EU ei haluakaan Afrikkaan aluetta, jolla pakolaisiksi pyrkivien oikeutus tarkastettaisiin…

https://yle.fi/uutiset/3-10752285

EU:ssa toivotaan Trumpin vetävän tukensa Libyan kapinakenraalilta – Hyökkäyksissä Tripoliin kuollut yli 260 ihmistä

Valkoisen talon ilmoitus presidentti Trumpin ja Tripolin valtaamista yrittävän sotapäällikön puhelusta yllätti lehtitietojen mukaan sekä EU:ssa että Trumpin omassa hallinnossa.

Libya

23.4.2019 klo 23:43

EU:n virkamiehet toivovat, että Yhdysvallat perääntyisi tukemasta Libyan sotapäällikköä Khalifa Haftaria maan sekasortoisessa tilanteessa.

The Guardian -lehti kertoo, että EU:n virkamiehet olivat ällikällä lyötyjä Valkoisen talon ilmoittaessa viime viikolla Trumpin ja Haftarin käymästä henkilökohtaisesta puhelinkeskustelusta.
https://www.theguardian.com/world/2019/apr/23/libya-eu-officials-hoping-…
Politico-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Valkoisen talon ilmoitus yllätti myös lukuisat Trumpin oman hallinnon virkamiehet.
https://www.politico.com/story/2019/04/22/graham-libya-trump-1286385

Valkoisen talon lausunnossa todettiin, että ”Trump tunnusti sotamarsalkka Khalifa Haftarin merkittävän roolin terrorismin vastaisessa taistelussa sekä maan öljyvarojen turvaamisessa”. Lisäksi Trumpin ja Haftarin kerrottiin keskustelleen yhteisestä näkemyksestään koskien Libyan siirtymistä vakaaseen, demokraattiseen järjestelmään.
https://yle.fi/uutiset/3-10749495

EU:ssa pelätään, että Valkoinen talo on ottamassa Libyan tilanteeseen saman kannan kuin Egypti, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat. Kaikki niistä tukevat Haftarin johtamaa Itä-Libyan erillishallintoa YK:n tunnustaman GNA-hallituksen sijaan.

Republikaanipuoleen senaattorin Lindsey Grahamin mukaan Yhdysvaltojen pitäisi ottaa Libyan tilanteeseen kanta, jonka mukaan sotilaallisilla hyökkäyksillä ei ratkaista maan sekasortoista tilannetta.

Maailman terveysjärjestö WHO arveli tänään, että Haftarin hyökkäyksissä kohti maan pääkaupunkia Tripolia on kuollut yli 260 ja loukkaantunut yli 1200 ihmistä.

Aiheesta lisää:

Libya: EU officials hope Trump will pull support for Haftar
https://www.theguardian.com/world/2019/apr/23/libya-eu-officials-hoping-…

Graham frets over Trump’s mixed signals on Libya
https://www.politico.com/story/2019/04/22/graham-libya-trump-1286385

Trump kehui Libyan sotapäällikköä, jota ulkoministeri Pompeo kovisteli vielä puolitoista viikkoa sitten

https://yle.fi/uutiset/3-10749495

4 vastausta artikkeliin “EU ei haluakaan Afrikkaan aluetta, jolla pakolaisiksi pyrkivien oikeutus tarkastettaisiin…”

    1. Haftar on ainoa, joka sellaisen saattaisi hyväksyä ja ryhtyä sellaista organisoimaan johtamaan, jos YK, tukijat, suurvallat ja EU sellaisesta olisivat valmiita maksamaan. Maa ei ole aivan köyhäkään eikä riippuvainen tällaisesta hommasta, kuten jokin Tunisia saattaisi olla.

  1. Samaa ihmettelen kun juhak.

    Eipä sillä, jos näyttää että EU:n tukema puoli on käytännössä hävinnyt taistelun maasta, turha sitäkään on ikuisesti tukea.

    Mutta Libya on aivan liian epävakaa maa tälle potentiaaliselle leirille joka tapauksessa, oli johdossa kuka vaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *