Lakkoon!

Nyt kauhistellaan, miten paljon hankaluuksia Postin tukilakot voivat aiheuttaa. Asiaan olisi  hyvin yksinkertainen ratkaisu: valtio voisi lopettaa omistamansa firman työntekijöiden kyykyttämisen ja maksaa palkan, jolla tulee toimeen. Nyt postin ”kilpailukykyä” halutaan turvata leikkaamalla työntekijöiden palkat niin alhaisiksi että työntekijät joutuisivat hakemaan loput rahat toiselta ”valtion yritykseltä” eli Kelalta. Valtio voisi maksaa rahat suoraaan yritystukena Postille kun se joutuu ne kumminkin maksamaan ja säästää byrokratiakuluissa. Tai sitten alentaa älyttömiä osinkovaatimuksiaan.

Koska järki ei näytä voittavan niin lakot on syytä laajentaa nopeasti niin laajoiksi, että työnantaja luopuu kyykytyksistä, myös paketinkäsittelijöiden osalta. Postilaisia pelkästään olisi tietysti voitu roikuttaa lakossa vaikka kuukausia.

28 Replies to “Lakkoon!”

 1. Niin, palkkaa ei haluta tylntekijöille maksaa ja johto nauttii mljoonakorvauksia. Tämä alkaa olla kuin naapurimaa Venäjällä.

 2. Tässä kohtaa minulta lähtee aivan tasan yhtä kovat haukut työnantaja- ja -tekijäjärjestöille. Molemmat ovat ampuneet itseään omaan jalkaan pitkään.

  Minä ainakin teen kaikkeni etten enää käytä postin palveluita ja tässä kaupan alalla toimiessa olen huomannut että joka toinen firma aikoo tehdä samoin. Sitten on lakkoilijoiden hyvä olla – ei tarvitse tehdä työtä ikävällä palkalla, kun ei ole työtä lainkaan.

  Sitten on valtionkin hyvä olo kun markkinat on menetetty rajojen ulkopuolelle.

  Sitten on kaikilla hyvä olo!

 3. Posti toiminta tulee tietenkin olla yhtä tehokasta kuin sen kilpailijoilla.

  Kysymyksiä:
  1, Maksavatko kilpailijat pienempää pakka kuin Posti?
  2, Toimivatko kilpailijat tehokkaammin kuin Posti?
  3, Käyttävätkö kilpailijat verokikkailua tuloksensa parantamiseksi?

  *
  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/finnwatch-pelkat-puheet-eivat-riita/9eb86b93-491c-385b-9684-b0907ba29e85

  Finnwatch: Pelkät puheet eivät riitä
  *
  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/urpilainen-veropakoilusta-we-want-our-money-back/9fc0d36d-454d-3443-996b-d57164a72303

  Urpilainen veropakoilusta: ”We want our money back”

  1. Niin, ja millä työvoimalla ne toimivat? Ollaanko menossa siihen, että yritykset maksattavat työntekijöiden palkan osittain valtiolla? Niinhän käy silloin kun kokoaika työllä ei enää tule toimeen vaan osa rahoista on haettava Kelalta. Sellainen epäsuora yritystuki pitää lopettaa.

   Näin kilpailjoiden haastattelun, jossa ne sanoivat, ettei niillä ole sen edullisempia sopimuksia kuin Postilla. Samaa taisi sanoa työntekijöiden edustaja; eli Posti olisi tässä itse lähdössä polkemaan palkkoja etunenässä.

 4. Lakko ei ole koskaan eikä missään oikea tapa hoitaa asioita. Kyllä syytä on aina niin tekijöissä, kuin sepissäkin. Niistä lakoista pääasiassa kärsii koko yhteiskunta.

  1. Totta kai lakosta kärsii, eihän se muuten tehoa. Mutta lakko on nykypäivänä työntekijän viimeinen keino. Joskus 1970-luvulla lakkoiltiin vielä jostain typeristä syistä, nyt puolustetaan työntekijän asemaa. Palkkaneuvotteluissa neuvoteltiin ennen palkankororotuksista, nykyisin näköjään palkanalennuksista.

   Oikea meininki olisi niin että Kikyt hiiteen ja maltillinen palkankorotus. Nyt yleisemminkin työnantajien vaatimuksena näyttää olevan lisää työpäiviä eli pyhäpäiviä pois ja palkkaa alaspäin tai nollakorotus. Keskitettyjen tuloratkaisujen aika piti olla ohitse mutta niin vaan olivat työnantajat sellaisen itse salassa tehneet, kirjoitusvirheitä myöten.

 5. Minun mielestäni tukilakot ja poliittiset lakot pitää säätää laittomiksi lakoiksi. Laittomista lakoista pitää säätää ja tuomita erittäin suuret salot, sekä täysimittaiset vahingonkorvaukset.

  Suomi EI nouse tästä suosta lakkoilemalla, vaan tekemällä kovasti työtä.

 6. Lakko on ainoa mahdollisuus silloin kun työnantajan vaatimukset ovat kohtuuttomia. Postihan haluaa ulkoistaa palkanmaksun Kelalle ja niin tekee mikä tahansa yritys joka maksaa täydestä työpäivästä niin alhaista palkkaa ettei sillä tule toimeen.

  Hjallis Harkimo väittää netissä olevalla Youtube-videollaan ay-liikkeen tulleen tarpeettomaksi koska ”kyllä työnantaja maksaa mielellään reilua palkkaa”. Eipä vaan maksa ainakaan Posti. Samanlaisia vaatimuksia on lehtitietojen mukaan esitetty muillakin aloilla. Luullaanko siellä, että työntekijät suostuvat alentamaan palkkojaan jotta osakkenomistajat saisivat entistä enemmän voittoa? Nyt jos koskaan ay-liikettä tarvitaan. Jos se tämän häviää niin sitten ei ehkä tarvita.

  1. Posti on yksi yritys kilpailluilla markkinoilla. Jos Posti ei pärjää kilpailussa, niin se tekee konkurssin ja kaikki postilaiset menettävät työpaikkansa.

 7. Olen Norpan kanssa täysin ja samaa mieltä; työntekijän tulee saada palkka, millä tulee toimeen.
  Kun maksoin eräoppailleni (rekikoirasafarit) palkkana + ruoka ja asunto, koko työsopimuksen ajan, työmotivaatio oli mielestäni erittäin hyvä. Se tulisi työnantajakin huomioida.

 8. Liitän tähän ketjuun oman alustukseni asiasta aikaisemmin:

  https://www.pirkanblogit.fi/wp-admin/post.php?post=33851&action=edit

  Posti ei ole tehnyt sitä, mitä sen olisi aikaa sitten pitänyt tehdä; yhdistää jakelutoimintoja. Eli varhaisjakelu, kirje-päiväjakelu ja niihin sopivat muut toiminnot kokonaisuudeksi.
  Ongelma on se, että varhaisjakaja saa niin huonoa palkkaa, että sillä yhden piirin jaolla ei elä, minkä vuoksi hän menee jakokierroksensa jälkeen muihin hommiin tai oppilaitokseensa.
  Varhaisjakelussa on erittäin paljon maahanmuuttajia siksi, että siinä ei kummoista kielitaitoa tarvita ja ovat ahkeria. Harvoja kantasuomalaisia niihin hommiin saadaan, ei palkalla eikä millään.

  1. Varhaisjakelussa tehdäänkin aika lyhyt työpäivä,vaikkakin se on yötyötä. Palkka ei siinä ole kummoinen eikä oikein kelpaa päätyöksi. Kunnollisista varhaisjakelijoista on kai pulaa kun meillekin Alma Manun jakama Aamulehti tuli miten sattuu, nykyisin kyllä tulee ihan hyvin.

   Mutta nyt on käsitykseni mukaan kysymys kokonaista työpäivää tekevistä joilla palkka on ollut kohtuullinen ja halutaan nyt leikata monella sadalla eurolla.

 9. No ne Putkisen yksioikoiset mandrat ovat aivan ohitettavaa asiaa. Kyllä työntekijä on palkkansa ansainnut ja siitä osakkeenomistajillekkin siivu pitänee löytyä.

 10. Mehän emme taatustikaan tiedä kaikkia lakkoon johtaneita syitä, ihan varmasti niitä on Postilla samoin postin henkilökunnalla. Ihan turha on lähteä täällä kehumaan ja väittämään pelkästään Postia syylliseksi.

  Lakot pitäsi ja olisi pitänyt jo ajat sitten säätää maksullisiksi, kuten Juhani sanoo. Laittomat lakot erityisesti isojen sanktioiden taakse,samoin työnantajien poikkeavat toimenpiteet sovituista neuvotteluista ja työrauhan rikkomisista.

  On se minullakin vuosikymmenien kokemus työntekijöiden ja työantajien välisistä suhteista, mutta se siitä.

 11. Tämä yksinkertainen ratkaisu johtaisi siihen, että julkisen sektorin tuhannet ja tuhannet muutkin matalapalkkalaiset olisivat nanosekunnissa valtion taskuilla. Siihen on ihan perusteltuja syitä miksi valtio ei suoranaisesti ole osapuolena näissä yksittäisten toimialojen palkkaväännöissä.

 12. Onhan tämä erikoinen tilanne, kun lakon ehkä suurin kysymys koskee 700 pakettilajittelijaa, joilla on voimassa olevan sopimus palkkoineen kaikkineen, eikä liitto johon mainitut kuuluvat ole edes osallisena neuvotteluissa.

  1. Vau kuinka ylättävää, liitto joka ei ole ollut edes osapuolena neuvotteluissa, ei hyväksy muiden heille neuvottelemaa tulosta.

   Miksi hyväksyisi?

   Kuinka umpisolmuun hallistus ja ay-liike ( jos niitä nyt voi toisistaan erottaa) tämän asian loppujen lopuksi saavat?

 13. Eniten ihmetyttää miksi valtionyhtiö Posti (jonka toiminnan KANSA maksaa) on eliitin rahanlypsypaikka osinkoineen ja jättipalkkoineen…. nämä ”rikkaiden tuet ja etuudet” pitäisi lakkauttaa kokonaan, ainahan voivat siirtyä vaikka Venäjälle. Siellä jaellaan tovereille (niille kieroimmille) sitä rahaa kansan taskusta.

 14. Posti ei ole menossa konkurssiin, päinvastoin, sehän on jakanut yli sata miljoonaa osinkoja omistajille eli valtiolle. Mihin lie sitten ne rahat menneet, puoluetukeen? Vai maksellaanko niillä Kelan tukia joita postilaiset voivat sitten hakea kun palkkaa maksetaan niin vähän? Ja Postin johtajalle maksettiin se kuuluisa miljoonapalkka, joten on turha sanoa, että ei ole varaa maksaa palkkaa. Lisäksi Postin kilpailijat sanovat, että se on Posti joka yrittää alentaa työntekijöiden palkkoja, kilpailijoiden on sitten seurattava perässä jos Posti siinä onnistuu. Eli valheita syöttämällä Postin johto yrittää kammeta palkkoja alas.

  Jos ja kun työntekijöiden työmäärä ei ole alentunut on palkanalennus aivan perusteeton. Jos Postilla on liikaa työntekijöitä se voi niitä irtisanoa. Jo Posti ei tarvitse kokoaikaisia työntekijöitä, se voi lyhentää työpäiviä ja maksaa niistä. Mutta sellainen ei käy, että teetetään sama määrä töitä kuin ennen mutta alennetaan vaan palkkoja.

  Toivottavasti lakot laajenevat ja purevat oikein kunnolla! Tarvittaessa on ryhdyttävä vaikka yleislakkoon ja järjestettävä mielenosoitus ellei järki palaa omistajan eli valtion päähän. Harkimon idea Postin hallituksen potkuista on myös hyvä, johto on töpeksinyt raskaasti. Niin myös ministeri jos on ollut hyväksymässä työehtosopimus shoppailua.

  1. Toki Postin hallituksen voi hajottaa, ei siinä mitään, mutta on ihan hyvä huomata samalla se, että jos yhtiön hallitus hajoitetaan ay-liikkeen painostuksen seurauksena niin pitää kyllä kysyä kuka Suomessa käyttää valtaa?

   1. Hallitus joutaa pihalle koska on toiminut taitamattomasti. Jos AY-liike on sitä mieltä niin se ei tarkoita että asia ei voisi olla niin yleisen moraali. ja suhteellisuudentajun pohjaltakin.

 15. Kyllä suuren yleisön sympatiat ovat PAU:n porukan takana. Tässä vaaditaan nyt vahvaa otetta Rinteeltä panna asia järjestykseen- Paatero sen kuin sotkee asioita.

 16. Hallituksen pitää tehdä ne toimenpiteet, jolla Posti saadaan toimimaan niin kuin sen pitää toimia.

  Minulla on aikaisemmassa postauksessa ollut ehdotuksia.

  Nyt kyllä ay on niskan päällä ja vahvasti, vaikka en mitenkään ole yleisesti ay-myönteinen.

  PS. Rinnehän ei hyväksynyt missään olosuhteissa palkanalennuksia, vastatkoon huutoonsa.

 17. SDP:llä on näytön paikka. Jos se tämän mokaa niin moniko uskoo sen olevan työväenpuolue? Kannatus alle 10% kohta.

  1. Sinänsä ihan lupaavaa,mutta tuo minimaalinen pikkupuolue valitettavasti on möhlimässä Suomen talouden muutenkin.

 18. On se SDP Suomen suurin puolue jotenka kallupit on kalluppeja ei vaalin tuloksia eikä tuo vaalien välissä muutu
  Yleensä kallupit on 1000 – 2000 ihmisen mielipide terv tepivaari

 19. Miten Postin kilpailijat pärjäävät, vaikka ne maksavat parempaa palkkaa kuin Posti?

  Jos nyt oikein ymmärrän, niin Postin johto haluaa pudottaa 700 pakettilajittelijan palkat 14 eurosta 10 euroon Postin kilpailijat maksavat 15 euroa per tunti.
  [ Palkat toki riippuvat palveluajasta]

  Teollisuuden liiton sopimuksen vähittäistuntipalkat

  https://hs.mediadelivery.fi/img/svg/42c46744e25b4c4c97ef0c59a074c45d.svg

  *
  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006318663.html

  Tällaisia ovat Postin lakon ytimeen nousseet kiistellyt työehtosopimukset
  Teollisuusliiton sopimuksessa perustuntipalkat jäävät kokeneillakin työntekijöillä 10 euron pintaan, kun ne Paun sopimuksessa nousevat parhaimmillaan yli 14 euroon.

  Pakettijakelussa Postin kanssa kilpailevat yritykset eivät kuitenkaan käytä Teollisuusliiton halvempaa sopimusta. Näitä yrityksiä ovat muun muassa Postnord, Matkahuolto, Schenker, Kaukokiito, DHL ja UPS.

  Kilpailijoilla käytössä on Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) sopimus. Siinä peruspalkat ovat itse asiassa paremmat kuin Paun sopimuksessa. Tuntipalkat nousevat kokeneilla työntekijöillä enimmillään yli 15 euroon.

Kommentoi