Ex pääministeri kauppiaiden päälobbariksi

Entinen pääministeri Mari Kiviniemi (kepu) on nyt uuden vuoden alusta alkaen Kaupanliiton toimitusjohtaja. Kiviniemi on tehnyt pitkän uran poliitikkona Kepussa, mutta ei ihan tainnut onnistua pääministerinä. Hän lähti muille maille vierahille OECD:n lepiin Brysseliin.

Nyt hän on siis palanut Suomeen, mutta ei politikoimaan, vaan valvomaan kaupan etuja. Mutta hetkinen, mitä  eroa niillä loppujen lopuksi on? Valvoessaan kaupan etuja, joutuu Kiviniemi paljon tekemisiin poliitikkojen ja viranomaisten kanssa,

Juuri siksi kauppiaat hänet valtsivatkin edunvalvojakseen, kun hän tuntee perin juurin hallinnon työtavat ja politiikan kuvuiot. Hän on siis mitä parhain lobbari kauppiaille.

Kaupan liiton puheenjohtaja sekä Keskon ja K-ryhmän pää johtaja Mikko Helander katsoo, että Mari Kiviniemen johdolla Kaupan liitolla on erinomaiset lähtökohdat osallistua suomalaisen yhteiskunnan kehittämiseen.

Siis toinen suurista kauppaketjuista Kesko haluaa osallistua suomalaisen yhtyeiskunnan kehittämiseen ilman kansalta saatua valtakirjaa. Kesko ei ole edes vaaleissa mukana, mutta haluaa silti vaikuttaa Suomen asioihin.

Sitä tarkoitusta varten Mari Kiviniemi valittiinkaupan liiton toimitusjohtajaksi, jolla on verkostot valmiina aloittaa vaikuttaminen.

Suomestahan on tullut vähin äänin lobbareiden johtama maa. Esim. soten valmistelu on ollut täysin lobbareiden käsissä. Lobbareina ovat olleet entiset kokoomukselaiset huippupoliitikot ja virkamiehet. Kysyä voi, kannattaako lainkaan äänestää, kun asialliset päätökset tehdään kabineteissa lobbareiden esittämillä tavoilla.

Kun Kokoomus on hoitanut asiat terveydenhoitoalalla lobbareiden kautta, niin Kepu on keskittynyt elinkeinoelämään. Entinen pääministeri Matti Vanhanen oli muutamia vuosia Perheyritysten liiton toimitusjohtaja eli lobbari, joka lobbasi perheyritysten etujen puolesta ja löysi sieltä myös uuden naisystävän rikkaan perheyrittäjän tyttären.

Mari Kiviniemen ensimmäsiä suuria tehtäviä uudessa tehtävässään on lobata ruokakaupoille viinit Alkosta ja käsikauppalääkkeet apteekeista ruokakaupan hyllyille.

Työ on jo alkanut, kun on perustettu työryhmä pohtimaan Alkon monopolin purkamista. Kiviniemellä riittää siis lobattavaa, kun pitää tavata ja kestitä iso joukko ihmisiä, jotka tekevät sitten päätökset asioista.

Lopputulos on selvä, mutta aikataulu ei.

Aikataulu on kiinni siitä, kuinka taitava lobbari Mari Kiviniemi on. Rahaa on kuitenkin paljon käytettävissä, kun kyseessä on rikkaiden kauppiaiden edunvalvonnasta.

Me kansalaisethan kuitenkin kaiken maksamme kaupan korkeina hintoina.

5 vastausta artikkeliin “Ex pääministeri kauppiaiden päälobbariksi”

  1. No pienessä piirissä niitä virkoja ja asioita sovitellaan rahanvallalle sopivaksi.
    Olisko nyt tulevissa vaaleissa vähän syytä katsoa keitä valitaan vai pannakko keltaliivit päälle?

  2. Kiviniemi ei ole niitä ihmisiä, joka antaisi moraalin kaltaisten ikävyyksien haitata toimintaa. Se on nähty jo aiemmin. Ounastelen että siten hän on myös etevä tuoreimmassakin lobbaushommassa.

    Toivotaan, että vastapuolella on yhtä armoton taho, tai muuten meitä viedään kuin pässiä narussa.

  3. En oikein osaa mieltäni pahoittaa siitä, että vuosia sitten poliitikon pestistä toisaalle siirtynyt ottaa vastaan työn kaupanliitolta.

  4. Jos Kiviniemi on osannut hinnoitella itsensä oikein, niin veikkaan, että pääministerin liksa jää v arjoon. Kaupalla on paljon intressejä valtiovaltaan päin ja Kiviniemi tietää miten niihin puututaan. Aluksi on viinit ja käsikauppalääkkeet ruokakauppojen hyllyhille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *