Tengrismi.

Joitain aikoja sitten luin mongolien varhaista (Tsingis Khan) historiaa käsittelevän kirjasarjan. Siellä tuohon mongolien uskontoonkin paneuduttiin melko perusteellisesti. Tengrismi (alkaen n 300 eaa); taas kerran uskonto, joka perustuu kyllä shamanismiin mutta myöskin sillä on hyvin samanlaisia piirteitä kuin balttien ja skandinaavien muinaisuskolla, kristinuskolla, islamilla ja monella, monella muulla uskonnolla. Mm luomiskertomus.

Tuosta  tengrismistä oli kiinnostavaa lueskella tuolta netistä, siitä löytyy paljonkin materiaalia.

Tengrisminhän sittemmin hävittivät turkkilaiset (ottomaanit) ja islam.

 

3 Replies to “Tengrismi.”

 1. Urantia -kirja kertoo, kuinka henkilö, jolla ei ollut isää eikä äitiä, Melkisedek, ilmaantui maan kamaralle ja perusti Salemin ”seurakunnan” ehkä johonkin nykyisen Jerusalemin tienoille.

  Abraham joutui vaelluksellaan tekemisiin tämän Melkisedekin kanssa. Näistä tapaamisista on Raamatussa kertomuksia.

  Abrahamin aikoina Melkisedek jätti lihallisen olomuotonsa ja poistui. Salemin seurakunta hajaantui levittämään Melkisedekin antamaa opastusta. Lähetyssaarnaajien kerrotaan edenneen Kiinan saakka. Heitä saattoi tulla tänne Pohjankin perille.

  Salemin opetukset muuntuivat aikojen kuluessa eri tavoin eri puolilla Urantiaa eli Tellusta eli Maata. Mutta yhtäläisyyksiä on eri puolilla Tellusta silti havaittavissa.

  —————————-

  Melkisedekin hahmo on kiehtonut Raamatun tutkijoita. Jotkut ovat arvelleet, että hän olisi ollut esimerkiksi Jeesuksen aikaisempi inkarnaatio. Urantia-kirjan mukaan Melkisedek kuului omaan taivaallisten olentojen luokkaansa. Urantia kertoo edelleen, että tämä Melkisedek olisi noin kaksi vuosituhatta sitten asetettu ottamaan Telluksen hengellinen huolto asiakseen, koska Luciferin vastaavat alipäälliköt olivat saattaneet Telluksen asiat retuperälle.

  Itse arvelisin, että vastuutaan tuntevat taivaalliset hahmot ottavat hyvin varoen kontakteja ihmisiin, koska kontaktit eivät ole osoittautuneet välttämättä kovinkaan terveellisiksi kontaktihenkilöille. Eli valmiuksia puuttuu sellaiseen seurusteluun.

  Että tämmöistä.

  Pannaanpa hiukan kaunista mongolialaista perinnemusiikkia:

 2. Kaikkea sitä netistä löytyy. Muuten kuvan omistusoikeus kuuluisi julkaista kuvan mukana.

  En julistaudu mitenkään ”kurkkulaulun” ihailijaksi mutta morin huurilla soitettu musiikki on kiehtovaa.

Kommentoi