Luontaista oppimista.

Tänä aamuna haukka sitten sai saaliiksi nuoren tirpan, jäi neljä.

Arvasin heti kun kaikki kanat olivat piilossa ja harakan räkätys kuului.

No, sitten huomasin neljä tirppaa ahtautuneena pieneen koloon; ”ilmasuojaan”.

Kun harakat hiljenivät, laitoin tirpoille + muille evästä saunan terassin eteen; vakiopaikalle.

Hakivat sekaleivän palasen kukin mutta menivät terassille syömään. No, yksi meni hakemaan apetta lisää, samalla kuului harakan räkätys; salamana tirppa lennähti terassille turvaan.

Nyt minulla on ”tositeeveessäni” sitten ohjelma, selviytyjät.

Sanokaas vielä, että harakka olisi riesa.

7 vastausta artikkeliin “Luontaista oppimista.”

  1. Eläimillä on vaisto, kanoillakin. Taannoin mökillä ihmeteltiin kun kaverini kaksi perhoskoiraa ei suostunut tulemaan mökistä ulos. Syy selvisi, tontttimme rajoilla oli käynyt iso susilauma.

  2. Niin, Timo, sanoisin, että noihin maatiaiskanoihin on rakentunut vuosituhansien aikana käyttäytymismalli. Kanahan kuuluu saaliseläimiin ja niiden tulee selviytyä erilaisin käyttäytymismalleihin tukeutuen, että suku jatkuisi.

  3. Meillä aikanaan olivat kanat talouspihalla ihan vapaana kesäisin. Niitä oli muutama kymmenen aikuisia kanoja, en muista tarkalleen. Kerran sieltä sitten kuului melkoinen kirkuminen, menin katsomaan niin kanahaukkahan siellä yritti kiskoa kanaa. Oli vaan niin painava aikuinen kana, että ei haukka päässyt lentoon ja jäi itse uhrilksi. Minä sain hoideltua sen haukan ihan vaan kapulalla, mikä ensimmäiseksi käteen sattui. Vieläkin se haukka istuu meidän kaapin päällä.

  4. Meillähän periaatteessa ei kanahaukoista juurikaan riesaa ole, paitsi syksyiset etelään muuttavat nuoret ja keväällä reviiriään etsivät samoin.
    Kanahaukkaa en vihaa; ruokaansa sekin vain metsästää.
    Kuitenkin ihailuni kohde edelleenkin on noiden pikkutirppojen lähes alkukantainen suojautuminen haukalta.

  5. Se on muuten Niilo hiukan vaikeata kun meillä ei ole kanatarhaakaan, meillä kun on niitä oikeita vapaita kanoja, elelevät tuossa pihalla, vain yöksi kanalan ovet suljetaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *