Savustusta ja kylmäsavustusta.

Sanotaan, että savustus ei ole hätähousun hommaa; toisaalta taas kylmäsavustus improvisoiduin laittein, se lähentelee jo filosofiaa.

Kuitenkin välimaastosta löytyy, ei nyt pikaratkaisuja mutta savustajan itsensä tekemän työn määrää vähentävää. Kylmäsavustus kestää (ei kuten teollisuudessa, 4-5tuntia), noin 12-18 tuntia. On siinä sitten savustaja kovilla kun joutuu parin tunnin välein heräämään yöaikaan ja lisäämään polttotarpeita.

Minä, laiskana miehenä, hain sen helpomman systeemin; savunkehitin (palaa kertalatauksella n 6 tuntia). Laittelin näin aluksi n 3m pitkän metallisen taipuisan letkun, välijäähdyttimeksi, tavoitteena kesäkuumallakin pystyä kylmäsavustamaan.

Vasta äsken sain laitteiston tulille mutta hyvältä näyttää. Saas nähdä, iltakahdeksan aikaan sitten totuus kaikessaan valkenee.

Artikkelikuvassa näkyy savunkehitin ja sen vieressä puhallin, jolla saadaan säädettyä (potentiometri )painetta itse savustimessa.

5 Replies to “Savustusta ja kylmäsavustusta.”

 1. Olen ikuinen kokeilija, mitä kalanjalostukseen tulee.
  Tämä nykyinen viritelmäni, omasta mielestäni oikeastaan lähentelee ihannettani.
  Kylmäsavukala; ah mikä herrkku.
  Kylmäsavulihakin; kyllä kelpaa. Mutta se kala, siihen olen ollut koukussa varmaan yli 60 vuotta.
  Muuten tuo tilaamani savunkehitin ei ollutkaan täydellinen; se savusylinteriin tullut liitin siis siihen liitettävä letku kuumeni ja suli. Otin 20cm kosankaasuletkua ja se siihen väliin, johan pelitti.

 2. Tarkistinpahan tässä 8 tunnin jälkeen kaapin sisälämpötilan (helppoa kaapin digitaalisesta mittarista), se oli 7,5, siis aivan ideaali. Yleensä kylmäsavustuksessa tuo lämpötila nousee liian korkeaksi, maksimi tulisi olla alle 20 astetta ja aina parempi, mitä alhaisempi. En muuten malttanut olla sipaisematta kalasta pienen siivun, suolaisuuden ja maun tarkistamiseksi.
  Uskomattoman herkullista näin puolivälissä savustusta ja suolakin, vaikka oli umpisuolauksessa liki 12 tuntia, se oli justiinsa nappiin.
  Sinne jäivät riippumaan fileet vielä toviksi aikaa, ajastin katkaisee virrat 21.00.
  Aamulla sitten arvostellaan lopputulon; ennuste näyttäisi positiivista.
  Näin siis toimii laiskan miehen kylmäsavustus.

 3. Tulihan se kylmäsavukala sitten valmiiksi. Paljon olen kylmäsavustanut vaan en ole koskaan näin herkullista kalaa saanut aikaiseksi. 14 tuntia oli uunissa, lämpötilan maximi oli + 8 astetta. Ennen savustusta umpisuolasin kalaa 12 tuntia.
  Kelpaa sitä sitten sipaista voileivän päällekkin
  Valmistuskustannukset ovat muuten edulliset; savunkehitin 4W, 2 ltr savustuspurua, siinä valmistuskustannukset. Kalan tietenkin jouduin, valitettavasti, ostamaan, vielä tällä kertaa, filehinta 22€/kg.

  1. Vieläkö laite toimii? Porailitko mitään reikiä jääkaappiin lähinnä miten työntää savua jos ei ole ns. Poistoa? Itse tilasin kyseisen laitteen niin sillä utelen… Kuvia jos pystyisit laittamaan systeemistä? – Mikko

Kommentoi