Terävä veitsi.

Luin tänään uutisen keittiöveitsistä, että japanilaisella veitsellä pystyy viiltämään sanomalehtipaperiakin (pehmeää ja huokoista), jos veitsi on terävä (kokeilin, pureva tässä ei toiminut, se repii paperia).

Kokeillahan piti, koska itsekkin epäilin.

Näin siinä sitten kävi.

Kaikki epäilijät kokeilkoot, normi tulostinpaperiin leikkaa purevakin.

Muuten selvittelin noita veitsenteroituspalveluja; niitähän löytyy ihan pikkupaikkakuntia myöten. Hintahaitari veitsen kunnosta riippuen 10€ ylöspäin.

Artikkelikuvassa muuten leikkaaja on vaimoni; ei kovinkaan harjaantunut veitsenkäsittelijä ja otekkin veitsestä ei oikein oikeaoppinen veitsen hallittavuuden kannalta.

10 vastausta artikkeliin “Terävä veitsi.”

  1. Jotkut, tottakai, ehkä ajattelevat; aina se niistä veitsistä kirjoittelee mutta, vanha sanonta: Ken härjillä ajaa se härjistä puhuu.
    Teräaseet, puukot ja miekat ovat ainaisen mielenkiintoni kohteita, siis teräaseiden metallurgia, Wanhalla, perinteisellä tavalla taotut puukot, veitset … yms.
    Omalta kohdaltani erityisesti olen koettanut harjaantua erilaisten terätyökalujen (ei tappamistarkoitukseen tarkoitetut), huoltoon ja kunnostukseen. Uskotaa tai älkää, esim veitsien osalta tämä; käytä ja osta uusi. Järjetön kehityssuunta. Se on kovin vähän järkevä. Tietysti, ihminen jolla on paljon rahaa, tekee miten häntä miellyttää.

    Mielestäni ihmisellä pitäisi olla ainakin yksi alue, jossa haluaa kehittyä ja onnistuminen tuottaa suuren tyytyväisyyden.

    Siis, kaiken uhallakin avaan ja kommentoin mielelläni esim käyttöveitsien osalta blogia; vaan nyt näyttäisi olevan esillä kaksi ryhmää, joskin pieniä; politiikka, sota, sitten kaikkeen kriittisesti suhtautuvat.

    Saas nähdä tämän blogisivuston tulevaisuus; ei erityisen auvoiselta näytä.

  2. Japseilla kokemusta teroitushommista, harakiria millään siwasta haetulla moralla tehdä, ainakaan naama näkkärillä.

  3. Eilisiltana tuli telkkarista kertomus ammattisepästä, joka teki ainakin siinä Bowie veitsiä. Seppä teki ne täysin käsityönä ilman mitään koneita, tai muita teollisia vehkeitä. Veitset olivat todella upeita ja varmasti kalliita. Äsken tutkin piruuttani netistä Bowie veitset matksavat halvimmillaan 150- 350 euroa. Ylärajaa ei tunnu olevan, kun löysin ainakin yhden yli 1000 euroa maksavan.

    1. Pentti; bowie-veitsi on USA:ssa kulttiesine, kuin Suomessa Tommi-puukko, paitsi, että Tommi on Suomessa huippuluokan käyttöesine.

  4. Jo 70-luvulla markkinoilla liikkui vantaalaisperhe, jotka myivät veitsenteroittimia. Leikkasivat paperia juuri noin, mutta sitten yksi esittelijä teki saman vahingossa veitsen hamarapuolella ja leikkasi samoin kuin terävä. Lienee tekniikkakysymys.

  5. Olisin Heikki eri mieltä. Vaimoni ei kyllä mitään veitsitekniikkaa hallitse ja tuo hamarapuolella leikkaaminen saattanee ehkä olla 2-puolisesti teroitetulla veitsellä mahdollinen mutta ei 70-luvulla markkinoilla sellaisia veitsiä myyty.

    Haluaisinpa kyllä nähdä tyypin, joka veitsen hamarapuolella leikkaa ko tavalla paperia. En edes usko sellaiseen tekniikkaan, varsinkaan kun se ei sanomalehden osalta toimi edes purevallakaan terällä.

    Kaikenlaisia huhuja sitä liikkuukin. Nämä jutut ovat juttuja; olen siksi monia vuosia metallurgiaan tutustunut, sekä luonnollisesti myös teroitustekniikkaan ja eri tavoin teroitettujen veitsien ominaisuuksiin. Tässä asiassa netistä löytyy kasapäin tietoa, metalliseoksien ominaisuuksista, teroitustavoista, erilaisten terien ominaisuuksista jne.

    Mora puukko aikoinaan sitkeän ytimensä vuoksi kelpasi jopa meltoraudan katkaisuun ja senkin jälkeen oli helposti ja nopeasti teroitettavissa.

    Kuten jo mainitsinkin; kokeilkaa omalla veitsellänne leikata pystysuoraa sanomalehteä; jos onnistuu, mitään erityistä tekniikkaa siinä ei todellakaan ole, veitsen terä on terävä, vaikkakaan ei ehkä niinkään laadukas. Laadun ratkaisee käytössä terävänä pysyminen.

      1. Sanoisin Heikki, että ns teroituslaitteita myyjä jos väittää, että niillä saadaan huipputerävä terä; on jo moneen kertaan torpattu veitsiä käsittelevillä sivustoilla.

        En erityisesti puutu ”näkemääsi” vaan vahvasti väitän sen olevan …?

        Tuossa esittelytilaisuudessa lienee melko helppoa kääntää selkä aivan hetkeksi katsojille ja sanoa; tein tämän hamaralla ja melko helposti tuo mennee; vaan miksi?

        Tulee mieleeni haminalainen ihmeliiman myyjä, pienessä pöydässään esitteli liimaa. Katkaisi letkun ja liimasi. Sitten antoi ”asiakkaiden” kokeilla liiman pitävyyttä; nyökyttelivät ja ostivat.

        Kalevi, entinen kollegani tienasi tällä saksalaisella ”liimalla” omaisuuden kunnes sydäninfarkti vei.

        Muistan erään kerran kun Kalevi ”liimasi” kaksi polykarbonaattilevyn palaa ristikkäin, eivät irronneet. Sitten pari ”pikkukersaa” menivät Kalevin taakse, ottivat levyt ja irroittivat vetämällä levyjä samansuuntaisesti, irtosi.

  6. Pentti tuosta Bowie-veitsestä, eräs legenda kertoo, että se oli tehty alunperin katkenneesta miekasta. Tosiasia kyllä on, että mm USA:ssa on osattu tehdä laatuveitsiä jo vuosisatoja, kuuluvat samaan kategoriaan kuin nepalilainen kughri, japanilainen katana ja tanto, suomalaiset huippuseppien takomat veitset ja puukot. Bowie vain eroaa siinä, että se ei ole oikeastaan veitsi, eikä puukko; astalo, sanoisin.

  7. Mitäpä tuosta väittelemään; halukkaat kokeilkaa parhaalla veitsellänne leikata kuvanmukaisesti siivuja sanomalehdestä. Älkää kuitenkaan leikatko tämänaamuisesta lehdestä, ettei perhesopu rikkoonnu.

    Niin muuten yhdellä viillolla sahaamalla ei oikein onnistu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *