Ai mää vai – oikeistolainen?

Nyt on paljon puhuttu ja suorastaa kiljuttu vanhasta poliittisesta jakolinjasta oikeisto versus vasemmisto.

Tämä jakolinja on vanha ja perua 1800-luvulta, kun teollinen vallankumous toi tehtaita Suomeenkin ja tietty tehtaisiin työntekijöitä eli duunareita.

Saksanjuutalainen Karl Marx kirjoitti tunnetun kirjansa Pääoma (Das Kapital), josta ilmestyi ensimmäinen osa vuonna 1867 ja seuraavat osat vuosina 1885 ja 1894. Ensimmäinen suomalainen käännös ilmestyi vuonna 1913.

Kirjassaa Pääoma Karl Marx  totesi ykskantaan, että pääoman ja työn valillä tulee aina olemaan ristiriita. Kumpikin osapuoli vaatii aina  suurempaa osuutta tuottavuudesta. 

Niin syntyivät työväenliike ja ammattiyhdistysliike  puolustamaan duunareitten oikeuksia. Heitä alettiin kutsua vasemmistoksi, kun heidät sijoitettiin eduskunnassa istumaan vasemmalle puhemiehestä katsoen.

Vastaavasti oikeistoksi kutsutut pääomapiirien kansanedustajat ns. porvarit sijoitettiin oikealle .

Näin oli syntynyt oikeisto ja vasemmisto. Oikeisto sai muitakin nimityksiä joista yleisin lienee ”kapitalisti”.

Kun nyt yritetään tehdä Persussuomalaisista oikeistolaisia ja vieläpä oikeistolaisempia, kuin Kokoomus on se vain surkea yritys leimata persut pääomapiirien puolueeksi. Onhan Kokoomus selvästi pääomapiirien puolue, joka tuli hyvin esiin soten valinnanvapaus hankkeessa.

Joten Kokoomuksen paikka eduskunnassa on äärimmäisenä oikealla.

Perussuomalaiset saavat kannatuksensa niin duunareilta, kuin yrittäjiltäkin, joten heitä voisi luonnehtia ”koko kansan puolueeksi”, joka tekee politiikkaa asiat edellä.

Olen persu, mutta minusta ei saa oikestolaista kirveelläkään vaikka kuinka eduskunnassa kiljuttaisiin.

Mutta tärkeämpää kuin on asemoida puolueet oikealle tai vasemmalle on poliittinen tilanne Euroopassa, joka on kovassa myllerryksessä.

Nyt puolueet asemoidaan niiden suhtautumisen mukaan nationalisteiksi tai federalisteiksi tai kansallismielisiksi tai globalisteiksi. Mutta se on kokonaan toinen juttu.

 

4 Replies to “Ai mää vai – oikeistolainen?”

 1. ”Kirjassaa Pääoma Karl Marx totesi ykskantaan, että pääoman ja työn valillä tulee aina olemaanristiriita. Kumpikin osapuoli vaatii aina suurempaa osuutta tuottavuudesta.”

  Kielitankerot ehkä tehneet käännösvirheen ei kai Marx ihan umpipöhkö tahi hullu ollut. Toisaalta, kyllähän maailmaan kaheleita mahtuu.

  Pääoman ja työn välillä ei ole enempää ristitiitaa kuin tuolilla ja pöydällä.

  —————————————————-

  Muistaakseni Ranskan kansankokouksessa vai mikä lie ollut vallankumouksen aikoihin pantiin maltilliset eli konservatiivit istumaan oikealle ja seikkailunhaluiset yltiöpäät pantiin istumaan vasemmalle.

 2. Olisi hyvä jos persut olisivat järkioikeistolaisia. Tukisivat pienimpiä yrittäjiä. Tällä hetkellä ongelma on että niin perinteinen oikeisto (kok, rkp) kuin vasemmistokin (sdp, vas) vihaavat pienimpiä yrittäjiä. Ehkeivät puheissaan, mutta teoissaan.

 3. Mun mielestä konsensuspolitiikka ei ole hyvä, koska se ei tarjoa vaihtoehtoa. Olisi hyvä jos olisi selkeästi oikeistolaisia puolueita, jotka erottuisivat demareista, vasemmistoliitosta ja vihreistä selkeästi.

 4. Voi vitsi, niin vasemmistoa, oikeistoa kuin eräänlaista ”äärejä” kuitenkin kaikki ovat yhdessä kiinni yhteiskuntamme poliittisissa rakennuspuissa.
  Taistellaan että mihin persut sijoittuvat puolue väreissä, vaiko ”Ääri sfääreihin” puhuttaessa suomalaisuudesta kuin sen puolustamisesta.
  Maatamme voi puolustaa kuin elinehtojammekin, niin EU:ssa kuin sisältä käsin – eduskunnassa.
  Joka puolueella on omat ”äärensä”, olkoot vasemmalla tai oikealla tai sitten mitä lienevätkään.

Kommentoi