteesi, että tietäisin muita paremmin? Olen ainoastaan kertoillut aivan henkilökohtaisia kokemuksiani; ei se mielestäni osoita, että tietäisin muita paremmin.

       Nyt tämä sitten loppuu tähän, voit jäädä esittelemään ajatuksiasi muille.

 7. Kuinkahan tuo Kiinan BKT on USAsta seuraava tai kolmas. Noista maista saa ostaa vallan hyvin myös länsimaisia tuotteita eikä ”sutta ja sekundaa”.

  1. Kiina ja kommunismi on jotain muuta – parhaimmillaan/pahimmillaan kivikovaa kapitalismia.
   Edelleen Kiinan tuotanto on aivan muuta kuin kommunistimaiden surkea roska.
   Kiina on ”kopioinut” krääsän tuotannon lisäksi ihan kapitalistisin perustein korkean teknologian tuotannon pärjätäkseen bisneksessä.
   Tätä eivät nuo entiset kommunistimaat osanneet eikä osaa Venetsuelan kommarijohtokaan, joka tuhosi toimivan talouden ideologiallaan nimittämällä toimivien yhtiöiden johtoon kyvyttömiä puoluepellejä.

   1. … Tätä eivät nuo entiset kommunistimaat osanneet eikä osaa ….
    juhak.
    Aikamoista aliarviointia. Unkari, Tsekkoslovakia (nyk Tsekin tasavalta), ent Neuvostoliitto; valmistivat ja valmistavat, erittäin hyviä esim metsästys- ja urheiluaseita. Käyttökokemustakin on. Ent Jugoslavia valmisti lisenssillä mm länsimaisia autoja, puolalainen telakkateollisuus, jne.
    Eiköhän tuossa jo osaamisesta jonkin verran esimerkkejä liene.

    1. Silloinen Itä-Saksa ia Tsekkoslovakia olivat erittäin edistyksellisiä pystypianojen valmistajia merkkinä mm. Rönish, Zimmermann, Weinbach, Röshler jne. Olen niitä kaikkia soittanut ja myynytkin omastani sekä myös F- musiikkiliikkeestäni.
     Se työn taito ei ole periytynyt. Nyt niitä Itäpuolen arvopianoja myydään 100 €:n hintaan. Kun äänentoistoltaan ja kosketukseltaan onnettomat sähköiset digitaalisoittimet ovat korvanneet markkinat.

     Sitä puutyön, materiaalien metalleineen yhteensovittamista ei kohta osaa kukaan muu paitsi amerikkalainen Steinbach &Sons.

     http://pianonvirittajat.net/pianomerkkeja.php

     Kommunistiaikona, venäläisten työn laatu oli sitä ja tätä huolimatta siitä, että perinteiset Pietarilaiset musiikkipiirit baletteineen ja koulutuksineen ovat maailman huippuluokkaa tänäänkin. Tunnen asiat tältä alueelta perin juurin.

     1. Tuota musiikkipuolta en tunne enkä tiedä. Asepuolta tunnen melkoisestikkin; katsokaahan uutiskuvia, AK-47 versioineen ovat maailman yleisimpiä tappokoneita. Neuvostoliittolaista kovakromausta esim suomalaiset eivät koskaan pystyneet valmistamaan; ihan sieltä rk-62 lähtien. Hilseili pois.

      Tsekkiläiset aseet tänäkin päivänä ovat maailman huippua, Tozin vapaapistoolilla ammuin vuosia ja tyytyväinen olin.

 8. Kyllä se Kiina tavallaan on kommunismin nimeä väärinkäyttävä autoritaarinen kapitalistivaltio. Pohjois-Korealla ei taas ole mitään tekemistä Karl Marxin kommunismin kanssa. Siellä jyllää joku jucheaate.

 9. Eiköhän se Kiinan kommunismi olekin tyyliin Mao Zedong. Pieni Punainen Kirja oli ohjenuorana silloin. Tiedä häntä mitä se on nykyään, onko jälkeäkään Maon opeista.

Kommentoi