Hallituspeli on alkanut -punamultaa pukkaa sittenkin!

Rinne teki virheen sulkiessaan Perussuomalaiset pois hallitusyhteistyöstä heti kättelyssä. Niin hän pelasi heti yhden kortin pois vapaaehtoisesti. Nyt jäljellä ovat Kokoomus ja Keskusta. Kokoomus säilyi vahvana ja miltei yhtä suurena  kuin SDP.  Siellä myös lasketaan sen varaan, ettei Keskusta vaalitappion jälkeen halua hallitukseen.  Ja jos Rinne epäonnistuu kokoamaan hallitusta niin seuraavana on vuorossa Halla-aho tai Orpo, eikä Kokoomus sulje pois hallitusyhteistyötä Perussuomalaisten kanssa. Siksi Kokoomus katsoo olevansa vahvoilla ja valmistautuu lyömään tiskiin kovat vaatimukset SDP_lle hallitusyhteistyön ehtoina.

Mutta myös SDP:ssä tajutaan tämä ja ymmärretään, että silloin monet tavoitteet jäisivät saavuttamatta ja kannatus todennäköisesti alkaisi taas laskea kun kannattajat pettyisivät hallituksen talouspolitiikkaan. Niinpä SDP:n on tehtävä Keskustalle tarjous, josta se ei voi kiletäytyä. Tänään jo nähtiinkin tv haastattelussa merkkejä siitä: SDP:n Sanna Marin ilmaisi selvän tukensa Keskustan Soten maakuntamallille.  SDP:n on myös helpompi luvata asioita Keskustalle, koska Keskustan kaavailut eivät mene niin paljon ristiin sen omien tavoitteiden kanssa kuin Kokoomuksen vaatimukset.

Keskustalle aukeaa yllättäen kuninkaantekijän paikka, vaalitappiosta huolimatta. Sen on valittava heivääko se Sipilän ja Bernerin takavasemmalle ja kääntää puolueen suuntaa vasemmalle. Keskustassa oltaneen melko yksimielisiä siitä, että kannatuksen romahdus johtuu Sipilän liian oikeustolaisesta talouslinjasta. Kurssia on siis joka tapauksessa muutettava, Suomeen ei mahdu kahta Kokoomusta. Yleensä tappion kärsineet menevät oppositioon kasvattamaan suosiotaan, mutta nyt Keskustalla on mahdollisuus kasvattaa sitä myös hallituksessa. Hallituksessa se voisi myös esiintyä porvarien puolustajana vaikka ajaisikin Kokoomusta vasemmistolaisempaa sosiaalipolitiikkaa. Kysymys kuuluukin, riittääkö Keskustassa rohkeutta? Pakkohan siellä on joka tapauksessa jotain tehdä.

Vihreät ja ehkä RKP noussevat apupuolueina mukaan. Kristillisdemokraattien on vaikea mahtua samaan hallitukseen Vihreiden kanssa Keskustaakin jyrkemmän arvokonservatisminsa takia. Keskustan ja Vihreiden on sorvattava kompromisseja ympäristöasioissa. Turpeen polttoa ei varmaan heti lopeteta. Päivähoidossa kotihoidontuki säilynee Keskustan tuella, mutta muuten mallia ruuvataan siihen suuntaan, että isien on pakko jäädä myös kuudeksi kuukaudeksi kotiin vauvaa imettämään.

Oma kysymyksens on vielä Vasemmisoliitto. Huolitaanko se mukaan  tähän koalitioon?

24 Replies to “Hallituspeli on alkanut -punamultaa pukkaa sittenkin!”

 1. Jutut on juttuja ja juorut juoruja joihin tuo kokonaan perustuu j kyllä vasemmisto liitto mukaan tulee .
  Kokoomusta ei sinne tarvita eikä ääri oikeistoakaan terv tepivaari

 2. ”Kokoomusta ei sinne tarvita eikä ääri oikeistoakaan terv tepivaari”

  Etuoikeuksia havittelevat germaanietnonationalistit ovat aina olleet demarien suosiossa Tannerin ajoista alkaen. Arvelen, että ruotsalaiset pankkiirit antoivat aikoinaan Tannerille lainoja hövelisti niin, että hänestä kehittyi varsin rikas mies.

 3. Voi olla, että Myös Rinne on sen verran kiero ja hanttapulimainen luonne, että tukee vauraampien finländare-janssoneitten etuiluoikeuksia köyhempien finne-virtasten selän takana perustuslain vastaisesti.

 4. Oppositioon jäävät PS, Kok, KD ja Harkimo. Aika kova äärioikeistolainen oppositio, mutta eivät pääse niskan päälle missään. Äänet hallitukselle 116 ja oppositiolle 84. Rinne pm., Sipilä vvm., Haavisto um., Marin perii Gran- Laasosen hommat, RKP puolustus-. sisäm. Andersson ? Ymp.m, Hassi, ktm. SDP?…
  Kokoomus ajoi itsensä tanssilattialta Orpopojan valssilla. Persut ovat epäluotettava ja yhteistyökyvytön kaikkien hallituspuolueiden kanssa.

  1. Taas tuli 🔥 tuo Ääri. No oikeä kätenikin on äärioikealla.
   Ei sillä että olisin esim. Marina ja Andersonia hirveästi vastaan mutta yritän sovitella edes yrittäen sovitella näkökantoja toisiinsa.
   En tarkoituksellisesti että asenteellisesti tyrmätä…veemäisin sanakääntein.

 5. Eipä ole omaa etua tullut ajettua itse milloinkaan toisten etuja sitäkin enemmän .
  Voi toki olla Rinnekkin mutta mikä lienee hanttapulimainen siitä en ole huomannut mitään merkkejä .
  Mutta Markunkin pitää sietää se tosi asia että puolueita saa ja oikeasti pitääkin arvostella .
  Muutenhan ne alkaa tekeen omin päin asioita joihin ei heillä ole edes mandaattia terv tepivaari

 6. Eipä ole omaa etua tullut ajettua itse milloinkaan toisten etuja sitäkin enemmän .—–
  Voi toki olla Rinnekkin mutta mikä lienee hanttapulimainen siitä en ole huomannut mitään merkkejä .

  – jos havaitaan, että Rinne ei muka hyväksy nationalismia, mutta puoltaa ruotsalaisten etnojen nationalismia, saattaa ola, että Rinnettä vaiva hanttapulistinen oireyhtymä, joka vaivasi myös Lipposen Patea

  —-
  Mutta Markunkin pitää sietää se tosi asia että puolueita saa ja oikeasti pitääkin arvostella .

  – enkö sitten muka arvostellut?
  —————

  Muutenhan ne alkaa tekeen omin päin asioita joihin ei heillä ole edes mandaattia

  Kyllä Rinne voi toimia hanttapulistisesti, vaikka arvosteltaisiinkin. Demaripuolueessa on hanttapulismilla pitkät perinteet.

  1. Arvostelua pitää olla kaikille omillekkin kun ovat tehneet vääriä päätöksiä jossain asiassa
   Itselle ne on tietysti ikeita mutta ei ne aikille oikeita ole
   Kyllä sitä hanttapulismia o kaikissa puolueissa eikä siitä vapaa ole SDPeekään terv tepivaari

 7. Oikein hyvää pohdintaa Norpalta.

  Rinteen hallituspohja tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä olemaan demarit, kommarit ja hirveät. Lisukkeeksi tarvitaan vielä jotakin.

  Kokoomuksen pitää nyt olla erittäin tiukkana. Joko kirjata yksiselitteisesti hallitusohjelmaan/-sopimukseen mitä tehdään – tai ei mennä ollenkaan mukaan punikkihallitukseen.

  1. On toki siellä muitakin kepu ja silloin tulee enemmistö hallituskin kokoomus ei hallitukseen sovi eikä muutkaan ääri oikeistosta
   Kokonaan eri asia on että kokoomusta ei sinne huolita terv tepivaari

 8. Rinne on alun alkaen pullauttanut persut pois hallituksesta. Nyt hän vain etsii hyvää tekosyytä siihen, sillä kansa on valppaana, eikä hyväksyu mitään kabinettipeliä. Jos Rinne onnistuu pudottamaan persut pois hallitukiesta hän tekee suuren virheen, sillä persujen äänestäjät kyllä reagoivat. Se merkitsee myös, että Rinteen hallitukselle tulee kuumat paikat, kun persut aloittaa kovan oppositioppolitiikan, jossa ei jätetä Rinnettä rauhaan.
  Muistettakoon, että demareilla oli vain hyvin niukka enemmistö vaaleissa.
  Rinne puhuu jatkuvast arvoista. Se kansan aliarvioimista, kun ei sano mitä hän käytännössä tarkoittaa.

 9. Antti pelasi yhden valttikortin ja se maksaa paljon suomen kansalle lisää velkaa eikä siltikään voi jakaa satasia – syö ensimmäisen lupauksensa.

 10. Pasta-Antti säätää kuukakauden päivät, mutta kun mikään muista suurista ei ole lähdössä Taikaseinä-hallituksen aisankannattajaksi, niin jatketaan neljä vuotta sitten tulille laitetulla kokoonpanolla, mahdollisesti Kävelijällä täydennettynä.

 11. Kokoomus tulee nuolemaan Punaisten persettä ja styylaamaan venäläisten kanssa, ei tuo Kokoomus paljon Kommareista (mennyt aika ja – maailma) eroa. PS ei moiseen lähde, sillä on omat periaatteet, Suomen ainut oikeistolainen puolue nykyään.

 12. Kyllä Halla -Aho itse sanoi ettei mene hallitkseen ehdolla millä hyvänsä erisyis sääntöjä ei heille silti myönnetä vaan samoilla ehdoilla tulee tai on tulematta terv tepivaari

 13. Orpolla ei ole mahdollisuuksia, joko taivut PUNAISTEN valtaan tai Häkkänen vie puheenjohtajan paikan. Rinne punaisineen pistää Kokoomuksen polvilleen ja ne suostuu ihan mihin vaan. PS ei tule suostumaan ihan mihin vaan koska se on oikeistopuolue.

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/2f802f09-7e96-4204-a34f-591d7eb2554a

  ”Samalla Orpo tietää tuskallisen hyvin, että mikäli kokoomusta kutsuu oppositio, Antti Häkkänen tai Elina Lepomäki syrjäyttää hänet puheenjohtajan paikalta vuoden 2020 puoluekokouksessa.”

 14. Huvittaa ja ärsyttää kun tietyt tahot eivät luovu omistaan yhtään että tämä on meidän ”arvomme”.
  Hiekka pölisee laatikossa ja muuten kukas hiukka tarkensi linjaansa? 😀

 15. Kyllä Halla-aho on siinä oikeassa, että Perussuomalaisilla ja SDP;llä on paljon yhteisiäkin tavoitteita. Ennen kaikkea sosiaalipolitiikasta niitä löytyisi. Hallitusyhteistyötä estää eniten jonkinlainen henkinen kynnys: Halla-aho ja Perussuomalaiset on aatteellisesti leimattu sellaiseksi paaria-luokaksi, joiden kanssa hallitukseen lähteminen ”saastuttaisi” itseään moraalisesti parempana pitävän SDP:n. Ja jos tuo kynnys ylitettäisiin, niin jokin möläytys Perussuomalaisten joukosta saisi SDP:n taas punastumaan. Lisäksi tuohin kokoonpanoon tarvittaisiin vielä jokin isompi puolue mukaan. Vihreät tai Vasemmistoliitto se ei voisi olla, joten Keskustaa tai Kokoomusta tarvittaisiin joka tapauksessa. SDP ehkä kokisi jäävänsä alakynteen sellaisessa hallituksessa kahden suuren porvaripuolueen kanssa.

  Sipilän lähtö ehkä ennustaa juuri sitä että Keskustassa valmistudutaan ”suostumaan” hallitukseen.Mutta tiedostaako Kokoomus nyt saman ja onko se valmis siksi tinkimään vaatimuksistaan?

Kommentoi