Tulentekoväline.

Siitä on aikaa kun tulet tehtiin taulalla ja piikivellä. Itsekkin olen kyllä kokeilujen vuoksi tehnyt tulia  mm hankausmenetelmin, taulaakin olen valmistanut.

Toissa päivänä paikallisessa Hurrikaanissa bongasin sytyttimen; plasmasytytin, Ladattava, plasmasytytin synnyttää kärkiensä väliin ”hehkuvan langan”, sillä syttyy, paperi, tuohi…yms  syttytarpeet.

Katsotaan nyt miten toimii.

6 vastausta artikkeliin “Tulentekoväline.”

  1. Itse käytän kesämökillä grillipuiden sytytykseen ja takan sytytykseen sytytyspaloja. Ne on halpoja kaupassa.

  2. On se niin fiksu ja yksinkertainen laite, myöskin säänkestävä. Ulkona tulenteossa on etua tästä n 10 cm varresta, saa tulen syttyjen alta sytytettyä.
    Perinteisen sytyttimen tuli pyrkii ylöspäin, plasmassa ei asennolla ole väliä.

  3. Yksi tulitikku ! Meitä oli intissä talvijotoksella joukkueellinen Etelä-Suomalaisia nuoria mieliä paitsi yksi Sallasta. Työnjako oli jo aikaisemmin selvinnyt. Me kaivoimme lumet pois maahan saakka ja keräsimme kuivia oksia lähistöltä. Sallan kaveri lähti tarpomaan hankeen ison leukkunsa kanssa ja toi kohta tervaksen palasia pienen kasan- tuoksui upeasti vahvalle tervalle. Hän veisteli niistä lastuisia tikkusia ja asetteli ne alle ja kuivat oksat kekoon päälle. Yksi raapaisu ja tuli loimusi kohta komeasti. Luonto opettaa !

  4. Minulla oli aina rekikoirareissulla seuraavanlainen tulenteko-ohjelma; tervassyttyjä varten minulla oli pieni kannonpala rekipussissa, tulipuut kun kerättiin, vulin sytyt ja aloin sytyttelemään. Tulitikkurasiassani oli vain kaksi tikkua mutta kämmeneni sisällä pala kuivaspriitä. Avasin tikkurasian niin, että turistit siinä lähellä näkivät tulitikkumäärän. Raapaisin tikun ja samalla tipautin spriipalan syttyjen sekaan ja tikkun perään; nopeasti lisäsytyt päälle ja kas, tuli syttyi. Ohjelmanumero turisteille.

    Aiemmin olen kertoillut kuinka jäisestä koivusta tehdään tulet ja ilman tervaksiakin. Ei siihen lapinmiestä tarvita, riittävän usein kun tulet teet, alat oppia … ehkä.

    Vanhemmiten olen oppinut ja itseni opettanut siihen, ettei mitään järkeä ole tehdä kaikkea vaikeimman kautta. Esimerkkinä tämä plasmasytytin. Päivittäin kun tulet joudun tekemään, kesälläkin.

Kommentoi