Suomen Lapissa käytiin 1954 ilmataistelu josta vaiettiin.

Kotisohvahistorioitsija tässä hyvää huomenta! Osui mielenkiintoinen juttu eteen kun katselin tarinoita 50-luvulta. Suomen ilmatilassa käytiin 1954 ilmataistelu Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä ja kyseessä ei ollut mikään pieni kahakka vaan oikea ilmataistelu.

Vastakkain oli Yhdysvaltojen vakoilukoneeksi muutettu B-47 Stratojet ja liuta Mig-17 hävittäjiä.

Aiheeseen liittyvä kuva

Kuvahaun tulos haulle mig-17

Tässä lisää ja linkki koko tarinaan, olisi ihan elokuvan ainekset tässä….soitto Renny Harlinille…?

”Toukokuun kahdeksantena 1954 kolme Yhdysvaltain ilmavoimien tiedustelukonetta lensi Iso-Britanniasta Jäämerelle. Suunnitelman mukaisesti kaksi kääntyi takaisin 150 kilometrin päässä Murmanskista, mutta yksi jatkoi Neuvostoliiton ilmatilaan valokuvaamaan Kuolan alueen sotilaslentokenttiä. Tiedustelukoneet olivat B-47 Stratojet -pommikoneista muunnettuja RB-47E-malleja, joissa oli ilmakuvauskamerat. Stratojet oli ydinpommien kuljettamiseen suunniteltu strateginen pommikone, joka pystyi lentämään ilman välitankkausta noin 7500 km nopeudella 900 km/h.

Yksi RB-47E ehti valokuvata Neuvostoliiton sotilaslentokenttiä tunnin ajan, ennen kuin se sai Arkangelin yläpuolella seurakseen kolme neuvostoliittolaista MiG-17-hävittäjää, jotka olivat hiukan nopeampia kuin amerikkalainen pommikone. Stratojetin suunta oli reitin tässä vaiheessa lounaaseen, nokka kohti Suomen Lappia.

Neuvostohävittäjien ilmaantuminen oli Stratojetin miehistölle yllätys, koska aiempien tietojen mukaan alueella oli vain hitaampia MiG-15-hävittäjiä, joista ei olisi ollut vaaraa tiedustelukoneelle. Yllätys oli myös, että MiGit avasivat tulen. Stratojetin lentäjä ohjasi koneen syöksyyn 12 km korkeudesta päästäkseen vihollisista eroon. Stratojetin peräpäässä oli konetykki, jonka olemassaolo haittasi MiG-lentäjiä, vaikka se menikin jumiin jo ensimmäisten laukausten jälkeen. Neuvostopilotit pysyttelivät poissa ampumalinjalta, koska eivät tienneet aseen olevan jumissa. Lisää MiGejä ilmaantui vakoilukoneen seuraksi, ensin kuusi ja hetken päästä vielä kuusi MiG-17:a lisää.

Amerikkalaiskone pakeni Sallan kohdalta Suomen ilmatilaan, mutta neuvostohävittäjät seurasivat perässä. Ne kääntyivät takaisin vasta Ruotsin alueella, jolloin RB-47E pääsi turvaan Norjan puolelle, muutamalla ylimääräisellä reiällä varustettuna. Norjan länsipuolella suoritetun ilmatankkauksen jälkeen se lensi takaisin Iso-Britanniaan. ”

Lähde:

Suomen Lapissa käytiin ilmataistelu vuonna 1954

 

Jaa käyttäen:


10 Replies to “Suomen Lapissa käytiin 1954 ilmataistelu josta vaiettiin.”

 1. Taisipa porukka olla juuri tämä : 802d Air Division, lennot toteutettiin Englannin kentiltä vuosina 1952-1960, oli osa 7th Air Divisionia. Kalustona oli Boeing B-29 Superfortress, Boeing KC-Stratotanker ja Boeing B-47 ja tästä muokatut omat mallit mm pelkkiin kuvauksiin ja tiedusteluun.

  1. Miksi asiasta vaietaan edelleen… se on outoa. Tarina silti aikas magee, kuin parasta elokuvaa katsoisi konsanaan.

 2. Missäköhän Suomen hävittäjät olivat, kun ilmatilaa ”pikkuisen” loukattiin?

  1. Ei jollain Mersulla ja Vampirella mitään tehnyt, varsinkin kun ei niitä ollut tuohon aikaan lappiin tarjota…ilmakollako olisi noita alasammuttu noista korkeuksista ja noilla nopeuksilla…???

 3. Kotisohvasotahistorioitsija tässä jälleen, on se helppoo tämä historian käsittely. Pitäisikö tuokin tarina esittää omana ja alkamaan sitten bannaamaan sakkia joka on erimieltä 🤣

  Ei olisi todellakaan minun juttu, tuli vaan mieleen..

 4. Todella mielenkiintoinen artikkeli. En ole tuosta tapahtumasta aiemmin kuullut.

  1. Sama tässä, jokin kahakka on aikoinaan ollut, tässä oli artikkelissa sen verran enempi jotta olisi kiva saada lisää valaistusta joltain toiseltakin olohuonehistorioitsijalta. Leffan aihe tämä olisi, kuka tuo kaluston, mä ohjaan.

Kommentoi