Oikeusturvaa vanhemmillekin

          UUSI ASIAKAS JA POTILASLAKI
Itsemääräämisoikeuslainsäädännön kokonaisuudistus
Tätä lakia on Sosiaali- ja Terveysministeriössä valmisteltu vuosia. Sen piti tulla voimaan vuoden 2020 aikana, nyt sitä ei kuitenkaan saada menemään eteenpäin ja se tulee aikanaan uuden Eduskunnan käsiteltäväksi.
”Sosiaali- ja terveysministeriö päätti, ettei se esitä uutta asiakas- ja potilaslakia eduskunnalle. Lain valmistelu jatkuu, mutta palaute lausuntokierroksella oli ministeriön mukaan niin kriittistä, ettei se etene enää tällä vaalikaudella. Luonnos oli lausuntokierroksella syyskuun puoliväliin asti.”
Lakia on valmisteltu meidän kaikkien turvaksi ennemmin tai myöhemmin. Meissä kaikissa on kuitenkin se vika, että jossain vaiheessa me kaikki vanhenemme. Laki tietysti valvoo monenkinlaisten ihmisten oikeuksia, niin kehitysvammaisten, kuin onnettomuuksissa muistinsa menettäneiden, tai sen huonontumisen kohdanneita. Tähän asti ei esimerkiksi ole kunnioitettu vanhusten omia mielipiteitä, ei edes niiden jotka ovat oman tahtonsa  pystyneet esittämään.
”Muistiliiton juridisen asiantuntijan Anna Valkeajoen mukaan lain jatkovalmistelussa on pidettävä huolta siitä, että siinä painottuisi enemmän itsemääräämisoikeuden vahvistaminen kuin sen rajoittaminen. Muistisairaat ihmiset ovat suurin ryhmä, jota uusi laki koskisi. Se on tärkeä heidän oikeusturvansa kannalta, sillä laissa on tarkoitus määritellä selkeästi sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaan ja potilaan itsemääräämisoikeus, samoin se, millä perusteilla ja tavoilla sitä voi rajoittaa.”
Nykyään voimassa oleva laki on ripoteltu moneenkin osaan eri toimeenpanoelinten alle. Ei ole siis olemassa yhtenäistä lakia, jonka vuoksi sitä on voinut tulkita miten kukin on halunnut. Jos vähänkin uskoo lehtiä ja muita mielipidesivustoja, kyllä sitä sitten on tulkittukin.
”- lainaukset Muistiliiton sivuilta, lakilinkki STM sivut

3 vastausta artikkeliin “Oikeusturvaa vanhemmillekin”

  1. Jostain syystä tämä vaan ei toimi, en saa tehtyä kappalevälejä, vaikka tuolla editorissa laitan ne vaikka miten pitkiksi. No näillä mennään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *