Ilmastohysteria kiihtyy

Helsingissä siis maidonjuontia aiotaan rajoittaa lapsilta ja vanhuksilta ”ilmastotekona”. Mutta mitkä ovat sen todelliset vaikutukset?

Ruuan ympäristövaikutuksiin perehtynyt tutkija Merja Saarinen Luonnonvarakeskuksesta sanoo,  ettei ympärsitövaikutuksista voida sanoa mitään, koska niitä ei  ole tutkittu. Keskimääräisen sekasyöjän ympärsitövaikutuksista ruoka muodostaa noin 20 prosenttia ja maitotuotteet siitä noin 20 prosenttia. Kokonaisuutena kaikkien maitotuotteiden osuus  päästöistä on ehkä noin neljä prosenttia, mutta siinä on mukana kaikki muukin kuin pelkkä maito, kuten juusto yms. Pelkän maidon osuus on siis huomattavasti pienempi joten päästöt vähenisivät maidon juomatta jättämisellä vähemmän. Lisäksi on huomattava, että lehmän maidon korvikkeeksi tarjottava ns. kauramaitokaan ei ole päästötön. Sen osuus vegaaniruokavaliota noudattavan päästöistä on noin jopa yli 15 prosenttia. Paljonko siis maidon juomatta jättäminen todella vaikuttaa päästöihin ja mikä vaikutus sillä on verrattuna yhden henkilön kokonaispäästöihin?

Ravinnonlähteenä maito on hyvä erityisesti lapsille ja vanhuksille, siitä saa kalsiumia, proteiinia ja D- ja muita vitamiineja. ”Maitoa ei ole helppo korvata yksittäisillä tuotteilla, ei ainakaan nestemäisillä” Helsingin yliopiston ravitsemusfysiologian yliopistonlehtori Anne-Maria Pajari sanoo. Kasvavat lapset tarvitsevat enemmän ravintoaineita energiaa kohden ja vanhuksilla taas ravintoaineiden imeytyminen on hidastunut. Vähän aikaa sitten julkaistun tutkimuksen mukaan vanhukset hyötyivät erityisesti proteiinin lisäyksestä. Vanhetessa lihaskato uhkaa, proteiini hidastaa sitä, mutta vaikutukset olivat yllättävän moninaisia. Kalsiumia tunnetusti tarvitaan, jotta luut tulevat ja pysyvät vahvoina. Osteoporoosi on ikävä tauti. Kalsium vahvistaa luita ja D-vitamiini auttaa sitä imeytymään.

Kaurajuomiin lisätään ravintoaineita mutta niistä ei silti saada maidin veroisia ainakaan proteiinikoostumukseltaan. Jos ruokavaliota rajoitetaan niin olisi tutkittava, mistä menetetyt ravintoaineet saa korvattua. Pajari suosittelee esimerkiksi ruokapäiväkirjan pitämistä ja ravintoaineiden laskemista netissä olevien laskureiden avulla. Tähänkö lapsia ja vanhuksia kannustetaan?

Kustannusten osalta on laskettu, että siirtyminen ns. kauramaitoon tuo lisäkustannuksia. Kokoomuksen Ulla-Maija Urhon mukaan kolmasosan maidon korvaaminen ns.  kauramaidolla Helsingin pelkästään Helsingin päiväkodeissa maksaisi noin  600 000 euroa. Hän ei kuitenkaan esittänyt perusteita laskelmalleen. Helsinki ilmeisesti haluaa kuitenkin tärvätä suuria summia rahaa rynnätessään täysin asiaa tutkimatta ”pelastamaan ilmastoa” lasten ja vanhusten terveyttä vaarantaen, Kaiken huippuna Kokoomuksen Otto Meri on esittänyt kaiken maidon poistamista kaupungin ruokahuollosta!

Näyttää siltä, että kun tarttis tehdä jotain niin tehdään sitten, väliäkö sillä, mitä siitä oikeasti seuraa. Kun pelätään, että laiva uppoaa niin syödään eväät pois jotta lasti kevenee.

14 vastausta artikkeliin “Ilmastohysteria kiihtyy”

  1. Kyse on nimenomaan hysteriasta, missä punaviheriöstö ryntää sokean ideologian ajamana tekoihin, joiden seurauksena usein päädytään huonompaan vaihtoehtoon.
    Helsingissä on tuo punavieriöstön vaikutus massiivisesti tevettä järkeä suurempi ja Sinnemäki huseeraa suu vaahdossa kaikessa ideologiaansa ajavassa puuhastelussa.
    Valitettavasti muidenkin puolueiden nuorison suhteellisuudentaju pettää helppojen lisäpisteiden metsästyksessä.

    1. Narsistinen ylemmyydentuntoinen kommenttisi on oikein tavaramerkkisi Karjalainen.
      Se ei mitenkään liity aiheeseen,. vaan on tarkoitettu tuomaan esille ”paremmuuttasi”.
      Milloinkahan oppisit pysymään aiheessa………..

      1. … tuon arvasi jo etukäteen, koska kommentti oli myös toistoa aikaisemmista, puuttui vain vielä ”säälittävää Karjalainen”.

        … narsismista minua ei kukaan muu ole koskaan syyttänyt kuin tämä juhak.

        … jotenkin tuo teiskolainen alemmuudentunto on ”säälittävää” ja ”viha” kohdistuu toisella tavalla ajatteleviin, jotka eivät kuulu persuihin – säälittävää.

    1. En minäkään juo varsinaisesti maitoa, mutta syön aika paljon maitotuotteita, kuten juustoa ja rahkaa. Pääasiahan on, että ne proteiinit ja kalsiumin saa. Mutta jos pitäisi vegaaniksi ryhtyä, niin mittailuksi menisi. Oletko Marko vegaani vai meneekö maitotuotteita? Pitäisikö vanhuksilta ja lapsilta maito kieltää?

  2. Kyllä se maito on vanhukselle aivan yhtä tärkeä kun lapsille maidossa olevnkalsiumin vuoksi
    Joka taas tukee ettei tuo luukato tule niin nopeasti kun monella on tullut terv tepivaari

  3. Helsingin valtuusto: Kokoomus 23 valtuutettua, Vihreät 21 valtuutettua, SDP 12 valtuutettua

    https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006255528.html
    Helsinki on rajoittamassa maitotuotteiden tarjoilua kaupungin ruokapalvelussa. Valtuusto päätti keskiviikkona vähentää lihan ja maidon ja hanakimmat poliitikot puuhaavat jopa maidon tarjoilun lopettamista kokonaan.

    ***
    Me toki voimme tehdä kaikenlaista pientä.

    Muualla tehdään suura.

    Afrikan maiden kansalaiset lisäävät väkilukuaan parilla kymmenellä miljoonalla vuosittain.

    Maapallon vakiluku kasva tällä hetkellä lähes 90 miljoonalla vuosittain.

    Viljelysmaata tarvitsevat ihmiset hävittävät vuosittain Britannian suuruisen alueen metsää.

    Esimerkki kivihiilen käytön lisäämisestä: Hiljattain solmitun sopimuksen mukaan Australiasta toimitetaan 70 miljoonaa tonnia kivihiiltä vuosittain Intiaan. Materiaali on peräisin tänä vuonna avatusta kaivoksesta.

    Rahtilaivojen lukumäärä maailmassa
    https://www.statista.com/statistics/264024/number-of-merchant-ships-worldwide-by-type/

    The global merchant fleet

    The number of ships in the world exceeds 50,000: As of January 2018, there were 53,045 ships in the world’s merchant fleets.
    Rahtilaivojen moottorien teho on tyypillisesti luokkaa 60 000 Kw
    *
    Lentoliikenne … sementin ja raudan tuotanto .. j.n.e. .. j.n.e. .

    ****
    Pienet ihmiset, esim. Helsingin kaupungin valtuutetut, osaavat ajatella vain pieniä asioita

  4. Luin sellaisenkin artikkelin, että väkiluku kasvaa lähinnä vain Afrikassa. Sinne pitäisi saada ehkäisyneuvontaa. Paras keino ehkä olisi naisten aseman parantaminen. Ukot kun saattavat ehkäisyä hylkiä, ilman on kivempaa eikä itse tule raskaaksi. Ja elintason nostaminen auttaisi myös. Köyhissä maissa lapset ovat ”investointi eläkkeisiin”, rikkaamissa ”vanhempien kuluerä”. Jos on siedettävä toimeentulo niin ei halua liutaa lapsia viemään siitä osan.

  5. Koiviston I hallitus toimi 1968-1970. Hallituksen kokoonpano SDP, Kesk., RKP, SKDL, TPSL. Hallituksen aikaansaannokset: mm. alkoholilain uudistus: (Rafael Paasion hallituksen perua) keskiolut tuli ruokakauppoihin 1.1.1969. Lehmien teurastuspalkkiot ja peltojen ”paketointi”.
    – Demarit olivat pääministeripuolue, kun lehmästä tehtiin tapporahan arvoinen petoeläin.
    Jälleen ovat demarit ovat pääministeripuolue, kun lehmästä yritetään tehdä petoeläin, lainausmerkkien kanssa tai ilman. Syy tähän on toki nyt erilainen kuin silloin mutta kumminkin. Ja lähestulkoon sama kööri on asialla!

  6. Mikä on lapsille ja vanhuksille terveellisempi ruoka kuin maito! En pidä maitoa niinkään juomana kuin ruokana.
    Onko Helsingin valtuusto tullut hulluksi? Olen kyllä tietoinen siitä, että VIhreiden ideologiset juuret ovat natsi-Saksassa ja kommunismissa, mutta onhan siellä valtuustossa muitakin kuin Vihreät. Ilmeisesti tämä vaarallinen Vihreä valhe on kietonut pauloihinsa muitakin kuin vihreitä.

    Jk. Olen lukenut lääkintöneuvos MIkko Paunion (SD) erinomaisen kirjan ”Vihreä valhe, sen sysimustat juuret ja murhelliset seuraukset” (2015). Juha Ahviolta on ilmestynyt kirja ”Vaarallinen vihreä valhe” oliko se toissavuonna. Yritin hankkia ko. kirjan verkkokirjajaupasta viime kuussa ja tässä kuussa, mutta se oli loppuunmyyty. Kysyin Exlibrikseltä ja suomalaisista verkkokaupoista – toistaiseksi ei löydy varastosta. (?)

  7. Voidaan asian tiimoilla teoretisoida erilaisilla yhteiskunnallisilla malleilla. Pitäisikö kuitenkin ensin miettiä miten saisimme maapallon rajalliset resurssit riittämään mahdollisimman pitkälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *