Naakka; haittako.

Naakka on nykyisellään monien mielestä ”haittaeläin”, poistettiin rauhoituskin.

Henkilökohtaisesti en ymmärrä mutta minähän olen vain minä.

Monienkin pitäisi tutustua Konzrad Z Lorenzin teksteihin; esim naakasta, ”vuodesta vuoteen ne palaavat”.

Meille ilmestyi vuosi sitten yksi naakka tuonne pihan lounaspöytään. Yksin vieraili läpi vuoden.

Nyt tänä keväänä ruokailemassa käy jo kolme naakkaa.

Eroaa harakasta, variksesta ja korpista; kaikkia tästä ikkunastani näkee. Korpit ja varikset pysyttelevät loitommalla tuolla pihakuusien latvustoissa, harakat varovaisesti käyvät syömässä.

Naakka sitä vastoin, ruokapaikaltaan poistuu korkeintaan tuonne saunan katolle ja palaa.

Meillä savupiiput ovat verkotettuja, siis ei naakka pääse pesimään. Sitä vastoin tänä keväänä näyttäisi, että ainakin yhdessä pöllöpöntössä   pesii naakka; saas nähdä?

7 Replies to “Naakka; haittako.”

 1. No ei se minusta ole haittalintu mutta onneksi tuo kirkko on aika kaukana sillä alueella ne saattaa hyvinkin olla jopa haitta terv tepivaari

 2. Naakka on haitta ainakin siinä vaiheessa, kun ne ovat suurissa laumoissa varsinkin noilla karjatiloilla. Kyllä ne tekevät todellista pahaa silloin, rikkovat heinäpaalien muovit ja tahrivat paikat. Niitä on pahimmillaan kymmeniä samoissa parvissa, eikä niitä estä mikään monista keinoista huolimatta.

  Mitä minä olen kuunnellut noita tilojen isäntiä, niin naakka on todellinen haittaeläin. Tuskin yksittäinen, pihalle eksynyt lintu haittaakaan mitään.

 3. Mielenkiintoista sinällään kun tuonne Mustialaan mennään, siellä on naakkoja paljonkin. Suotuisat pesintäolot lisäävät naakkojen määrää (kirkot, vanhat kivirakenteiset maatalousrakennukset … jne.
  Sitten nämä viimevuosien ”traktorin munat”, ne eivät yksin naakkojen mielenkiinnon kohde liene, niitähän rikkovat hirvieläimet, karhut … jne. Niistähän on nykyisin tehty villieläimille ateriointipaikka.

 4. Valitettavasti naakka on laumoina riesa paitsi heinäpaalien tuhoajana myös rakentamalla pesiä hormeihin ja muihin haitallisiin paikkoihin sekä sotkemalla sonnallaan paikat..
  Ennen ne pysyivät poissa, kun jonkun ampui, mutta nykyään sitäkään ei voi taajamissa tehdä.

  1. Mistähän sitten johtuneekaan, että naakkaa ei Suomen suurimmassa ”vilja-aitassa” Varsinais-Suomessa 60-luvulla koettu ongelmaksi? Siellä nimittäin naakkoja ja mustavariksia riitti ja riittää nykypäivinkin.

 5. Täällä liikkuu paljon naakkoja pihamailla. Eikä täällä ole etanoista riesaa niin kuin Länsi-Tampereella kuuluu olevan. Siksi pidän mahdollisena, että etanat kuuluisivat naakkojen ruokalistalle.

Kommentoi